Snälla Moster Doris broderade denna söta snögubben & jag qviltade den, visst blev den söt.


Jä...... skit!

Vi undvek aftonbaldet, Expressen och allt annat vad vad svensk info heter under hela lördagen för att vi ville titta på Let´s Dance på söndag kvällen utan att veta vem som vann.
lördagen gick bra att undvika det, men så på söndags morgonen skulle jag gå ut på bloggen och skriva ett inlägg, och vad står där med stora svarta bokstäver: Jo att magnus vann! Tack för den!
Jag sa inget under hela dagen till Mikael så han kunde få lite spänning iaf, men så hade jag glömt klicka bort blogg sidan så när han skulle använda datorn såg han det oxå. Jaja, men vi tittade på det ändå på kvällen och visst var de duktiga båda paren, men vår favorit vann! Han med minst förutsättningar att vinna om man gämför mot Laila.
Äntligen vann rätt par (eller låt som det bruka heta)! 

F1 på O´Malley´s

Mikael gick iväg till gymmet, jag tycker att man kan få slippa sådant på en söndag så jag diskade och hade det skönt en stund medans han svettades.
Promenad ner till Reneé & Urban och där fick vi god mat, bla dumplings som vi brudar gjort tillsammans med Ellen för ett tag sedan. Killarna tog taxi bort till O´Malley´s medans jag & Reneé gick bort i solskenet, det var skönt om man var i lä men det blåste kallat om man kom i fel riktning, det blev jacka på, jacka av. Det var en bra promenad så när vi väl anlände till O´Malley´s så hade F1 loppet redan börjat. Där satt även Annelie, Jerry och Oscar. Tillsammans klippte vi några öl och när loppet var avgjort tog vi oss hem till oss på olika sätt, killarna tog det bekväma sättet medans vi tre brudar använde våra egna fötter och ben. Vi handlade lite på vägen hem så vi kunde baka scons när vi kom hem. De blev kanon bra och smakade toppen!
Klockan var nog nästan nio när de sista gick och DÅ, DÅ skulle vi äntligen titta på Let´s Dance finalen (även att vi visste vilka som vann). Mikael hade laddat ner det och de första tre minutrana fick vi kanon bild ( om man räkna med våra mått). Men så bara la det av, fel på filen eller vad datorn sa, Mikael höll på att fixa och dona, prova på andra sätt och jag vet inte allt. Men hux flux så funkade det om vi hoppade över några minuter och sen kunde vi se hela programmet.
Magnus vann och det var rätt!

Lat lördag.

Att en helg kan gå så fort är en sak, men att den dagkan gå så lätt utan att göra många vettiga knop, det är ett under?!
Mikael led av sviterna efter hans lilla magsjuka eller vad det nu var, så på lör fm var det latheten framför latheten. Jag scrappade ett par kort, det är speciella högtider frammåt och då måste man ha ett fint kort med sig så där la jag för många timmar i lör. Klockan var nog mer lunch time än fm när vi tog oss till gymmet och efter det var det god lunch bestående av bla potatissalladen.
En målare kom upp och skulle fixa till färgen på balkongen, den har flagnat av efter ca 1.5 år så ni förstår ju att det var dags att måla om. Vi var inpade för han skarpade först lite granna, sen spacklade han upp och ska komma på måndag och måla. Han stod på en liten racklig trä stege och sträckte sig ut över räcket på 30, de våningen, himmel och pannkaka! Han täckte golvet med något sorts skynke och bara det var ju ett under, men när han gick så lämnade han kvar en halvfull 20 liters hink med spackel, utan lock. Humm undra när han ska använda det?
När målaren gett sig av var det nästan kväll men jag tyckte vi behövde lite luft så vi tog oss en promenad ner till Westins. Vi hade tänkt göra favoriter i repris när vi nu får besök över påsk och äta brunch på Westins och då ville de att man skulle lägga en deposition. De var väl oroliga att folk boka och sen inte dyker upp, och det verka vara en hel del folk som ska gå dit på påskdagen.
Hem blev det taxi och sen var det soffläge, tittade på melodifestivalen program tre och fyra (jaja jag såg bara trean och halva fyrans, sen sov jag).

Hönan Agda!


Hönan Agda kommer till.

För säkert två år sedan fick jag låna höne mönstret från en snäll själ i Sprätthönsen. Jag köpte tyg och Mikael kopierade mönstret åt mig, men sen. Sen skulle den ju göras oxå....
Beskrivningen var på danska och jag bävade för hela progektet, tills nu!
Vi hade pysseldag nu i veckan, jag, Reneé och Ellen. Reneé jobbade på sin väska och jag och Ellen började på denna hönan. Reneé assisterade som översättare, något hon gjorde bra
Vet ni tex vad en dråbe är? Nää inte jag heller förrens nu, det är hakpåsen eller vad man nu kalla det på en höna på danska, där ser ni.
Vi får tvärr inte så mycket gjort när vi har pysseldagar, det ska ju fikat, äta lunch och så måste man ju prata en massa oxå! Jag fortsatte på kvällen när de åkt hem till sina älsklingar, men blev långt ifrån färdig. Har jobbat med hönan till och från hela veckan och i fre kväll blev den färdig!
Fäljde beskrivningen där det stod att stoppa den, sy igen den och fäst vingarna. Hur lätt var det då att fästa vingarna på en stinn höna? Det var bara att sprätta upp henne i botten, plocka ur all vadd och sy på vingarna och när hon ändå var uppsprättad så ändrade jag på benen. Att få till ett ben snyggt gick väl ann, men det andra då? Efter såkert en timmers fixande så var jag nöjd och kunde stoppa Agda och sy igen henne. Hon är som sagt va stinn, så det kändes i fingrana när hon var färdig syff i botten. Det var till att knipa ihop med fingrarna och få med sig tyget, men vd gör det nu. Nu sitter hon på vår säng och jag är så nöjd!
Måste ut och köpa nytt matris, det vi ägde är nu som tygnd i botten på Agda.

Hönan Agda possera från sidan.


Olika sortes fredag.

Mikaels fredag:

God hotellfrukost och sedan möte i Guangzhou, de anlände till flygplatsen tidigare än väntat så det blev ca tre timmars väntan, till att börja med.
Davis flög till Wuxi och Mikaels kulle till Shanghai, men fluftrummet runt Hangzhou var upptaget. Upptaget? Antagligen av militären, på en fre em? Ur korkat men så var det, så att istället för att flyga kl 15.20 så kom han iväg kl 18.20 och var inte hemma förrens kl 21.30. Stackarn!
På tre dagar har han nu tillbringat 13 timmar på flygplatser, det är ca 9 för många mot vad det borde vara!
Men när han väl kom hem så stod maten på bordet, han hade önskat sig potatissallad och den bara väntade på honom.
MEN, när man är ute och reser i detta land så kan det hända att man blir lite dålig i magen, det hade naturligtvis inträffat, så han var inte alls sugen på någpn god hemmagjord potatissallad.
Ett avsnitt av "Så ska det låta" och sen var det sängen.

Jennys fredag:

Skulle bara kolla mailen, men där fanns några st så jag satt alldeles för länge där, sen blev det till att bara päronpaj för kl 10.30 kom Carola på fika. Vi skulle bara fika här lite snabbt och sen ger oss ner på Yuan Garden, snabb fika, vi två? Nää vi fikade i godan ro och hade hur mycket som hällst att babbla om så det var lite sent vi kom iväg, men va sjutton....
Första stoppet blev på lilla tygmarknaden, jag behövde mer fyll till min höna och på tis är det swedladies fika/höne dag här och då behövs det fyll. Tog oss en promend upp till Yuan Garden och såg både det ena och det andra på vägen.
Vi fick tag i vad vi skulle, men fick inte med oss hem vad vi ville för vissa saker var beställningsvara. Så nu äger jag x antal meter av en ur snygg kedja som jag hoppas att folket där hemma oxå kommer att gilla.
Efter en extremt sen lunch var jag seg och lat och hamnade inte på gymmet som det var tänkt utan vid symaskinen medans jag väntade på Mikael.
Hönan Agda är nu färdig.
Så äntligen kom han hem och vi kunde äta, jaja jag åt och han gjorde mig sällskap.

Påskkorts fm hemma på Mouming Road tillsammans med Ellen & Camilla.


Torsdag

Så hade det hunnit bli torsdag utan större ansträgning.
Jag höll på att stöka i köket, bakade päronpaj, gjorde potatissallad inför fre kväll som Mikael önskat sig, pnnkaksmeten var redo och så såg det ut som.....
Då ringde Camilla och sa att hon redan var här, tidigare än vad vi bestämt men vad gjorde det? Det är ju inte var dag man får någon som underhåller en när man diska och städa upp i köket.
När allt såg lite mer trevligt ut kom Ellen och vi gjorde påsk kort, de blev riktigt fina om ni frågar oss.
Reneé kom lagom till fikat som vi avnjöt i soffan för vid matbordet fann det ingen plats för fika.
Lite mer pyssel innan det blev dags för lunch, det var ju torsdag. Torsdag är ju soppdag och har man ätit soppa får man dessert, därför blev det tomatsoppa och pannkakor.
Mätta och nöjda åkte vi över till Pudongsidan och besökte en lampaffär. Inte riktigt som lampaffären i Lanna. Här sålde de Kines lampor, både mer traditionella och mer moderna. Vi gick där och tittade och fantiserade en lång stund men för min del slutade det med tre glaskulor som nu dekorera vårt höga glas nu när jag inte har några blommor i det.
Tog en sväng förbi ett bageri där jag köpe ett groft gott bröd, de andra köpte ett som passade bra till soppa (eller som jag och Reneé sa: bara att äta det rakt upp och ned.)
Camila ville ha tag i papper, kartong och endel annat som behövs för box tillverkning men klockan blev förmycket så vi hann bara med en av två affärer.
Jag blev avsläppt en bar bit hemmifrån, men det var skönt med en promenad i vår vädret. Solen började då gå ner men det var fortfarande ljust och skönt ute.
Städa är ju utmarkt att göra närsolen skiner, då syns ALLT som inte ska var där. Men när jag var hemma och började rocka med dammtrasan, dammsugaren och måppen så vardet allt annat än solsken ute, det var kväll och mörkt. Hoppas det blev rent ändå.
Trött efter en dags umgänge med kompisar och städning så satte jag mig framför datorn och skickade lite mail.
Pratade en stund med Mikael som är utanför Guangzhou och ska komma hem idag (fre), när vet man aldrig.
Sen var det bara att blunda och Johan Blund kom fort som ögat...................

Så här glad var Reneé när hennes ny väska nästan var klar.


Solglasögon.

Har länge velat ha ett par solglasögon med  min styrka i, men när man behövde nya vanliga glöasögon så var det inte så högprioriterat.
Men nu har man andra möjligheter så när mamma A & Biggan var här och de beställde glasögon slog jag till på ett par solglasögon.
Hade velat att de skulle varit klara på fre fm men det var de naturligtvis inte så på lör morgonen lämnade vi Mikael på den soliga balkongen och gav oss ut till glasögonmarknaden. Deras glasögon passade fint, det var bara en justering på skallmarna men var mina solglasögon befann sig, det kunde de inte säga. Så de lovade att de skulle komma hem med dem på em, de ringde och pratatde kinesiska i andra ändan men turligt nog så var jag då i en affär så den kinesiska hjälpsamma expediten hjälpte mig att säga: Vi är hemma om 15 min, då går det bra att komma.
Men inte kom det några solglasögon inte, men så häromdagen ringde tjejen och var ssåååå ledssen att det blivit så här och undrade ifall de kunde komma på ons kväll och lämna dem. Visst det går fint.
Halv nio fick jag ett sms att optiken och tillika glasögontjejens man stod utanför, så jag tog hissen ner och provade dem. De var för vida så han börjde in dem, men så behövde han böja in dem lite till och jag hann tänka: va försiktig och så gick skallmen av. Han skämdes så och jag tänkte: guu vilken tur att det inte var jag som gjorde det!
Men som av ett under så var han här igen på lite mer än en timme igen och hade nya glasögon med sig.
Så nu återstår det bara att se om de passar oxå, det ska jag prova i em då vi ska ut och åka och solen skiner så det passar ju fint!

Mikael på planet på marken.

Tis kväll skulle Mikael och Davis flyga till Guangzhou (södra Kina), för att gå på mässa och göra kundbesök för att åter vara hemma på fre (han sa aldrig när på fre.)
De lämnade kontoret 16.30 för att vara på flygplatsen kl 17.00. Planet skulle gå kl 18.20.
Han ringde första gången runt 19 då satt de på planet och hade fått mat men visst inte när de skulle lyfta, det var krångel med något. Kl 20.30 hade de fått reda på att det var hastighetsmätaren som var paj och att det skulle komma ett nytt plan kl 23 för vidare färd mot Guangzhou. Då klev pojkarna av och ringde en tjej som kom och hämtade dem för de fick inte tag i en taxi. Kl 21.30 var de tillbaka på kontoret och hade på fem timmar inte uträttat någonting, mer än att sitta och vänta. De räknade med att kom det nya planet kl 23 så var de i luften tidigast 00. Ca två timmars flyg blir kl 02 och lätt en timme till hotellet, då är kkl 03. Nää då var det bättre att de stannade på backen och flyger dagen efter.
Han var lagom trött på det hela men hade fixat så att de fått nya flygbiljetter ons morgon men då från en annan flygplats, inte från Changzhous ruckliga.
Planet kom från någon stad, skulle mellanlanda i Changzhou och flyga vidare till Guangzhou, redan när de skulle lyfta från första staden var det krångel med hastighetsmätaren och de hade hållt på en timme med att fixa den då men när de skulle lämna Changzhou lyckades de inte fixa till den igen.

Nu är det ons morgon och jag fick just ett sms av honom där det stod att allt var bra, så det är bara att hoppas att de kommer iväg denna gången.

Svar till Frida:

Varför ska de flytta?

Jaja du om man det visste......
Jo det är ju naturligtvis jobbet, det ska väl funka bättre i Hongkong med just det han jobbar med.
Han jobbar på Scania så de finns ju över hela världen så man kan ju hoppas på att det blir något roligt nästa flytt så den inte går till Gränna och huset.

Det är det sura med att vara ute såhär, att folk flytta hit och dit och man lär känna dem och så försvinner de. Stora företag kan flytta på sitt folk kors och tvärs på kort tid, men oftast håller man sig till sin kontraktstid iaf.

Flytta & umgås!

Tragiskt men sant, Reneé & Urban ska lämmna Shanghai och styr kosan mot Hongkong.
Mikael har försökt pigga upp mig med att det är inte fel att ha kompisar i Hongkong, då kan man ju lättare sticka dit när man både kan få sovplats och guide. Visst har han rätt, MEN..........
Därför vill det till att utnyttja tiden effektift nu. Så idag har vi tillbringat x antal timmar på Qipo market, en hysterisk marknad med alla möjliga kläder och omöjliga.
Där finns kopior och mer "vanliga" kläder, men jag fattar inte varför de flesta kineser tro att sådana som vi alltid vill kopior, HALLO, vi vill inte ha några kopior! Vi vill gå runt och titta och fynda bland annt roligt som göms i alla dess skrymslen och vråar där. Men det har vissa väldigt svårt att fatta! Så alltid får man sig ett koppel av tjötiga, tröga, korkade dumma människor som strångt tjöta att vi måste visst gå in i vissa bås och titta på just DERAS fula kopior. Idag lyckades vi få en dåre på halsen oxå, först tjötade han hål i skallen på Reneé, sen hindrade han oss från att gå vart vi ville bland gångarna och till sist höll han på att springa omkull mig för han snabbt skulle ta sig fram till Reneé och prångt visa henne någon bra butik.
Vet inte hur, men vi lyckades komma undan dumhuvudet och sen fyndade vi bland lådor, högar och klädställningar. Ett par coola jeans, en klänning och en topp blev det för min del, en hemlis till hjärtat och Reneé fixade en påse hon med.
Bara att ta sig från detta område är spännande bland alla vägarbeten, bilister, cyklister och mopedister. Men på vägen hem så hittade jag en halv bambustav som kommer att bli perfekt att hänga min hönebonad på. De tittade mystiskt på mig folket som vi mötte på vägen hem där jag gick med min pinne. Ska försöka fixa till det nu så den kommer på plats. Pinnen var oxå bra att ha när vi skulle gå över på ett övergångsställe då det var grön gubbe men alla körde ändå, då var den bra att ha och vifta lite med, då stannade de så fint så.

Man kan torka tvätt på många olika sätt.


Helgen har passaerat.

Att en helg kan gå så fort? Det är konstigt det men den består ju som sagt bara av två dagar men ändå.....
I fre var det soligt och fint och vårkänslorna fick fart, jag försökte städa undan, tvätta och byta lakan så fort det bara gick men det tog sin tid så tiden på balkongen blev inte så lång som jag hoppats på. Men en stund i solskenet och vårt överkast i knät blev det allt, sydde ner en del av kantremsan innan jag träffade Kate och åt lunch tillsammans innan det blev pärlgrupp hos Inger.
Mikael kom från Beijing på kvällen och vi hade en skön kväll framför TV.n.
Vaknade på lör morgonen och såg hur regnet piskade mot fönstret, vad är detta? Jag hade hoppats på en härlig dag på balkongen tillsammans med Mikael, men med tanke på att vi var lite lagom tröga i starten och att jag sydde färdigt kanten på överkastet (nu är det "bara" att qvilta färdigt det oxå), åt frukost i godan ro, svettades lite på gymmet så sken nästan solen när vi var redao för lunch. Jag föreslog att vi skulle gå till People Squre och äta något på Barbarossa, det ligger så fint i parken med en damm runt sig, Mikael nappade på förslaget och vi traskade dit. Jag var hungrig så det blev rask takt dit och mindre raskt på vägen hem. Men väl i parken hade vi problem att ta oss till resturangen för de höll på att gräva och ha sig. Dammen var tömnd på vatten så det återstod bara gyttja och gegg. Mat fick vi men särsklit mysigt var det då inte att sitta och titta på en tom dam, 20 st arbetare som stretade i leran, en grävmaskin som var för liten för att förslå något och några mystiska maskiner som skulle köra undan det som grävmaskinen grävde upp ur dammen.
Kamran låg kvar hemma, orkade inte bära runt på den, men som Ingrid säger: - Man ska alltid ha med sig kamran för man vet aldrig vad man ser på vägen. Hon har väldigt rätt så jag får nog börja tänka på det och ha med mig den.
Som vanligt när jag tränat och fått i mig mat så blir jag trött, så väl hemma tog jag mig en liten tupplur innan vi träffade Kate & Stefan för en hård bowlingmatch. Jag visste redan innan vem som skulle torska och visst blev det jag! Kloten är ju runda och runda saker och jag går liksom inte ihop. Mikael vann båda matcherna med paret Öland kom som goda två och treor i båda matcherna. Det enda glädjande för min del var att jag åstakomm en klar förbättring till match nr två, medans de andra gjorde ett lite steg tillbaka, men det var nog det enda possitiva förutom att vi hade väldigt roligt!
Efter detta hårda sportande så var vi förtjänta av mat och det intog vi på Sasha´s uteservering och när det blev förkallt för att sitta kvar åkte vi hem till oss och fortsatte att öva handleden och strupen.
Vid midnatt var det ett hejdundrandes oskoväder och det kändes som vi var väldigt nära blixtrana här uppe på 30,de våningen, tur att jag inte var själv (och nykter).
Vet inte riktigt varför men vi var lite sega i söndags fm, Mikael jobbade och jag pysslade. Vi halv två tiden pallade vi oss ut och tog oss ner till gågatan på Nanjing där vi mötte Reneé, Urban och Oskar. Gick gågantan ner till The Bund och avisade lika vänligt men bestämt alla förssäljare som frågade om vi inte behövde en väska eller en klocka. Hur orka de stå där dagarna i ändan och hålla på att fråga alla västerlänningar om de inte behöver en klocka eller väska, phuuu...
Vi tog båten över till Pudong sidan, det var premiär tur för vår del så nu kan vi det oxå. Urban bestämde resturang så vi åt gott på Paulane till Reneés besvikelse, hon hade hoppats på ett annat ställe. Vi satta där länge och väl och jag tro inte någon av oss längtade ut i blåsten och regnet som hängde i luften.
Vi skilldes åt på tunnelbanan och sen blev det soffläge för vår del. Let´s dance och första avsnittet av Melodifestivalen.

GRATTIS KLARA!

Grattis Klara på 1 års dagen!

Jag vet att du hade ett toppen kalas i lördags och att du ska ha fler i veckan!
Hoppas du får många paket och att du inte äter för mycket tårta så du får ont i magen.

Kram

Dåligt med el i huset.

När vi var på gymmet för två veckor sedan eller när det nu var så läste vi på en lapp där det stod att gymmet skulle ha andra öppetider fram till den 26 april pga att de inte hade någon el. Så löparbanden och träningscyklen gick inte använda under tiden, men crosstraing gick att använda för den behöver ingen el så för min del gjorde det inte så mycket.
Varför då ingen el på gymmet?
De står med slagborrmaskiner och hacka upp runt hela huset och ska antagligen lägga nya elledningar eller lägga ner fler ledningar för det var tydligen inte tillräckligt med ström. Så alla affärerna som ligger i samma hus som vi bor i var tvugna att stänga i två veckor (inte kul för dem). Som tur var så slipper vi flytta under tiden pga ingen el, men jag såg i ett föråd att där stod en stor container som det brummade i, antagligen så var det ett jätte elvark (inte som det där lilla som pappa G har när strömmen går hemma i Siggebo där man kan brygga kaffe, skifta till pannan och skifta tillbaka till micron).
Därför är gymmet nu bara öppet när det är ljust ute, det stänger kl 18 och då var där ganska mörkt. Tur att gymmet har så tora fönster som det ändå har, annars hade där varit svart kl fem. När jag lämnade lokalen kl sex så gick peronalen runt med ficklampor, tur att allt blir som vanligt snart.

Mamma A & Biggan är hemma igen.

Fick lite rapporter via sms att de satt på planet här i Shanghai, att de kommit till Helsingfors och när jag kollade mailen idag på morgonen så fanns här oxå mail hemmifrån. Allt hade gått som på räls och på Landvetter stod två karlar och väntade. (De var nog glada över att få hem sina älsklingar.)
Läste mail från mamma nu och skrattade för mig själv, där stod det:
Kl är nu 06.30, -2 grader och klarblå himmel, borde ta en promenad men det är ju lite tidigt.
Näämen, är du morgonpigg? Hihi så är det när man har kina tid i kroppen.
Pappa hade inte stängt av sin väckaklocka ordentligt så medans han var på badrummet hade den vrålat (hans väcka klocka vrålar!) så efter det hade hon legat där och filosoferat och sedan givit upp och stigit upp. Alla som varit här vet hur det är!

Jag och Reneé har gjort varsin box idag, de förra vi gjorde blev så himla bra och jag fyllde min med trådrullar så nu håller jag på med en som jag ska ha band i, (här snacka vi viktiga saker).
Mikael och en kille till är i Beijing på möten och kommer hem imorgon (fre) kväll. Där var oxå varmt men de hade sol idag, det hade inte vi. Disigt eller om det var dimmigt, hur som hellst så såg vi inte himlen på hela dagen men tempraturen är det inget fel på, +22 grader.

Mamma & Biggan sitter på flyget på väg hem.

Nu är här tis kväll och mamma & Biggan sitter på flyget på väg hem till kalla Sverige.
Det har varit toppen att få ha mamma här och få lite mamma vård! Lika toppen var det att ha Biggan här, lika bortskämnd som alltid blir man av henne.
Jag trodde vi skulle hunnit med mer saker, jag ville visat dem en massa, men riktigt så blev det inte. Allt tar sådan tid här i denna stad och sen startade vi ett annat progekt, att sy ett lapptäcke till vår säng. Det var liksom inte riktigt planerat men så blev det och nu är det "bara" för mig att sy färdigt det.
Jag har länge velat ha ett lappöverkast i siden men inte börjat med det för det skändes som ett för stort progekt för mig, men med hjälp av mamma så fixade vi det fint tillsammans.
Biggan har studerat utsikten från balkongen, tittat in trafik kaoset som råder på vägen nedanför oss och njutit av solen som visade sig de sista dagarna de var här.
Summan av sumarum, det har varit toppen! Men samtidigt så himla ledsamt att skiljas från mamma, men tiden går fort och snart kommer Inga-Lill & Bengt  ner så då blir det full rulle igen och mera mamma vård!

Sista kvällen för mamma A & Biggan i Shanghai åt vi gott på Da´Marco.


Sista kvällen för mamma A & Biggan i Shanghai.


104 år!

Grattis Alfhild på 104 års dagen!
Hoppas du får en bra dag, kanske du hinner ta lite ledigt från virkningen denna högtidsdag.

GRATTIS!

Sista kvällen i Shanghai

Så var det sista kvällen i Shanghai för denna gången ,tänk vad 15 dagar går fort. 15 dar framåt är lång tid men när man ser tillbaka har det bara swischat till.Hade velat hinna med mycket mer.Men det är ju helt klart : favoriterna framför andra har vi klarat av med glans:TYGAFFÄRERNA !!! På längden och tvären.En massa god mat har vi också konsumerat,både oxfilé ála Mikael o söndagsbrunch på Westins, Tack Biggan.Goa bekantskaper i form av Renée, Kate o Stefan som vi sett o hört om på bloggen, Tack alla ni som gjort livet lite lättare för Jenny när hon var ny och ensam i stora världen.  Onsdag morgon lämnar vi Shanghai´s +23 för +5 och snålblåst i Smålands djupa skogar. Men vi åker hem till tystnaden!!  En annan värld ,så långt borta och ändå så nära. (eller tvärtom). Kommer gärna tillbaka om tillfälle ges.Mamma A

Det här är vyn man ser när man kommer in genom dörren i lägenheten på Maoming road .(nya överkastet)


Jenny provligger det nya överkastet.


Lunch på balkongen, Shushi & fruktsallad.


En övergiven symaskin på trottoaren.


Vi åt brunch på Westin.(byggnaden med lutusblad på toppen)


Underhållning på Westin.


Fönsterputsaren på taket 15 meter upp.


Jenny kollar in fönsterputsaren på taket.


Konstnär i blad, här gör han en slända till Jenny.


Jenny med sin slända


Här står vi på The Bund med några av världens högsta byggnader i bakgrunden


Astrid och Jenny prutar på klockor.


Mikael köper solglasögon på coy-market.


Astrid och Birgith om lördagen.

Vi tog tunnelbanan till vår optiker.Massor av optiker och glasögonförsäljare långt ner i en källare. Vi provade vår glasögon och under över alla under de passade oss båda!! Tunnelbana tillbaka och kaffe och bakelse på balkongen i solskenet.
Mikael körde oss till tygmarknaden, där han provade kostym och skjortor, som han beställt. Vi köpte siden, sedan for vi till copy-market och inhandlade lite smått. Tillbaka till lägenheten och slöar lite. Mikael beställde indisk mat för hemkörning. Det brinner ur munnen på oss just nu.Jag provar mina nya glasögon och JAG SER.


Kaffe o bakelse på balkongen på 30:e våningen i solskenet. Kolla utsikten!


Astrid o Birgith om fredagen.

Spöregn! Vi tog taxi till blomstermarknaden.Oändliga mängder med blommor. Både i fantastiska arrangermang och i bunt.Jättebuketter med rosor,liljor,papegojblommor,kallor,solrosor, amaryllisar o.s.v. + en massa som vi inte vet namnen på. Vi köpte allt möjligt med oss hem. Jenny lagade lunch, Astrid sydde på lapptäcket och Birgith försökte arrangera blommor.Bla ett jättehäftigt arr i det nya megastorta cocktailglaset. Vi hade också köpt med oss 2 stora orkideer, som jenny planterade i en kruka. Superhäftigt!
Jennys kompis Reneé kom och blev också bjuden på lunch. Mikael kom hem fullastad med vinflaskor och allt möjligt som han inhandlat. På kvällen gick vi till en japansk restaurang och åt jättegott och drack varm saké.

Kaktus bland vackra blommor.


Jenny i blomstrar på blomstermarknaden


Många buntar blommor; papegojblommar, kalla, rosor , borstnejlikor,amaryllisar+orkideer.


Detta är resultatet av blombuntarna. Pryder nu tv-bänken.


Jennys orkideer och Mikaels papegojblommor.


Jenny o Mikael bjuder på förvin.


Fredagskväll på Tapanyaki, toppenkväll på japansk restaurang.Supergott!


Stor och frodig järnek, inte som den där lilla i Siggebo.


Birgith komenterar torsdagens upplevelse

Jenny var iväg på pyssel hos Ellen.Hon blev hämtad av Reneé vid 9:30-tiden. Astrid o jag gav oss ut på egna äventyr i Shanghaj. Vi gick ner till tunnelbanan och fyllde på våra kort. Sedan tog vi taxi till tygmarknaden och hämtade det sista av våra kläder. Därefter fortsatte vi till copymarknaden och Astrid köpte en ny resväska.När vi kom hem till lägenheten höll Jenny på att städa. Vi kom på att vi behövde inhandla lite mat. Vi tog dramaten och gav oss iväg till en supermarket. Vi gick in genom en flott entre och på första plan var det en massa olika avdelnngar där internationella smink och parafym-märken såldes. (attans tjusigt). Men vi tog rulltrappan ner till källarplanet. Där handlade vi mat och dryck. Vi hade hela vagnen full. När vi kom till kassan påpekade de att det inte gick att handla på kort. Vi sa att vi betalade kontant. Jag tror att minst halva personalen samlades runt oss. ( minst 7 personer) + kunder!! Jag hade en gubbe ( förmodligen någon sorts chef)  precis i nacken, trodde hans skulle ner i handväskan för att kolla om jag hade pengar att betala.Maten packades upp och Jenny tillagade en delikat måltid. Vinet var superbt och likören också!

Sidenvägen förlängesedan.


Astrid och Birgith komenterar utflykten till Suzhou

Ons morgon klockan 9:00 kom en privatchaufför och hämtade oss för utflykt till Suzhou. Trafiken var intensiv och på den fyrfiliga motorvägen byter trafikanterna fil lite hur som helst. Vi kände oss trygga och säkra med vår eminente chaufför.
Framme i Suzhou startade vi med besök på silkesmuseet. Vi fick lära oss hur larverna åt mullbärsblad och sedan blev till kokonger, som lades i blöt, för att lösas upp för att man skulle kunna ta till vara silkestråden. En del mönster som var flera tusen år gamla såg vi också. Vi fortsatte till den åttakantiga pagoden, vi klättrade 3 våningar upp för att se på utsikten. Större delen av tempelanläggningen är från Song-dynastin. Vår chaufför körde oss till en trevlig restaurang och vi åt en jättegod lunch. Suzhou är känt för sina många kanaler och vi stötte säkert på ca:50 personer som ville pracka på oss biljetter för en kanaltur. Vi besökte istället Den ödmjuke förvaltarens trädgård. Trädgården var fin, men vi var nog där några veckor för tidigt. På väg tillbaka till Shanghaj passade vi på att åka till pärlmarknaden. När vi kom ut från pärlmarknaden var det mörkt o redan kväll, de sista milen genom stan var det också mycket intensiv trafik ,men det flöt på bra ,så steg vi av vid pensionat Natzén trötta ,nöjda o glada. Vi tackar Kate och Stefan för hjälpen med att hitta denna pärla till chaufför.

Astrid och Birgith på Silkesmuseet


Den åttakantiga pagoden


Vi åt jättegod mat på en kina-restaurang i Suzhou


Astrid och Birgith i Den ödmjuke förvaltarens trädgård


Vi beundrade "svempas" kusin i trädgården


Birgith i bakgrunden och penseér i framför


Magnolian är på väg att slå ut nu, här är vi på Yuan Garden.


Det är otroligt vad det finns mycket av allting i Shanghais små o stora affärer, här har vi hittat en bod med presentpåsar i alla färger mönster o storlekar.Det är som att åka till Ullared, man vet aldrig var man kommer hem med.


Byggställning i Shanghaj (godkänds av svenska byggregler?)


Trottoaren används som arbetsplats för tillverka pärlhalsband


Astrid vid entrén till Lesjöfors China


Mikael på sitt kontor på Lesjöfors China


Lesjöfors Chinas produktionslokaler


Utflykt till Changzhou

Idag var vi uppe kl:06:30!!! Vi duschade, klädde oss och tog hissen ner till garaget. Hoppade in i Mikaels bil för att åka till Changzhou. Vi åkte 4-filig motorväg i ca: 3 timmar( 17 - 18 mil) frukosten åt vi i bilen. Jenny hade kokat kaffe och brett mackor, smakade mycket bra. Framme i Changzhou på Mikaels jobb, gick först upp till kontoret, ganska många jobbade där ( betydligt fler än vad som finns på kontor av samma storlek i Sverige) Från kontoret hade man utsikt över produktionslokalen( snacka om att ha koll!) , Sedan fick vi se vad de tillverkade Jätteintressant!
Därefter åkte vi till Sangri la och åt lunch-buffé. Jättegott och nog ett av de flottaste ställen vi sett!
En tjej från kontoret (Chris) hämtade oss och körde oss till stationen och hjälpte oss att hitta rätt. Vi hade fått 1:a klassbiljetter. Så vi satt bra och slapp att trängas.I Shanghai på stationen passade vi på att beställa nya glasögon. Där fanns massor av optiker och glasögon-butiker. Tur att vi har Jenny som hjälper oss. Därefter tunnelbanan till vårt område. Himmel o pannkaka vad folk, som trängs o knuffas och bara ska fram!! Vi passade på att köpa lite gott kaffebröd och fikade på Jennys balkong. Härlig utsikt från 30-våningen. Astrid  o Jenny är flitiga och har satt igång med att skära o sy ett lapptäcke i siden.


Matleverans, lunchen kommer färdig till företaget på en flakmåppe. Förstår att Mikael mestadels avstår från denna lunch.


Vi tog tåget hem från Changzhou.


Första frukosten på balkonen för året i solsken!


Högläsning från mailen hemmifrån från pappa G & Jonas.M.


Söndags frukost på balkongen i solskenet.


En söndagstur i bilen i solskenet blev det innan vi provade kläder på tygmarknaden.


Riktigt raffig blev Biggan i sina nya cerisa kläder.


Mamma i sina nya dräckt och siden skjorta.


Mamma i sina nya kläder på vår balkong, visst blev kjolen bra!


Nu står vi på 86 våningen på Jin Mao Tower och ska snart ta oss en drink i topp baren.


Mat på Jin Maos italjenska resturang tillsammans med Kate & Stefan.


Fördrink på Hyatt med denna utsikten utöver Pudong.


Första fördrinken var hos Kate & Stefan, andra blev på Hyatt.


Inne i ett av stadens alla köpcentrar.


Vid Pearl Tower.


Den höga byggnaden ä Pearl Tower, TV tornet.


Ett annorlunda musikinstrument, men han spelar bra på det.


Ibland kan det vara lite prblematiskt att ta sig fram på trottoraerna.


Undra vad slaktaren heter? Detta är på trottoraen.


Ute på promenad.

Det var lite svårt att få liv i damerna i går morse, yet laggade. Men mamma pallade sig upp och medans Biggan sov vidare tog vi oss en promenad upp till gammla lägenhetsområdet. Fortsatte genom en hrlig park som blev färdig förra kinesiska nyåret och vidare till en mat marknad. Där säger de frukt, grönsaker och kött på trottoaren, livsmedlen såg fina ut så vi köpte grönsaker och frukt, köttet hoppade vi över. Ryggsäcken bleb präcktigt tung så axlarna varkte fint innan vi var hemma.
Det blev wok till lunch,  mango och jordgubbar till efterätt. Gott!
Efter lunch spenderade vi några timmar på den berömda Copy market, där skriker de och vråla att visst ska man handla av dem. Priserna de börja med är rena fanatsierna men slutpriset är desto bättre, och får man inte för det man vill betala så är det bara att lämna det eller betala mer.
Damerna gick hem och jag gick iväg och tog en massage. Hemma igen så var det kaffe dags och prov av kakorn vi köpte i ett "hål i väggen" tidigare under dagen, vissa var goda och andra mindre goda.
Mikael kom hem efter att ha suttit i lite bilköer, med en styrkande öl i kroppen så gick vi och åt gott på vår favorit resturang, Thai Gallery.

Mamma & jag ute på promenad, här tillsammans med Expo gubben.


Dagens tvättmaskin.


Olika seder angående hårgelé.

Vet att det är vi som kommit till deras land och ska naturligtvis inte ändra på dem, men det är ofta man inser att man har olika kulturer. Är uppväxta med olika saker, olika uppfostran och guu vet allt.
Vissa saker hoppas man dock att man kan ändra i det här landet till det bättre, lite mer som vi har det. Som tex att befolkningen tar hand om sina tänder, följer trafikregler, att polisen inte ta mutor, att de börja källsotera och inte använder så mycket engångsmatrial hela tiden o.s.v.

För ett par veckor sedan så var vi på Ikea, Ikea är förhållandevis dyrt ställe så där är bara de kineserna som har råd och då kankse oxå lite mer hyfs (tänkte vi).
Mikael besökte toan och när han stod och tvättade händerna så kom det en kille ut från en toa, tvättde händerna, tittade sig i speglen, harklade upp en riktigt låska, spottade den i händerna, gnuggade händerna, fixade till frissan och lämnade toan. Inte tvättade han händerna efter denna lilla frisering eller så....
När Mikael kom ut från toaletten så såg han så konstig ut:
- Vet du vad jag såg?
Så kom historian och efter det så förstod jag hans äcklade min.

Tygmarknaden

Efter lite fm fika tillsammans med Reneé så fick vi sjutts med henne till tygmarknaden, det kallas lyx.
Vi tillbringade många timmar där, för många enligt min smak. Nu har de beställt både det ena och det andra så vi hoppas att det blir bra. Det ska vi se på sön eller någon dag i nästa vecka, ska bli riktigt roligt.
Tog en taxi hem och väl i lägenheten blev det en styrkande kopp kaffe sen blev det gymmet för min del medans damerna hade hön produktion åt mig.

Biggan i den otroligt fina provhytten.


En liten tupplur på en refug under en av stans alla upphöjda motovägar.


Dumplings tillverkning på löpande band.


Tavlan över TV,n. Det är min favorit.


Tavlorna är hämtade och uppsatta.

I onsdags kväll när damerna satt i lägenheten och pustade gick jag och Mikael ner till galleriet för att hämta våra tavlor.
Den svart/ vita blev kanon bra men den orange blev vi inte hel nöjda med. I min fantasi så var den mer röd som en anna vi sett, men så är det.
Vi tog varsin tavla och traskade hem, det är inte så långt, 500 m eller så, men det blev ganska tungt ändå. Undra vad folk tänkte när de mötte oss med varsin tavla på 180 cm gåendes på trottoraen. Jag bry mig inte vad de tänkte men lite små roligt såg det nog ut.
Efter att vi ätit och de äldre sov satte vi upp tavlorna, det var lite pyssel med det, klockan var sen och jag ur trött. Men nu är de på plats och vi är jätte nöjda!

Tavlan åvanför vår soffa.


Mikael försöker lära mammorna att äta med pinnar.


Nu är damerna här!

Jag mötte upp mammorna på flygplatsen vid halv nio tiden på morgonen, det betyder att jag var uppe tidigt.
Efter alla goa kramarna så var det maglew och tunnelbana hem, märkte att jag blivit van att åka tunnelbana, rulltrappa med två stora resväskor, tanterna var riktigt inpade!
Sen plockade de upp all mat de hade med sig till oss, guu så gott! Vi fikade med hembakat mamma A bröd och OST!
Mikael var på möte hela fm, men vi väntade in honom och sen gav vi oss ut på stan. Vi gick förbi galleriet och tittade på våra tavlor vi beställt och sen försökte jag visa runt dem lite i city. De var hel vimsiga och huvuderna gick som proppellar. Efter att ha varit på ett museum tog Biggan en taxi hem medans jag och mamma gick vidare och köpte skärbräda och knivbland till lapptäckes tillverkning. En rask promenad hem så var alla nöjda för dagen. Lite mat och vin och snart är det sängen för oss alla fyra.

Rena rama JULAFTON!


GRATTIS INGA-LILL

Grattis mamma Inga-Lill!
Man talar ju inte om en kvinnas ålder så vi hoppar över det.
Hörde att ni ätit gott i helgen så idag är det väl Bengans tur att bjuda dig på middag och skämma bort dig!

GRATTIS!!!

Ett dygn kvar.

Om ett dygn står jag ute på Pudongs flygplats och krama mamma A och Biggan.
Det var så länge sedan det bestämdes att de skulle komma så nu fatta man inte riktigt att nu är det.
Hoppas bara vädret blir lite varmare och roligare än vad det varit den senaste veckan då det har regnat! Men nu håller det uppe så man kan ju hålla tummarna på att det håller på att vända.
Vet att mamma bakat bröd (brödet Ewa), att de handlat både det ena och det andra, bla ost, guu vad gott det ska bli!

Äntligen har hönorna fått sig ett ris att hänga i.


Min favorit höna.


Stilstudie av den storprickiga hönan.


Ny blomstermarknad

I måndags tog jag och Reneé oss till resturangmarknaden, jag har redan lyckats slå sönder en frukost skål och med tanke på att vi får gäster på onsdags så tänkte jag köpa yttligar några tallrikar av var sorten + matskeden. Skeden fanns inte när vi var och shoppade när vi flyttat så tills nu har jag fått äta gröt med serveringsskeden och den var lite väl stor.
Med nytt porslin gav vi oss av mot mataffären. Hade ingen aning om att det låg en Carrefoure där uppe och jag kan inte ta mig dit iden för jag vet inte exakt var vi var och jag har inget kort dit. Men nu har vi yoggi, mölk, jouice och annat som man kan tänka sig behöva när man får gäster.
Självklart vill man ha det extra fint när mamma kommer på besök så lite blommor hade varit bra. Vet att det ska finns en blomstermarknad på det hållet men har aldrig varit där,men det har jag nu.
Vi gick runt där och tittade men de hade inte alls så mycket som ute i Hongqui. Jag tittade efter ris/ grenar som jag ska ha till mina sydda hönor men de skulle ha Y5 (ca 7kr) för en stackars gren! Visst det var fina grenar, lite som en spiral, men jag som behövde ca 15 st kunde ju inte betala Y5. Vi gick upp en trappa och där sålde de allt från plats bambu, guld sprayade grenar, tygblommor till plastblommor. När vi hade gett upp och insåg att det blir nog inga grenar så hittade vi ett ställe där de sålde vita  grenar för en rimlig penning. Vi slog till på ett gäng var, perfekt.
Men så skulle vi ta oss ner till första plan, upp hade vi tagit rulltrappa men ner... vi hittade ingen rulltrappa ner utan hittade ett ur sunkigt trapphus som vi tog oss ner genom med våra långa vita grenar. Hamnade på baksidan och kände oss rätt villsna, menn vi tog första bästa dörr in i byggnaden igen dr vi såg att det var blommor. Det var inga vanlig blomsterstånd utan mer som home sale. Heere guu vad blommor! Det var lastpallar med blommor och blad i alla möjliga former, där var det rätt pris både på grenar och blommor!
Köpte några grenar till hönorna för Y1/ st när vi kom ut i "vanliga" blomstermarknaden igen så frågade jag vad de skulle ha för en, då sa de Y5. Haa det kan ni ha tänkte jag för de jag köpte var mycket billigare! Men det känns fortfarande konstigt att behöva köpa ris till sina hönor när man är van vid att bara traska ut med sekatören och ta så mycket man vill ha.
Hoppas bara jag kan ta mig dit igen för det var ett roligt ställe!
Väl hemma så var det att diska det rena porslinet, plocka in maten och fixa med blommorna. Då såg golvet ut som, jag vet inte vad så då var det till att rocka med dammsugaren innan det var dags för gymmet.

Vasaloppet

När vi vaknade i söndags sa Mikael att idag är det vasaloppet och vi började prata om hur det var när vi var och tittade på det, det året som vi bodde i Idre.
Mikael ägnade delar av fm åt att försöka hitta någon annan sida än SVT som sände det för vi som har en utlämndsk IP adress kan inte se live sändnigar hemmifrån.
Medans han försökte hitta någon bra sida bakade jag semlebullar, tänkte att man kunde äta semler och tittat på vasaloppet eller åtmindstånde lyssna på det på em.
Vi var ute och åt lunch med ett par som bor i grannhuset och de visade oss en Hot Pot resturnag, som ligger ganska nära oss. Vi hade jätte trevligt och åt gott men efter det var vi tvugna att ta oss en promenad för vi var så mätta. Det andra paret gick hem men vi strosade runt i People Squeere och funderade på om våren var på gång, visst var det kallt men det regnade iaf inte.
Vi kom inte hem förrens kl var 18 och slog på datorn för tänk om, jo, det funkade att se vasaloppet genom SVT. Hurra! Det var inte världens bästa bild och det buffrade många gånger men det gjorde inget, vi satt i soffan och mös. Men efter tjejernas målgång tyckte någon att vi inte skulle se mer skidor och bröt sändningarna för oss. VM kunde vi inte se något utav, surt!
Det blev inte vasalopp och semlor utan vasalopp och sen semlor med trevligt sällskap!
Kate & Stefan kom förbi på en hembakt semla och så hade Kate med sig grädde till mig hemmifrån, herre guu så bra! Men lite konstigt, den var mycket billigare här nere när man fick den levererad från Sverige än när man går till affären själv hemma, konstig. TACK!
Som vanligt hade vi det jätte trevligt, åt och tjötade tills klockan visade sängdags.
Innan vi somnade så låg vi och spånade om vad vi skulle använda grädden till, Mikael röstade på köttbullar och gräddsås, hhuuumm vi få se vad det blir.

RSS 2.0