Extra rummet, där står oxå ett skrivbord med alla mina pysselsaker på

Extra rummet, där står oxå ett skrivbord med alla mina pysselsaker på

Sovrummet och badrummet

Sovrummet och badrummet

Sovrummet

Sovrummet

Köket

Köket

Matbordet

Matbordet

Tv,n och framförallt de fina orkideerna!

Tv,n och framförallt de fina orkideerna!

TV soffan

TV soffan

Vår hall

Vår hall

Vi tänker på olika sätt

Vi (västerlänningar) tänker inte på samma sätt som en kines (generellt sett).
Jag tyckte Mikael ofta var orättvis när han kom hem från Kina och berättade om hur de bettet sig i olika frågor, men nu förstår jag honom!
Studerade städerskorna en dag när de var inne i vår lägenhet och skulle städa, inte försvinner dammet från TV-bänken bara för att man går förbi med dammtrasan. När jag dammar själv så behöver man ta dammtrasan på bänken, lyfta på saker, torka under.
Inte blir heltäckningsmattan dammsugen bara för att dammsugan är indragen i lägenheten, man måste ju använda den oxå.
När de städar toaletten förstår jag att de har dörren öppen, men när man använder toastolen stänger man järna dörren och där bakom ligger det en massa mindre trevliga saker, ojdå ska man städa bakom dörren oxå?!
Jag frågade i repan var det var för fel på hissarna för det var repratörer i helgen och fixade med dem.
-Jaa du, sa han. De fixade lite med dem.
-Men huset är väl inte gammalt?  frågade jag.
 -Nää, 1.5 år, så har det bott människor i det i 6 månader.
-Och hissarna är redan slitna?
-Ja, de tycker det är bättre att komma hit och göra det snabbt och kunna åka igen, och därför måste komma hit tre ggr till för att göra om jobbet istället för att göra det ordentligt första ggr.
Man blir ju matt när man hör det.
Eller som bassängen i källaren, de stänger bassängen kl 20.30 och gymmet 21.00, helt ok. Men innan kl 20.00 täcker de över bassängen för att vid kl 20.30 kunna gå hem. Men hur gör de om ma vill simma mellan 20.00 och 20.30? Det är väl ett tänkbart senarium.
Inte stänger Ica 20.45 istället för 21.00 som det står på info tavlan för att de vill gå hem kl 21.00.
Jag och Robban letade upp den lilla tygmarknaden, vi kom dit vid 18.02, de stod att det var öppet till 18.30. Perfekt sa vi, då kan vi titta in stället, trodde vi. Alla butikerna var stända, så satt det en vakt och några till innanför dörren och väntade på att klockan skulle bli 18.30. Tänk om man skulle hämtat sina kläder en dag som denna, då hade man blivit irriterad!
De är rätt skickliga på att tränga sig före i en kö oxå, hemma ställer man sig snällt och vänta på sin tur, men inte här. Kan man smita före så gör man det, kan man inte så gör man det ändå. Som häromdagen då jag gick in på KFC för att köpa mig en kaffe. Två kinnor tryckte sig före, men där gick de bet, inte tränger de sig framför mig inte!
En dag blev Mikael tyungen att hoppa jämfota över en tjej på trottoaren. Vi skulle precis möta två tjejer, då den enda plötsligt huka sig ner för att rätta till sin sko eller vad det var. Ska jag rätta till mitt skosnöre så stanna jag väl till vid kanten, eller hur bruka ni göra?
Detta prutande, tydligen hör det till kulturen. En diskution, en jobbig sådan!
Men allt detta är mycket intresant att studera när man går runt på gatorna. Man tänker på mycket som man aldrig tänkt på tidigare. 
Undra vad jag kommer att möta idag, då jag ska försöka leta rätt på det närmsta postkontoret för våran del? 

Så här såg det ut den morgonen som de började jobba efter det Kinesiska nyåret

Så här såg det ut den morgonen som de började jobba efter det Kinesiska nyåret

Ett vanligt transportmedel av varor el familjen sker på trehjulig cykel

Ett vanligt transportmedel av varor el familjen sker på trehjulig cykel

Tidningar

Att det kan vara så trevligt att kunna läsa V-mo Nyheter! Inga-Lill skickar ett gäng tidningar lite då och då, så i går satt jag och läste att Stengårdshult fått bredband, fotverkstaden haft utb. för andra fotvårdare, en kille från Vaggeryd ska försvara sin titel i boxning, ett hus hade brunnit i G-sjö och så Hälge förståss!
Mamma skickade med Robban ett par skvaller blaskor och det var oxå mycket uppskattat!
Har varit på tygmarknaden idag, hämtade min kappa som fått yttligare en knapp. Jag trodde killarna skulle tagit med den hem i lördags när de var där och hämtade Robbans alla kläder. Jag åkte hem och vilade för att orka kvällens aktiviteter, medans de hämtade hem kläderna. Men jag hade visst glömt att påminna dem och då var ju naturligtvis inte kappan med hem. Så det var till att ta tunnelbanan med alla dess byten och hämta kappan.
Och när jag ändå var där så passade jag på att gå runt bland alla tyger och filosofera på vad jag ska sy upp för sommarkläder. Jag beställde en skjorta som förhoppningsvis är färdig på lördag. Jag lämnade en som prov, men de skulle göra den lite annorlunda, undra om de fixa det?!
Efter att ha frågat många efter vadd så fann jag en som sålde det, det var nog inte den kvaliten som vi bruka använda när vi sy lapptäcken  men jag få prova om det funka.
Igår (onsdag) så kom Mikael hem från Peking och sov då hemma hos mig en natt innan han gav sig av till Changzhou i dag på morgonen. Det var skönt att ha honom hemma lite!
Vi var nerei gymmet en runda, han tränade hårt som vanligt. Jag fick bara sitta och mes cykla lite för det kommer fortfarande en massa otrevlig vätska ur näsan 100 gånger om dagen. Att jag cyklade lite var för att mjuka upp musklerna lite så jag skulle kunna strecha lite hårdare. Benen och ryggen värker fortfarande, så 03.30 verka vara en magisk tid på dygnet, då vakna jag och ha så fruktansvärt ont. Då är det bara att försöka strecha lite, kanske byta sängen mot soffan och försöka sova lite till. Dagen är mycket bättre, då rör man på sig och gör en massa annat  så man inte hinner tänka på de stela musklerna, men på natten...........
Innan Mikael kom hem igår var vår ny in köpta tvätt korg tom efter att jag tvättat en massa i början av veckan. Men nu var den påfylld igen, så det var bara till att rigga nya högar och försöka avverka dem.
Ska försöka sy lite nu ikväll och kankse ta mig en ny mes cykeltur i gymmet. Innan natten kommer och dess magiska tid vid 03.30...............

Grått

Tisdag.
Tro det är ungefär lika grått här som ni verka har det hemma i svedala en tisdag som denna. Det regnar inte så mycket, det till och med torkade upp mitt på dagen och solen orkade ta sig fram ett par minuter, men det var oxå allt.
Förra veckan var det en dag som vi hade + 15 grader, solen kunde inte ta sig igenom all smuts som bruka skilja marken och himlen åt. Men varmen var skön! Det var innan kölden och BLÅSTEN återkom. Det kan blåsa bra här i city. Ni hade visst storm i fredags, det kan jag inte säga att vi hade men kallt blir det när det blåser.
Var på blomstermarknden för första gången idag tillsammans med Carola. Jisses vad blommor där fanns. Köpte tio långskälkade liljor för Y 35. Tyvärr var jag tyungen att ta av dem för jag har ingen så hög vas, men det ska vi inhandla någon dag.
Hoppas våren snart har tänkt komma så det blir lite roligare att vara ute och slippa pälsa på sig halsduk och vantar som man gör hemma.

Carola kolla in de fina orkideerna på blomstermarknaden

Carola kolla in de fina orkideerna på blomstermarknaden

Önskas en akvariefisk?

Önskas en akvariefisk?

Robban sitter nu på planet hem

Måndag morgon lämnade jag Robban på flygplatsen. Tyckte inte alls om att han åkte hem, men han längtade nog hem till sin Jenny. Jag insåg väldigt snart att nu var det den första "riktiga" veckan då jag är ensam till onsdag kväll då Mikael kommer hem och så åker han igen på torsdag morgon för att komma hem på fredag kväll och ta helg. Jag slapp de veckorna före nyår för snön kom och sedan var det nyårs ledighet, men nu är de här! Det visste jag ju men just nu är det surt, det ändra sig nog snart.
Jag är äntligen feberfri, näsan låter dock som en trumpet orkester fortfarande, men det får man ta. Så typiskt att jag skulle ryka på feber just när Robban var här, det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Hade trott vi skulle kollat in en massa saker under veckan då Mikael jobbade men så blev det inte riktigt. Hoppas på att han kommer en gång till och då har sin Jenny med sig.
Efter att han sagt hejdå och givit storebror en stor kram så tog jag magleven och tunnelbanan tillbaka till city. Satte mig på Starbaux, drack kaffe och läse bok. Det är väl sånt som sådana som jag sysslar med, eller? :)
Det ligger ett masage ställe alldeles vid vårt hus, vi har tyckt det sett dyrt ut så vi har aldrig kollat upp priserna. Men idag gick jag in och frågade, helkropps massage för Y 143. Jag slog till direkt med tanke på att kroppen strejkar! Den där ryggen har left sitt egna liv under många år och varit allt annat än sammarbetsvillig men i lördags sa den ifrån ordentligt! Den där berömda ichias (eller hur det nu stavas) gjorde sig påmind, dock på vänster sidan, det var något nytt. Den började kännas av på e.m. men inte så mycket men när det blev sov dags så var det outhärdligt. Efter ett par timmars snurrande och alla sovställningar var prövade blev det till att klä på sig, sätta sig i soffan rakt upp och ner och försöka sova där. Sova sittande var ingen hitt, så det blev  inte många timmars sömn den natten. På söndag f.m. så masserade Mikael mig så gott han kunde, vart han än tog så sa jag, aj! Robban tippsade om att jag skulle strecha så det gjorde jag ett antal gånger + lite husmors gymnastik som han kallade det. Nattens sömn var inte god men jag slapp sitta upp, soffan intogs dock.
Så till helgen blir det till att åka till Ikea och köpa en bäddmadrass. Vi frågade i repan om de hade någon att lägga dit, men det ingick inte. De sa att dessa sängarna är väldigt lyxiga, jo visst det beror ju på vad man jämför med. Jämför man med den sängen som Mikael har i Changzhou som består av en trä botten med en tunn madrass, så är den ju lyxig. Men när sängen är så hård att svanken "hänger i luften" är det ju inte så konstigt om man får lite ont. Så efter dagens masage och lite mer streching så kankse man kan känna sig som en rörlig människa igen.
Ska ta mig till bubbelpoolen ikväll och försöka få bort all olja som finns var på kroppen efter massagen. Det är nog såhär som en nybadad baby känner sig. Kläderna liksom åker runt på kroppen, mystiskt kännsla.
Inte för att man ska ha förutfattade meningar om folk men den tjejen som tog hand om mig på massage stället var inte hög över havet och kilorna var inte många, men att hitta ömma pungter på min stackas kropp, det kunde hon! Ska nog gå dit igen inom en snar framtid. Mikael kan oxå behöva ett besök där, problemet blir nog att britsen inte kommer att räcka till, det var precis att jag fick plats.
Imorogn ska jag möta Carola på f.m., hon ska köpa nya växter och vad det mer var. Jag kommer då att upptäcka något nytt ställe antar jag så det blir kul.
Nu ska jag ta fram min kära symaskin och se om vi kan åstakomma något skoj ihop, men det får nog vänta ett par minuter. Städarna kom just, men de städar inte riktigt som vi. Det känns lite konstigt att det är smutsigare när man har städning två gånger i veckan än vad man hade det när man städade själv. Och inte vill man gnälla, då låter man ju som en rik gammal tant och det är det sista jag vill bli förknippad med. Men visst är det lyxigt med städhjälp oavsett hur skickliga de är!

Trafiksäkerhet?!

Trafiksäkerhet?!

Prutar man hårt kostar det 5 Yuan, det är det värt!

Prutar man hårt kostar det 5 Yuan, det är det värt!

När var de så här blanka senast?

När var de så här blanka senast?

Levererat med cykel, planterat & klart, 230 Yuan

Levererat med cykel, planterat & klart, 230 Yuan

Max hastighet på magleven (magnettåg)

Max hastighet på magleven (magnettåg)

Blomster & djurmarknad

Med taxi tog vi oss till en marknad som jag sett från en tidigare taxi resa. Vi fick stopp på taxin med ett av de få kinesiska orden jag kan. "Tinn" = stopp.
Väl där så var det mer djur än blommor till min stora besvikelse men jag hittade en färdigplanterad kruka med den stora gröna växten i.
Jag prutade, hade ett hum på vad det skulle kosta, att förklara på knagglig engelska med en tjej som enbart kunde kinesiska var inte det lättaste. Men i efterhand är jag nöjd!
Att först pruta, sedan fråga om man kan få det hemkört, beskriva vart man bor och att de kan lämna det i receptionen om vi inte var hemma. Men hjälp av papper och penna, teckenspråk, en massa nickningar och ett nej med handen. Att få något hemkört låtsas man att man kör motorcykel med händerna och brummar lite med munnen så fixade man det oxå.
Efter en stund hittade jag orkideerna, de var planterade i en kruka som inte jag skulle köpt! Men det gick att lösa med lite teckenspråk. Så skulle man samordna transporten, och tänka sig, det funkade det oxå! Två timmar efter beställningen ringde receptionen och sa att blommorna stod i repan. Leveransen genomfördes med cykel! Vattningsråd lyckades jag oxå skaffa mig genom en snäll receptionist som tolkade.
Jag är stolt som en tupp över mina nya blommor som förgyller lägenheten nu!
Det var en annorlunda upplevelse att se alla djuren i de små burarna, fiskar döda som levande i samma balja, söta hundar, kattungar i burar. En stor avdelning med fåglar som väsnades något så oerhört. Trångt och inte helt nystädat.

Helgen är nu över!

Efter branden flöt helgen på bra, förutom att Mikael lyckades bli dunder förkyld.
Robban har beställt kläder till sommarens stora händelse, killarna slog oxå till med att beställa var sin ytterock. Detta gjordes på tygmarknaden, det tog en stud att få alla måtten och att beskriva hur allt skulle vara. Så under tiden gick jag runt bland de tre planen och köpte mig lite tyg så jag kan sy mig en ny västa (få se när det blir av).
Klockan visade e.m. men vi gick ändå in på copymarket, där behöver man ha bestämda steg och gå till de man bruka göra för annars kommet man inte längre än 2 meter, looking, looking, bags, T-shirt..........................
Vi visade Robban våra favorit ställen och han tyckte visst oxå om de ställerna för han shoppade loss odentligt!
Haffade en taxi, hem, tre personer duschade och fixade iordning sig på 25 min, ut i en ny taxi och en resa på 50 min till Stefan ooch Carola. Där fick vi jätte god mat och dryck, kvällen gick aldeles för fort!
Söndags f.m. var vi inte blixen precis, men ut kom vi och spanade in några nya ting. Kvällen blev lugn! Tacos och film, det är inte fel det!
Mikael gav sig av tidigt idag på morgonen så nu är det till att skaka liv i Robban så vi kan hitta på något skoj  en dag som denna.

Brand!

Efter att jag skrivit det senaste inlägget om att Robban kommit välbehållen hit så förberedde jag mat tills Mikael skulle komma hem från Changzhou. Det var mycket trafik så det tog en stund, men när kl visade 20.40 steg han in genom dörren och jag skulle steka till köttet, lite grönsaker och göra färdigt potatismoset med stekt lök i.
Mikael tog över stekningen medans jag grejade med moset, och när han stod där vid spisen så rök det ganska bra. Men ja, ja tänkte vi. Gasspis och den lågan hade vi aldrig använt innan, då den kankse behöver eldas av?
Vi börjde äta och det luktade inte gott i lägenheten så vi vädrade hej vilt och sneglaade lite  mot spisen. Men efetr fjäde tuggan så tog jag hissen ner till repan och sa att de måste följa med upp och titta. Så gjorde en kille oxå, men med knappt ett ord engelska så sa han något som vi tolkade som att någon kommer snart. Ja ha, så vi satte oss ner och tog en tugga till då Mikael se att det  brinner mellan gasspisen och ugnen. Killarna fram med brandsläckaren och jag ner i repan igen. När jag kommer upp så är spisen täckt av ett vitt pulver och Mikael står med brandsläckaren i högsta hugg ifall inte branden lagt sig. Robban supotrar bredvid.
Så kommer gasingengören och den killen i repan som är kanon. De bara konstatera att gasen  redan är bruten (det gjorde killarna själva) och att spisenn skall bytats ut. De lyfter på spien och Mikael hittar en stor färgflaga (ca 10 x 10 cm), det var antagligen den som av någon anledning fattat eld och brunnit. En städerska torka lite förstrött av det värsta lagret pulver medans vi kunde äta färdigt, då var  maten inte varm längre.
Vilken tur att jag inte var själv hemma och lagade mat, man var inte så kaxig nu och hur hade man kännt sig om man varit själv? Tur att så inte var fallet. Vi ska få en ny spis som tur är, så änså länge får vi överleva med hjälp av micron och att äta ute.

Robban är här nu!

Så här tidigt har jag inte stigit ur sängen på länge så det var kanske på tiden! Mötte Robban på flygplatsen, han skulle landat 8.30 men flyget var ca 30 minuter försenat och när han kommit igenom visumkontrollen tog vi magleven det snabba magnettåget (430 km/h),  tunnelbana och en promenad innan vi kunde stiga in genom dörren till lägenheten. Han var toppen pigg när jag mötte honom men när vi kommit hem och vi fikat lite var det en storebror som somnade på soffan. Medans han sov så läste jag en av alla tidningarna som mamma varit snäll och skickat med (tack Biggan, du hade oxå bidragit). Även lite tyg hade mamma skickat med, så nu kanske jag kan sy lite när jag blir ensam igen.
Jag tvingade upp honom efter två timmar. Då tog vi oss ut till ett stort shoppingcenter, åt lite lunch och tittade runt. Jag köpte ett par nya promenadskor( inte var de billiga inte, men förhoppningsvis bra), lite sportiga men ändå inte klumpiga och förstås var de bruna.
Nu ska vi laga lite mat så när Mikael kommer hem kan vi äta ihop och ladda för morgondagen, då det antagligen blir en hel del shopping. Med tanke på vilken lätt packning Robban hade så förstod jag snabbt att han skulle fylla upp den tills han åker hem.

Alla Hjärtans Dag


En stor KRAM till er alla på ALLA HJÄRTANS DAG!

Det är morgon i Sverige och eftermiddag här i Kina, Mikael är i Changzhou och jobbar. Jag har kollat runt lite i affärerna i city här i Shanghai. En kaffe på Starbucks är aldrig fel.
Solen skiner och vi hoppas att den gör det framöver oxå, för i morogn kommer Robban. Det ska bli kanon kul!

Diska

Visst, man dör inte av att diska för hand pga att diskmaskinen lagt av, man kan dock ifrågasätta kvaliten på diskmaskinen. Den funkade fyra dagar efter att jag intagit lägenheten, Mikael hade inte slitit ut den innan, det kan jag lova.
Men att diska utan varmvatten är ingen hitt! Då är det bara att låta vattenkokaren arbeta. De påstod att det berodde på det kalla vädret. Det är ingen "vanlig" varmvattenberedare som vi är vana vid, här varms vattnet upp av gas när man ska använda det. Så man får förbereda duschen en liten stund innan man gör entré i duschytten, om man inte vill få hjärtinfakt förståss.
Mikael lyckades vrida upp effekten på gasen så nu kan vi duscha igen, det gick inte på ett par dagar. Allt vatten var is kallt! Pappa skrattade gott när jag berättade det för honom, jaha sa han, då är det som hemma i Siggebo då, när jag inte skött mina åtagande med att se till att mina flickor ha varnt duschevatten. Ja, just så var det.
Men nu kan vi både duscha och diska igen, bara att förbereda ett par minuter innan.
Nu är ju nyåret över och allt kankse kan bli som vanligt och då kanske de kan laga den där dskmaskinen. 

Vakna till fyrverkerier

Att somna till fyrverkerier och smällare har nu blivit lite av en vana de senaste två veckorna, men att vakna till det var något nytt. Mikael gav sig av vid 06-tiden, då kunde jag lungt somna om och njuta av tillvaron tills...................
Det smällde något så fruktansvärt utanför, så efter 45 min gav jag upp och steg upp. Det fortsatte över två timmar. Steg ut på balkongen och såg en kontors entré på andra sidan gatan som kan vara 5 x 5 meter, där låg drivor av rött papper från smällare.
Jag frågade vår vänliga receptionist om varför de smällde av en massa i dag på morgonen, han tittade trött på mig efter att inte ha sovit pga allt oljud på två veckor och sa: De firade att de började jobba eller mer sant, ännu en anledning till att få smälla ännu mer. Han bor ute i Pudong området ( där den stora flygplatsen oxå ligger), där bor många kineser så jag förstod hans trötta ögon. Med tanke på att vi tycker det ha varit otroloigt mycket, så är det nog inget mot var det har varit där. 
Jag trodde ju att de skulle sluta smälla efter dagens morgon dos, men inte, det mullra på som vanligt nu när det är kväll.
Även där Mikael jobbar hade de lagt av en ordentlig laddning raketer och smällare när dagens arbete började.
Jag tog mig till en Caerfour butik med tunnelbanan, förra gången trodde jag att jag skulle ge upp och aldrig handla där igen. Men man lär sig visst, det gick bättre idag. Visst är det en pers, men jag börja hitta bland hyllorna. Visst irrade jag runt i affären fem gånger och det hela tog väldigt lång tid, men ändå. Men en sak var en engångs grej, det var bland de första gångerna jag var där, då hittade jag ströbröd, men det var oxå första och sista gången jag lyckads med det. Jag irrade runt bland hyllorna idag igen efter de där smulorna men jag upp. Hittade vegetabiliskt magarin, jag blev så glad att jag kan börja baka så jag köpta två paket på en gång. Det var inpoterat så det var antagligen inte gratis, men vad sjutton.
Få nog ta tag i disken nu efter att ha stekt biffar och ätit ägg och sill macka. Att det kan vara så gott att äta sill när man är bland allt ris och ovanliga kryddor, det är helt otroligt vad man uppskatta konstiga saker här borta. Inte kunde jag ana att det var vår strykbräda som jag skulle sakna som första pryl här i kina. Den är hög, bred och stadig, allt annat än den vi införskaffade oss här. Det var en bra julklapp från Patrik och Jenny för något år sedan. 

Besök från Hangzhou

I lör f.m tog vi tunnelbanan ut till Shanghais södra tågstation för att möta Annelie och Jerry. Den tågsationen är nog bara ett par år gammal, jätte fräsch, mycket glaspartier, ljus och fint runt omkring. Det är annat än centralstationen som Mikael har åkt från när han åker till Cangzhou. I närheten och i det området skulle inte jag gå själv en mörk afton, känns väldigt skummt. Som en riktigt ruggig filmsekvens. Allt är slitet, grått, och smutsigt!
Vi tog en taxi till ett område på 200 000 kvm med bara outlet affärer. Kändes lite amerikanskt över det, vita fina byggnader, lugn miljö, lite träd, en lite bäck som slingrade sig igenom området (antagligen konstgjord men ändå). Det påstås att området skall bli 800 000 kvm till världsutställningen 2010. Vi orkade långt ifrån gå in i alla affärerna så undra hur det blir sen. Jag och Mikael spanade mest på allt fint som fanns, men Annelie hittade ett par fina sandaler i st 40 så hon slog gladeligen till med ett köp. Jerry köpte sitt livs snabbaste byxor, ett par Lamborgini.
Kvällen förgyllde vi på en trevlig resturang.
Söndagen blev lite mer shopping innan de tog tåget tillbaka till Hangzhou. Jag mådde inte så bra så jag intog sängen. Men efter en timmes sömn byttes sängen mot golvet i badrummet. Så vid ett flertal tillfällen var det bara att krypa ner på knä framför toan och köra buss;) Att man kan bli så utslagen?! Ok om man blir megadålig när man ätit från ett hål i väggen som finns i varje gathörn, men vi hade ju bara varit på bra ställen. Fatta inte vad det var som blev så fel, men nu är det borta och jag har åter börjat äta. Dock som en fotomodell men det ändra sig nog snabbt till mina vanliga skogshugga portioner.
Helt utmattad av den tillfälliga sjukdommen blev det inte lättare av att de brände av en ny salut med smällare. De började som vanligt på e.m. men när kl visade 23 så trodde vi att vi hamnat mitt i kriget igen. Och när kl visade 00 och det fortfarande var samma oväsen utanför stoppade jag in öronpropparna. Vi frågade en kille i repan om det kinesiska nyåret nu var avslutat, men det var det inte. Utan de sköt extra mycket igår kväll för att fira deras "gud". Under det kinesiska nyåret kan "guden" skänka dem rikedom så de försökte nog imponera på "guden" genom alla raketer och smällare. Skulle vara intresant och veta hur mycket fyrverkerier och smällare som smällts av under dessa dagar.
Har idag tittat in ett gigantsikt shoppingcentrum, super smidigt att ta sig dit för oss. Bara att gå till vår närmsta tunnelbanstation och åka tre hållplatser, så var man nästan utanför entrédörren. Jaja en liten bit fick man väl gå. 7 plan med bara affärer, rulltrappor hej vilt, en liten extra våning där och några trappor där. Så där kan man nog irra bort sig när shoppingnarkomanen får tag i en. Vi bara strosade runt och spanade in folk, ett intresant nöje som i alla storstäder. Många kineser är väldigt fint klädda, nästan alla tjer har stövlar med stilletklackar. Har aldrig sett så många stilletklackar i hela mitt liv som jag sett på dessa två veckor här i Shanghai. Och vissa ser ut som de kommit från djunglen och blivit dumpade här. Undra vilken kategori vi hamnart under? Mest uttittade kanske? För vi måste vara otroligt intresanta att titta på, särskilt min stiliga sambo, det är det många tjejer som förlorat ögonen på honom, det är så roligt att se!
Imorgon är det hjärtats sista lediga dag innan allvaret börja igen så då får jag försöka vara piggare än idag så vi kan upptäcka något nytt.

Nyårdafton nr 2

Vi tog oss ut mitt på dagen, Mikael besökte en frisör i ett gatuhörn. Det var nog dagens händelse för de sex personerna
som jobbar där. De fnissade gott när vi öppnade dörren och klev in. Det tog nog en timme att få av håret 1 cm korare.
Först var det tvättning av hår, massage, klippning, tvättning igen och sedan fick han betala och vi kunde gå vidare.
Men under klippningen var det en gubbe i ryssmössa som ställde sig utanför salongen och tittade på oss och skrattade.
Ok att han stannade till, men han stod där en bra stund och glodde. Ska snart ha med mig en keps att ta fram och begära
lön för underhållningen. Väl nere på huvudgatan var där öde, lediga taxi bilar på led, knappt någon trafik och ingen
trängsel på trotoaren. Fick reda på av vår vänliga receptioist att det är 1/4 del av Shanghai borna har gett sig av hem
till nära och kära nu under ledigheten.
Mikael har hittat ett program efetr mycket letande och testande som verka fungera att ladda ner svenska tv. Så vi tittade
på ett gammalt avsnitt av Let´s dance. Himla trevligt att kunna se på lite "vettig" tv. Omröstningen ska vi se ikväll.
Våra kompisar Stefan och Carola och deras två barn kom på ett glas vin innan vi fortsatte till Radizzon och åt en trevlig
och god nyårs supé.Resturangen snurra ett varv på 1 timme, så vi såg hela staden och alla raketer. Super trevligt!
När kl var lite innan tolv tog vi en taxi hem. Taxibilarna stod på led och vänatde på att få jobba, perfekt. Men resan
hem blev en zix zack resa mellan raketerna som de fyrade av mitt på gatoran. Såg en kille stående med ett rött "rep" i handen.
Det var inget rep utan ett smatterband av den starka varianten. Stod utanför någon minut och tittade på himlen
som ständigt fylldes med nya raketer. Men det gick inte att vara utomhus, för det dånade något så oehört!
Vi kunde inte prata med varnn pga oljudet.
Väl inne i lägenheten ställde vi oss i fönstret och tittade. Raketerna som fyrades av nere på gatan exploderade i vår höjd
på 16, våningen. Tala om första parkett. Stod ute på balkongen några minuter och filmade lite med kamran, men det var obehagligt
att stå ute i det ljudet.
Men att försöka sova var ju inte lätt. Framåt 3-tiden somnade vi nog av utmattning till krigs ljudet. Vi ha ett
badrum i anslutning till sovrummet, badrummet har ett litet fönster med frostat glas. Väl släkt i lägenheten så blev det
åter upplyst av alla smällare på gatan. Det var som en blixt i badrummet, ljuset kom och gick. Känndes nästan som man skulle
befunnit sig mitt i krigets centrum. Att man fyrar av en massa raketer vid tolv slaget det förtår väl de flesta, men att hålla
på ett halft dygn, det kan ju inte jag fatta iaf. Men vi var vakna en runda vid 07 då de la av en ordetlig ladddning i närheten
av vårt hus, vid 09 var det en ny.
På f.m. när vi gav oss ut för ännu lite mer upptäcktsfärd låg trotoarena röda av allt papper från raketer och smatterband.
Inga små puffar här inte, utan det liknar en 10 l hink som smäller av.
Vi hoppades väl på att efter nyåret skulle smällandet avta men nu visar uret 18.38 och oväsendet är i full gång utanför.
Sista dagen på nyåret ( när den nu är) så lägger de av ännu en salut säger de som har varit här under nyåret de föregående åren.
Antagligen märker vi det när den dagen infaller.

Ska nu pyssla om min kära sambo som har lite feber, han sitter framför jobb datorn med mobilen vid örat och prata med Sverige.
Så det blir en lugn kväll i tv soffan känns det som.

Gott Nytt År!


Typiskt kinesiskt bostadshus som ofta ligger vid foten av en nybyggd skyskrapa

Typiskt kinesiskt bostadshus som ofta ligger vid foten av en nybyggd skyskrapa

Snögubbe

Snögubbe

Effektiv snöröjning

Effektiv snöröjning

Fikapaus på Copymarket

Fikapaus på Copymarket

Typisk väg i Shanghai

Typisk väg i Shanghai

Högt i Tak på JinMao Tower, vi fotade från 56:e våning och på toppen syns golvet av 88:e våning

Högt i Tak på JinMao Tower, vi fotade från 56:e våning och på toppen syns golvet av 88:e våning

RSS 2.0