Brun?

Tyvärr är jag av den mycket vita sorten, liknar mest ett spöke om vintrarna. Så när väl solen visar sig och man kan lyckas åstakomma någon ljusbrun nyans på kroppen tycker jag det är underbart, man ser liksom lite friskare ut.
Jag hade ju trott att man skulle vara brun vi det här laget, när man bor i ett land som är varmare än Sverige, men ack vad jag bedrog mig! Ur svårt att få till någon solbränna här, inte som hemma när man kan springa ut och lägga sig 15 på gräsmattan.
Ha ändå lyckats få någon brun nyans och Mikael är jätte brun och fin i ansiktet, men alla tycker inte som vi:
Ellen har en made som kalla mig för Ellens "eliganta" kompis (kan man tänka sig, man blivit eligant oxå, guu vad jag skrattade när jag hörde det). Hon brukar alltid komentera saker om mig inför Ellen som prata kinesiska med henne. Men dagen efter jag var hos Ellen sist så hade maden frågat Ellen:
- Vad har den "eliganta" tjejen gjort?
- Gjort?
- Ja hon är ju alldels brun!
Ellen försökte förklara att vi gillar att få lite färg och ha legat i bikini och ansträngt oss värra för att åstakomma denna bruna färg.
Maden bara tittade på henne med stora ögon:
- Så hon är brun på kroppen oxå, på magen?
Jajemen svarade Ellen och höll på att börja skratta. Maden bara skakade på huvudet och började arbeta.

Ett skepp kommer lastat med rottingmöbler, önskas en?


Både män & kvinnor ha solfjädrar att vifta med i hettan.


Kate & Stefan = Mormor & Morfar

Nu äntligen kan Kate & Stefan titulera sig mormor & morfar! Kan tänka mig att de är nästa lika stolta om mamma & pappan där hemma.
Vi är ett gäng som ska träffas på lör (vi få som är kvar här nere) och då få man väl passa på att graturea till den nya titlen.
Till Kate kan jag tyvärr bara skicka ett mail just nu, men hon vet att vi tänker på dem alla!

GRATTIS!

Onödiga tjänster del 2.

Det finns vakter i vart enda hörn och hällst två som stå på samma ställe. Jag unddra många gånger vad de skulle göra om något verkligen hände, de ser faktiskt inte så handlingskraftiga ut!
Det finns alltid ett helt gäng med vakter vid varje infart till husområden, de kolla vad man ska, men är man vit så bruka de bara säga hej och så får man helt lungt gå in. Så vill man vara tjuv här nere så är det absolut inga problem att ta sig in i de olika villa områden el höghusområden.
Natruligtvis så har fabrikerna vakter, de bruka sitta vid en snygg disk innanför entrén, för att vakta trodde jag.
Som på ett (kankse många) ställen:
Vid entén sitter den el två vakter, innanför där är det kontor och fabriks ytor, så man måste passera vakten för att ta sig in. Det finns alltid någon på kontoret, men inte när det är lunch rast, men då finns det häller ingen vid vakt disken, för de är oxå och äter. Så vill man ta sig en snygg dator el kankse en mobiltelefon el två så kan man lätt traska in på fabriken kl 11.32 då ALLA är på lunch och ta vad man vill.
När jag hörde det så vore det mest lågiska att vakterna satt vid sin disk när kontorspersonalen hade lunch och att de åt före el efter, men nääää. 

Allsång i parken med de gamle.


Onödiga tjänster del 1.

Det är ju bra att det skapas arbetstillfällen men ibland undra man verkligen om så många personer behövs på en arbetsplats. Man kan inte här som hemma i många fall kombinera olika arbetsuppgifter, koka man kaffe på jobbet så koka man kaffe, då plocka man inte undan och absolut inte städa för det gör någon annan.

En kompis till oss ( Gustav)  ringde till ett företag för att få prata med "Ola Andersson", Gustav hade Olas direkt nr men där fick han svar av en telefonsvarare att Ola inte var inne för tillfället men återkom gärna senare.
När Gustav provat att ringa direkt nr några gånger ringde han receptionen för att få ett svar när Ola var anträffbar så slapp Gustav hålla på att ringa hela tiden och ändå få nobben.
Receptionisten svarade, Gustav sa vem han sökte och...
- Då koppla jag dig, svarade reseptionisten.
Gustav hade tänkt säga det att hans telefonsvarare säger att han inte är inne och jag undra... Nää nää det han han inte säga för då var han redan kopplad och efter två singaler så bröts samtalet.
Gustav ringde upp igen:
- Hej det var jag som ringde för 20 sek sedan och frågade efter Ola Andersson..
- Då koppla jag dig.
- VÄNTA, hans telefonsvarare säger att han inte är inne och när du kopplade mig dit så bröts samtalet.
- Då koppla jag dig till hans sekreterare.
- Bra, tack.
Det gick fram två singaler och sen bröts det.
Som tur var så var Gustav på bra humör så han ringde upp receptionen för tredje gången. Berättade hur det var och frågade om receptionisten kankse gjorde något fel vid kopplingen eller om det var möjligt för henne att gå bort till Olas sekreterare och fråga henne rakt ut om hon visste när Ola skulle vara tillbaka.
Receptionisten ojjjade sig och sa:
- Du kan inte ta och försöka ringa på hans direkt nr för det blir enklare för mig.

Om det nu är så att det är det hon tycker och tänker det, visst, men säg det för guds skull inte!

Fredag kväll.

Efter mini avslutningen med tjejerna med fika och en massa tjöt så slappade jag & Mikael en stund (han kom nämligen hem redan kl 16!)
Det hade börjat regna men balkongen har tak så där satt vi en stund innan vi tog oss till gymmet. Mikael simmade en bit oxå men jag bastade istället.
Väl uppe i lägenheten igen så var vi hungriga, maten fanns förberedd i kylen så det var bara att rycka fram den och fixa till det. Trycka ut pajskalet, baka av det lite, varma köttfärsen, blanda ihop majonäs och riven ost och sen in i ugnen igen. Lagom till maten var klar så kom Stefan och sen åt vi som utsvultna hundar på balkongen, det hade slutat att regna så det var riktigt skönt, ca 25 grader.
Efter taco pajen blev det rest chokladtårta och kaffe.
Stefan skojade med mig när kl var 01:
- Och du är fortfarande uppe?
När han gick vid 2 tiden var komentaren:
-Stig inte upp förtidigt Jenny.
Ingen risk!

Mini avslutnings fika.

I torsdags fick jag mig ett ryck och skickade ut ett mail till tjejerna och frågade om vi inte skulle träffas och fika på fredagen en sista gång för nästa vecka är det många som åker hem.
Inga ledsameheter här inte, de som inte hade andra planer nappade på förslaget, kul!
Funderade på trevligt ställe men jag kom inte på något, ville slippa alla högljudda kineser om man ska sitta och fika så jag bakade en smarrig chokladtårta på fre morgonen. Kokade persiko sylt och lade mellan, vispade lite grädde och sen var det bara att invänta tjejerna.
Det var Ingrid, Marita och Charlotte som kom, Anna höll på att flytta till ny lägenhet, Ewa skulle fixa en 40 års present i sista stund (lätt behövde den vara oxå), Karin var allmänt upptagen och Kate är på Öland.
Fyra tjejer på vår balkong med utsikt över stan satt vi och fördrev en stund i fre em, jätte trevigt! Tack för att ni kom!

Dubbelsidig lunginflamation.

Carola & Stefans, Sara har hostat i ca tre veckor, inte så mycket på dagarna utan det har visst varit sämre på nätterna. Hon har visst bara blivit lite sämre och sämre och nu ligger hon på sjukhuset med debbelsidig lunginflamation, stackarn. Jag träffade henne i tisdags och tyckte inte hon verkade dålig men det är väl svårt att bedömma en så litens tillstånd.
Nu hoppas vi på att hon få bästa tänkbara vård och att hon snart är hemma igen!

Nu har vi flygbiljetter hem i sommar!

Nu äntligen har vi flygbiljetter hem i sommar!
Först väntade vi lite, sen skulle bruden på kontoret kolla upp allternativ (men hon är gravid och då blir många kineser helt handlingsförlamade så det har tagit tid), sen trodde vi att om vi väntar lite till så kankse det blir ännu billigare. Men så för ett par dagar sedan gjorde bruden på kontoret en reservation åt oss och igår gick priserna upp så då tog vi det allternativet vi hade förbokat.
Det blir natt flyg härifrån, landar i Munchen tidigt som attan på morgonen och vidare till Köpenhamn och tåg till V-mo. Tro det var samma håll ner oxå el om  det var via Frankfurt tillbaka, jaja det lär jag väl hinna kolla upp.
Jag hade mer än gärna flygit tillbaka från Göteborg, vet att jag har en snäll mamma som hade kört mig dit så hade man sluppit det där himla tåget, men då hade det blivit mycket dyrare så nu blir det tåget ändå.
Vi åker fre den 10 juli (för att vara frecha till bröllopet mellan Frida & Håkan den 18 juli), Mikael åker tillbaka den 5 agu (el om det var den 4, guu det har varit så mycket datum fram och tillbaka så nu minns jag inte hur det blev) jag åker tillbaka den 20 agu, det vet jag iaf.

Yusheng hos Ellen.

Det är alltid kul att få prova på olika kultures maträtter och få lite historia bakom dem.
När jag & Ellen träffades i måndags frågade hon vad jag ville ha och äta på onsdagen, jag tar var jag får menade jag på. Hon hade som förslag den här salladen men ville kolla först ifall jag trodde jag tyckte om den. Kul att prova tyckte jag!
Så i onsdags när vi hade sy dag så fick jag prova denna salladen. Den ska ligga på ett stort fat och det gjorde den oxå, även att vi bara var två personer till lunch.
Man äter den bara under kinesiska nyåret, det är då ingridenserna finns att köpa så vill man ha det under resten av året så vill det till att man bunkar upp. Nästan allt hade hon köpt i Singapore och tagit med hit så ni kan ju tänka er att det låg endel slit bakom denna sallad. Under de där "kuddarna" som var lite som flingor låg det gravad lax. Alla kring bordet skulle hjälpas åt att blanda salladen. Man stack in sina shop sticks i salladen och ju högre man höll salladen innan man släppte tillbaka den på faten desto mer lycka skule det ges till en.
Det var jätte gott men ganska sött,när jag tänker på sallads dressingar så tänker jag mer på salt och kankse lite surt, men det var det inte här. Man nrukar äta salladen som en förrätt men vi hade den till en kötträtt och det funkade oxå kanon bra.

Yusheng, en sallad med en massa grönsaker, söt sås & lax.


Låne kamra.

Vad skulle man göra utan sina vänner?
Nää det kan man fråga sig!
Jag glömde ju våran kamra hemma i Siggebo, surt men så är det med den saken. Snälla människor har mailat mig kort som jag har kunnat blogga med och samla i vårt arkiv.
Kate & Stefan åkte hem för ca 2 veckor sedan, de köpte då en ny kamra (de ska bli mormor & morfar för första gången så man fatta ju att det vill till att ha en bra kamra då). Snälla som de var så fick vi låna deras gamla! Hur bra som hällst!
Därför laddade vi den på midsommaraftonen så inte batteriet skulle ta slut på kvällen. Väl på festen så tog jag glad i hågen upp kamran och skullebörja fota. Lögn i bomben att den ville öppna sig, jag provade med att andra både det ena och det andra reglaget, ut och in med bateriet, men icke. Den vägrade.
Igår tänkte jag ge den en ny chans så jag laddade den igen och idag verka den vara på bättre humör för det gick hur fint som hällst att fota vår nya inredning i sovrummet.
Tack snälla Kate & Stefan!

Nästan färdig.

När mamma gjort ett sådan super arbete när hon var nere här på ett överkast så skulle jag kvilta färdigt och så tänkte jag göra matchande bonad och kuddar. Det har tagit ett tag att få tummen ur men förra veckan blev det klart. Nu saknas bara en bättre pinne att hålla bonaden, den här sviktar så bonaden är inte så rak som jag önskar.
Så var det "bara" att kvilta färdigt täcket oxå, humm jag ska göra det någon dag, inte i dag men en annan dag.

Bonaden.


Helheten.


Våra nya kuddar på sängen.


Toppen väder på en tisdag.

I tisdags var det toppen väder, ca 28-30 grader varmt och inte så där fasligt klibbigt som det var i helgen. Inga direkta planer, pyssla med mina smycken, kankse sy, sola............. Men kl 10 ringde Carola och frågade vad jag gjorde, hon skulle till Pudong med Sara för hon hostar så.
Jag fixade lunch och lite innan 14 dök de in, sen hade vi en trevlig em med mat och fika på balkongen.
När de åkte hem så fick jag åka snål skjuts med dem ner till Ingrid där jag hämtade mina glömda solglasögon och fick en skiva med midsommarkorten (därför kunde jag blogga igår). Sen var det tid för yoga och sen var det sängen, där var den dagen, ingen sol blev det men en trevlig spontan dag!

Gjorde grönsaks paj till lunch, var ute på nätet och hittade ett pajskals recept, det löd så här:
2.5 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
lite salt

Jag gjorde så här för att minska ner fettet och få den lite grövre, det föll Carola i smaken:
2 dl vetemjöl
0.5 dl fiberhavregryn
50 g smör
1 ägg

Det blev en ganska liten paj men om man hade velat så hade man nog kunnat få ut degen så den skulle räcka till en vanlig form.

Ny bonsai.

Vår stora kära herr Bonsai "Svempa" orkade inte mer efter att mamma & Biggan åkt tillbaka till Sverige (Svempa tyckte väl det var ensamt utan sin fru.)
När Mikael fyllde år så fick man en ny i modell lite mindre av Carola & Stefan. Det är en annan sort och växer nog lite frodigare än den gamle. Ska klippa lite på honom någon dag.
(Sorry Erik, men din bonsai är fortfarande superliten i gemförelse med Mikaels).

Nu har vi äntligen en ny bonsai.


38 grader.

Kom att tänka på den där låten:
800 grader, du kan lita på mig, du kan lita på mig!
Så kändes det här i helgen! Guu så hett det var och fuktigt! I lör em så kom det ett ordentligt oskoväder och himlen öppnade sig med full kraft, men i sön sken solen mellan all smogg. Vi låg vid poolen en runda för att försöka bygga upp någon sorts brun färg över kroppen, vet inte om det blev så el om det bara va väldigt svettigt och jobbigt!
Tur att man kunde slinka in i skuggan och ner i poolen mellan varven.
Ingrid sa idag att de hade gjort någon mätning el om det var uträkning, iaf så: När det var den luftfuktigheten och varmen som det var i sön, + 38 garder så var det som + 48 grader. Och jag tro henne, för det var VÄLDIGT jobbigt att vistas utomhus då! Jag satte mig vid mitt pyssel skrivbord istället för att sitta på balkongen och svettas. Senare på kvällen blev det bättre, då kröp även jag ut på balkongen och njöt av rest mat från midsommaraftonen, det smakade lika bra då som det gjorde på rätta dagen.


Filmfestival.

Det är filmfestival här i stan och när vi försökte läsa om vad det var för filmer som visades så blev det jobbigare, allt stod på kinesiska.
Men Sara har en snäll kolega som hjälpte henne och då fick hon fram att de sände en svenska film med bla Mikael Persbrant i.
Vi träffades kl 16 i lör em och åt tillsammans, sen tog vi en taxi över till Pudong medans regnet ÖSTE ner i den 38 gradiga hettan, snacka om fuktigt klimat!
Filmen vi såg hette: ..........ja just det, något med Himel i iaf. Den var väldigt djup så vi var nästan lite loja efteråt.
Jag ville kolla om H & M hade ett par shorts i rätt st när vi ändå var i detta jätte shopping center, men självklart hade de bara i st 32 & 44, det är ju attans oxå!
Tunnelbana hem och sen var det sängen efter att vi studerat utsikten från balkongen en stund.

Midsommarafton -09

Efter lite fram och tillbaka så blev det till slut att vi var hemma hos Ingrid & Janne på 14 våningen och hade knytkalas. Det blev en jätte trevlig kväll med god svensk mat och trevligt sällskap, men om det kändes som midsommar vet i turingen.
Vi hade en varm dag, + ca 35 grader och fuktigt, höll mig inne så mycket det bara gick och när kl började närma sig 15 tog jag mig till Ingrid med maten. Vi tjejer träffades tidigare och fixade endel och fikade innan pojkarna kom. Men att få taxi fre em i den hettan, det var inte lätt! Mikael hade lika svårt han när kl var halv sex, det tog honom LÅNG tid att ta sig till festen! Det är så surt att så där p trottoaren och varje taxi bil som susar förbi är upptagen, HALLÅ, det behöver bara vara EN ledig, EN TILL MIG!
Vi kom fram tillslut och fick oss lite vin innan det var middag.
Jag hade gjort köttbullar och liten special jansson till mig, sen fanns det matjelåda, matjesill, ägg, jansson, grönsaker, vitlökssill, knäckebröd, ost, lax och allt vad det var. Något gott i glasen hade vi oxå.
Marita hade fixat en super god äppelkaka som satt som smäcken till dessert.
Det blev en ganska lugn tillställning, lite trött var man väl dagen efter med det kunde lika järna berott på värmen. Konstigt för sillen brukar ju alltid få en till att må lite konstigt dagen efter, det är nog annorlunda här borta...............

Marita, jag, Robert & Mikael laddar inför kvällen.


Ingen krans men lite blommor i håret blev det iaf.


Midsommarafton hos Ingrid & Janne.


Charlotte, Anna, Ewa & Marita.


Midsommar afton med god svensk mat på 14 våningen.


Grattis mamma A & pappa G

GRATTIS på bröllopsdagen!
I år är det ju extra rätt, midsommarafton den 19 juni!

Två år sedan vi var på Toftaholm och åt super gott, guu vad tiden går fort!
Så om tre år kankse det blir extra stort firande?

Kram

Midsommaraftons morgon på balkongen, + 32 grader & växlande målninghet.


Dessa blommorna doftar jätte gott och finns att köpa lite var stans nu.


Undra om detta är en god kombination?


Råttor.

Igår var jag, Ingrid & Marita ute på en turné. Vi började på tygmarknaden och fixade ett och annat, spanade på nyheter och filosoferade. Marita skulle till lilla tygmarknaden oxå men innan dess var vi tyunga att ha mat i magen så vi bestämde oss för att äta nudlar i Yuan Garden, men väl där hade de bommat igen stället för renovering så vi tog första bästa. Komentaren över maten var, den var ok men inte mer. Efter maten tog vi oss en promand ner till lilla tygmarknaden genom de gamla kvateren och trånga gatorna där det är trångt, mycket folk och inte jätte rent.
Ingrid började små skrika och vi fattade först inte varför: 
- Titta där är råttor!!!!!!!!
- Häää, det är väl möss tyckte jag. (För så är det ofta hemma, råttor säger folk, så fråga man dem, det var inte en mus. Jojo bruka man få till svar).
Men här var det inga möss som satt och åt av lite ris på gatan utan råttor! När vi närmade oss så slanka de in i ett litet hål i huset och när vi gick förbi såg vi deras fötter. Fyy tusingen, och sådana har folk och gosa med!
Men det är inte alls konstigt att det finns råttor här i stan med tanke på vilken UR DÅLIG sop hantering de har! De slänger allt de har i händerna just där de står, även om det finns en soptunna två meter bort. De vet att efter en stund kommer det en fattig sopare som städa efter dem så de behöver inte bry sig, jojojo!

Resturangmarknaden.

I lör kväll när vi satt och babblade så undrade de om vi visst var den där resturangmarknaden låg som folk pratade om. Jo då det visst vi, för vi har inhandlat det mesta i köket från det stället.
Det blev fika här kl 15 i söndags med äppelpaj och sen blev det köksutrustning för hela slanten. Vi som inte skulle ha något köpte en TV,kanna, snappsglas (nu inför midsommar) och endel till.
Sara & Micke hittade tallrika som passade deras diskmaskin (ett stort problem här nere att diskmaskinerna är så små), bestick och vad det mer var.
En trevlig sön em, sen gjorde vi mat paj och tittade på svensk film.

Fika på balkongen tillsammans med Sara & Micke, Susanna & Philip.


Mat pinnar.

På vissa billiga matställen eller om man köper mat på gatan så får man korta tunna mat pinnar att äta med. Ha inte funderat så mycket på det mer än att de är väl billiga och lite mindre trä går det åt till dem och det är ju bra för miljön. Men så berättade Stina.G igår att myndigheterna infört straffskatt på långa pinnar. Antagligen för att spara skogen något.
Funderade på det där igår, många kineser äter alla sina tre mål ute, handla i ett hål i väggen och få maten i engångs matrial och engångs pinnar. De är ju ganska många och om vi säger att hälften av alla äter tre mål i engångsmatrial om dagen med engångspinnar, så blir det väldigt mycket matrial och skog som behövs!
Fyy tusan!
Men skatten är införd!

Kate & Stefan hemma i Sverige.

Jaha, då är sommaren här och alla åker hem, tvärs och kors med olika flygbolag och tider, datum och guu vet allt.
Vi var uppe i tor kväll och sa hejdå till Kate & Stefan, han skulle hem på jobb och då passade hon på att följa med hem så de kunde fira midsommar med samma par som de  alltid firat tillsammans med.
Stefan kommer tillbaka ner om en och en halv vecka men Kate blir kvar hemma till slutet av agusti. De ska ju bli morfar & mormor för första gången nu i sommar så jag kan tänka mig att de är nästan lika nyfikna och spända som de blivande föräldrarna. Hoppas allt kommer att gå bra!
Se framemot att träffa Stefan snart igen och när det gäller Kate är det bara till att vänta till hösten (bra att ha något att se framemot då oxå).


Areobic.

Jag har nu ett tag tyckt att träningen varit ur tråkig, gym, gym och åter gym. Det var man inte vam från hemma där man lätt kunde varriera sig mellan skogspromenader, gym och klasser.
Pratade med Sara.L en gpng om detta och då kom vi på den briljanta ideén att hon skulle hålla i några pass. Hon har varit ledare hemma i svergie så hon hade färdiga pass. Så i lör träffades vi vid lite efter fem i deras compound, vi tjejer tränade areobic och killarna var på gymmet (fast jag tro de slappade i poolen sörre delen av tiden medans vi tjejer svettades i träningslokalen). Efter att vi frechat till oss en aning så kom ett par till och tillsammans hade vi en jätte trevlig kväll med drink på balkongen, mat på resturang och yttligare dricka på balkongen.
Då bestämdes det att vi tre tjejer skulle ta ett nytt pass denna veckan som nu är på ingående, antagligen blir det på måndag.
Super kul med lite areobic! Tack Sara!

Midsommar planering.

Fick hals ont som ett brev på posten nu när det nästan alltid är +30 grader ute och alla kör med AC,n på för fulla muggar. Tog det lugnt i fre fm, pulade med ett pågående qvilt progekt, sen var det midsommar planering hos Charlotte.
Hon bjöd på gott fika medans vi tjötade, planerade och skrev upp allt.
Tro vi kommer att få en toppen midsommar (så bra det nu går att få den här borta), endel har svenska flaggor med sig så de kan vi ju pynta med, så blir det nog ett stopp på blomstermarknaden för att inhandla blå/ gula blommor innan kvällen begivenheter. Det få bli till att äta sill och tillbehör på kvällen för alla pojkar jobbar som en vanlig fre här nere.
Få nog ta mig en runda till Ikea i veckan för att se om man kan få tag i någon god svensk öl till festen, känner inte rikigt för att dricka ljus kina öl en sådan dag.

Pyjamasfabrik.

I tisdags var swedaldies på utflykt till en pyjamasfabrik.

Det var tur att det var bestämt i förväg annars hade jag nog hoppat över det, det ös regnade hela natten och varje gång jag vakande till så tänkte jag: det hinner nog gå över tills vi ska ha en taxi. Men det gjorde det inte! När jag, Kate & Kerstin möttes kl 08.10 regnade det fortfarande men som av en ren tur fick vi taxi direkt. Ut i Hongqui för att möta upp resten av truppen bar det, men nästan framme stötte vi på hinder. Det var TOTAL stopp i trafiken! Pga av att det var en lastbil som stod över två körfält och blockerade upp allt. De höll anatgligen på att bygga på en fastighet och det var jätte många lastbilar i närheten, men de flesta hade pakerat vid kanten och väntade på att planen vid fastigheten skulle bli fri och att de kunde köra in där då. Men den här snubben stod på tvären och efter två röda sekunder kom han verken fram eller tillbaka och alla tutade. Därstod vi i ca 15 min, taxi chaffisen gormade, alla tutade men lastbilen flyttade inte på sig för det. Äntligen blev det väl plats för honom så han kom in på den där planen och vägen blev fri. Men hallå! Ser man att där man ska köra in med sin lastbil är det fullt och jag får inte plats där, då stanna man väl ute på vägen intill kanten, eller har vi svenska fattat fel?

Nog om denna trafik sitvation, vi möttes upp och efter lite förseningar så kom vi iväg.
Det är en tysk man som äger den här pyjamasfabriken och leverera till endel stora kända marken. Han har utförsäljning två ggr om året, så vi åkte med de tyska brudarna dit ut. Annars hade det nog varit svårt att komma in där.
Jag hittade en pyjamas efter endel letande och provande, endel hittade inget alls men de tyska damerna shoppade friskt! Fatta inte vad, men påsarna var väl fyllda.
Efter shoppingen var det fabriks visning, mycket intresant. Tro att mamma A hade uppskattat det oxå, hon som började sin yrkesbana just på ett sådant ställe.
De behövde då inga nålar när de sydde ihop kläderna inte, inte drog det sig heller. Tänk om det hade varit jag, hade nog blivit utslängd efter en halv dag pga för långsamt arbete eller något liknande.
Arbetsmiljön var kankse inte den bästa, dammigt (men vad kan man räkna med när man har så många meters tyg att handskas med), stolarna såg inte jätte sköna ut men annars verkade de ha det ganska bra. Normala arbetstider, raster, extra mat om de behövde jobba över osv. Inte alls så hemskt som jag föreställde mig innan jag flytta hit.
Var tillbaka i stan vid 14-tiden, då var vi alla hungriga! Så 8 st av oss tog oss till Hongmei Lu och åt gott på en kinesresturang.

Jag & Charlotte fundera på om detta vore något att ha?


Tillsärning av tyg.


Inne i syfabriken.


Här provar tjejerna pyjamas, visst passade det bra!


Strykning på löpande band, slätt blev det och fort gick det!


Sömmerkorna var jätte skickliga, fort och precis!


Den här tjejen sydde på knappar i en rasande fart!


Strykning, vikning & instoppning av fuktpapper.


Paketering av kalsonger.


Kalskstensgrottorna.

Resa med Lesjöfors till Gu niu iiang.

Lördagsens aktivitet innan vi skulle sätta oss i bussen och åka hem var att besöka de kända kalstensgrottorna.
Det var ca 20 000 kvm, vi räknade om det och kom på att det var ett område på 2 hk, ganska häftit!
De hade ljussatt nästan allt så det blev en cool upplevese, på vissa ställen fick man nästan krypa fram mednas andra var det många meter till "tak".
Allt var naturligtvis gjort för att man skulle kunna gå runt där med högklackade skor, snudd på snittslad bana, men vi hade två guder med oss med flagga så vi kom inte bort!
Det Mikael mest kom ihåg från besöket var när en lång, smal, snygg kinesiska kom fram till honom och frågade om hennes kompisar fick ta kort på henne och honom. Guu vad tjejerna fnissade! Mikael ställde glatt upp och posade tillsammans med bruden, jag tittade bara på och tyckte de var allmänt fåniga. Mikael skarttade åt dem, kankse var det första gången de tjejerna såg en sådan stor vit sak som han? Vem vet? 

På väg in i kalkstensgrottorna.


Inne bland kalkstensgrottorna och dess dropp berg.


Dropp berg i gigantiskt format.


De hade ljussatt väldigt mycket inne i kalkstengrottorna.


På vissa ställen var det nästan att man fick krypa fram, på andra var det väldigt högt i "tak".


Inne i kalkstens grottorna.


Lärk trädet.

När mamma och Biggan var här nere så hade vi många funderingar om det där vissna fula trädet neranför vår balkong var dött eller om det var någon sorts av lärkträd. Jag röstade på att det var dött och att de skulle såga ner skiten, men de där äldre mer förståndiga damerna kunde nog tänka sig att det var ett lärkträd. Nu när varmen kommit visade det sig att det var ett levande, inte så snyggt, lärkträd. Det står inträngt bland gamla kines hus så jag fattar inte att det huvudtaget lever men det gör det iaf för nu är det grönt.

Min fina orkideé (som blommar om) pryder vårt köksfönster.


Yoga.

Har aldrig provat på Yoga, hade knappt en aning om vad det var heller. Trodde mest man satt på golvet och andades men riktigt så var det inte.
Förr tränade man både det ena och det andra, mer eller mindre. Men nu har det bara blivit gym och det har blivit SÅ enformigt, därför lurade Sara iväg mig på Yoga. Hot yoga till råga på allt!
Nästan direkt så frågade instruktören varför jag var där, det syntes att jag inte platsade där, men Sara tog på sig skulden och sen körde vi vidare. Instruktören var en sådan där som kunde böja in och ut på sig själv, en ganska bestämd donna!
Jag fatta inte alls alla de där orden, alla grenar har ju sina fack ord och här var det då inte många man fattade och allt var ju på eng och det gjorde ju inte saken lättare + att allt skedde i 40 graders hetta!
Jag gjorde så gott jag kunde och fattade att detta vore bra för min STELA kropp, men jag lägger nog inte en halv förmögenhet och börja träna på just det stället.
Det var mycket strechande övningar, andning och att man skulle kunna öppna upp sina höfter tex, hur i hela världen öppnar man upp sina höfter? Ringer på ringklockan och hoppas att någon är hemma?
Hon sa vid ett tillfälle att beroende på hur dan kropp man har så kan det kankse ta 2 år för att kunna göra en viss övning, kankse fem (el tio tänkte jag.)
Jag bäljade i mig vatten, både under och efter passet och har inte huvudvärk idag, inte än iaf.

Pilbåge.

Resan till Gu niu iiang med Lesjöfors:

Efter att vi besökt kalkstens grottorna tog vi oss ner med rodel, som tur gick det inte så fort för jag litar inte det minsta på den kinesiska säkerheten. Ner kom vi med livet i behåll och där sålde de naturligtvis både det ena och det andra (vad kunde man förvänta sig?). Man kunde även skjuta pilbåge, några grabbar och jag var tvugna att prova och ni ser ju resultatet av matchen mellan Andersson/ Natzén, det känndes fint måste jag säga! Jag vann en "oehört vacker" trä marackas (som nu förgyller tillvaraon för någon annan).
Efter den hårda sportövningen satt vi oss i bussen för färd mot Changzhou, inte alls kul med en bussresa på 6 timmar då säterna är mer än obäkväma och en chafför som körde som en galning.


En riktig Robin Hood!


Mikaels tavla!


Min tavla!


Nationaldagsfirande på Taikang Lu.


Tur att vi har med oss Robert.K, han har ALLTID något roligt att berätta om, undra vad det var här?


Nationaldags mat på Nova tillsammans med gänget, trevligt!


Det var fler svenska än vi på Nova som firade nationaldagen!


Hur går det Robert.N med golfen?


Kolla in golfaren Karlsson!


Nationaldags firande.

Handelskammaren och swedladies hade annordnat ett gemensamt nationaldags firande i praken vid Radisson (inte det Radisson som vi åt brunch i förra sön, utan ett lämnre bort).
Förra året hade swedladies annordnat firande på dagen för oss tjejer och vi hade det jätte trevligt och då sa alla: så kul nästa år då vi kan fira alla tillsammans för det är på en lördag.
Vi skulle träffas kl 12, dricka vin, champagne, äta snitta, lyssna på swedladies kör, konsull skulle hålla tal och ha det allmänt trevligt i ett par timmar. Så skulle väl gänget fortsätta och killarna pratade om att avsluta med att titta på fotbollen mitt i natten, det var planen.
I inbjudan stod det att vid dåligt väder ställs arragemanget in, det stod DOCK INTE att vid dåligt väder DAGEN INNAN ställs det oxå in!
Så vi här satt vi framför datorn i lör morgon i godan ro och kollade mailen då jag  läste att dagens firande var inställt pga dåligt väder dagen innan. Informationen var väldigt knapphändig, men om man ville så kunde man komma kl 12 och skåla, inget mer.
Jag ringde Kate, de var likna besvikna som vi och försökte planera något för em i stället. För att dra iväg dit bara för ett glas champange tyckte vi inte var lönt. Så det slutade med att de kom hit på frukost, tur att frysen är väl fylld!
Det blev till att sätta fart när man lovat något sådant, men det gick rätt bra. Bröd, kex, ägg, bacon, Mikaels köttbullar, lax, skinka, ost, marmelad, joucie och kaffe. I stället för att fira nationaldegen tillsammans med 250 st andra så satt vi fyra på vår balkong och åt frukost, tjötade och hade det trevligt.
Det visade sig dock senare att de 100 st som hade tagit sig till Radisson hade haft det jätte trevligt och både kören och konsull framträdde, inte alls så tillknäppt som mailet beskrev.
Istället smidde vi planer för kvällen, det blev så här:
10 st träffades vid 16-tiden på Taikang Lu för vätske kontroll i ca 2 timmar, sen bar det av i taxi till Nova där vi åt gott på deras uteservering och slog ihjäl rätt många timmar. Sen åkte vissa hem till sängen men de ihärdigaste av pojkarna + jag & Kate gick hem till oss och spelade Wii för att ladda upp inför fotbollsmatchen. Jag & Kate spelade inte Wii, men vi skrattade gott för GUU så ROLIGA de såg ut där de stod och vevade med armarna då de skulle spela tennis och senare golf. Att vara bra på golf i verkligheten och på Wii bevisade Robert.N att det är inte samma sak!
När kl visade 01 gick pojkarna till en pub där de visade fotboll, Kate gick hem och jag stupade i sängen.
Som Kate sa: både börja och avsluta dagen hos er.
Det tyckte jag & Mikael var trevligt!

Fre kväll.

Jonas.M (Biggans son) är här nere och hälsa på en kompis som oxå bor här nere. De har varit på Filippinerna och gottat sig i ett par dagar men nu är de åter i stan så han kom över igår vid fem tiden då det var alldels kolmörkt ute. Mikael kom precis hem samtidigt efter att ha varit på möte. Jag var kaffe sugen så vi fikade på balkongen, Mikael gjorde köttbulls mackor till sig och Jonas men jag höll mig till de sötare sakerna.
Vi satt där och hade det jätte trevlig, vi skulle gått ut och ätit men kl började bli mycket och vi var inte så sugna på att ge oss iväg för vi roade oss så bra själva. Det finns företag som lever på sådana lat korvar som oss så vi fick maten hemlevererad, så det blev mat på balkongen oxå, ännu mera tjöt, öl och vin.
En super trevlig kväll på balkongen med en Gnosjöbo.

Oska!

Nu oskar det oxå! Inte bara några blixtrar utan MÅNGA blixtrar!

Kl är 15.00

Klockan är 15.00 och här är kål svart!
I fm var här ca + 32 grader, lite halv soligt och väldigt klabbigt. Hemma i byn finns ett perfekt ord till detta vädret men skriver jag det så tro ni andra att jag är helt från vettet så jag avstår, ni andra fatta vilket ord jag syftar på.
När klockan var 14 och jag funderade på att ta mig en promenad upp till Kate öppnade sig himlen så det blev en runda till gymmet istället. När jag kom därifrån så var det kål mörkt ute! Regnet kom inte uppi från utan från sidan och jag var tvungen att tända lamporna och när jag ändå var igång så tände jag några varme ljus, det var nämligen precis sådant väder då man har levade ljus. Tempraturen sänkte sig med 10 grader på några få minuter.
Fyy vad trist det ser ut ute! Jag som trodde jag skulle kunna sola lite idag..........


Födelsedags barnet blev överaskad med brunch på Radisson tillsammans med hela gänget.


Hipp hipp hurra, hurra, HURRA! SKÅL!


Födelsedags Brunch.


Födelsedags Brunch på Radisson.


Brunch på Radisson


Utsikten från Radisson.


LYX.

Lyx kan vara många olika saker, som att ha en splirrans ny bil, coola skor eller oxå att få ha sin sambo hemma!
Han kom hem i tis em, slängde in väskan, åt lite och så gick man på möte på handelskammaren. Kom inte hem förrens efter nio, men ändå.
Så är det nytt möte här inne i Shanghai på fre och därför jobbar han hemmifrån ons och tor, kanon!
Igår höll jag mig borta hela dagen men idag ska jag nog häcka inne i extra rummet.

Sprätthönsens lokalavdelning.

Sprätthönsens lokalavdelning har haft möte!
Det är pinsamt, men det var ett helt år sedan vi träffades och sydde ihop, då av samma anledning som igår: att sy en vinst till sprätthönsens utställning i sommar.
Jag tog en taxi till Annelie, första gången jag besökte deras nya lg och då är det lättare med en taxi i stället för tunnelbana om man behöver gå en bit från tunnelbanan.
Efter lite letande så hittade taxi chaffisen och Annelie kom ut och hämtade vilsna mig på gården.
Efter lite styrkande fika så satt vi igång, det ska bli ett hus till vinet, bag- in- box vinet. Vi blev inte klara så nu vill det till att vi gör vår läxa hemma för på sön kväll ska vi träffas och göra den sista touchen.

Ny kamra?

Nää någon ny kamra har det inte blivit, men som tur har man kompisar som kan fota åt en och maila över bilder till mig. Hur kul skulle det vara med en blogg utan ett enda fota på sex veckor.
Bilderna från resan är tagna av både oss och David men det är hans halv proffs kamra vi använde.

Ny väska.

PRECIS, ni tänkte alldeles rätt, joo jag behövde ännu en väska (jag som inte har några innan menar jag, hihi).
Men osm jag och Elen sa tillvarandra, om vi inte behöver mer än lite tyd och varandra för att roa oss så är det nog ingen större fara att vi har ännu en väska/ kasse.
Vi började förra veckan men då fick vi inte så mycket gjort, bara att omvandla mönstret till en hyfsad st var en pärs, så jobbade vi inch till råga på allt. Jag som undviker det i alldra möjligaste mån, tycker att cm funka alldels utmarkt!
Så skulle vi qvilta väskan oxå, något desengen hoppat över, så där gick lite tid och självklart gjorde jag lite fel oxå.
Men nu är det ny vecka och nya tag så i tis kom Ellen och vi sydde färdigt våra väskor, jaja vi åt och fikade en hel del oxå. Kan nog sumera det hela med: mycket prat och lite verkstad.
För en gångs skull så var det lämpligt väder för att sitta inne och sy när vi träffades, annars bruka det alltid vara strålande sol och vi sitter ändå inne och häckar.

Jenny och Ellen har sytt väskor (Den GRÖNA till höger är Jennys)


GRATTIS!!!


Mikaels 35-års dag!

När man fyller år ska man ju bli väckt med frukost på sängen, det blev det nästan iaf.
Han fick paket och "skön sång" sen serverades frukost på varm och solig balkong.
I paketet låg en tjock och härlig morgonrock, en i st XL och en i st S, ni får själv räkna ut vilken som var till vem.
På frukost tallriken låg ett kort där det stod:

Grattis mitt hjärta på 35-års dagen!
"Det är ju din dag idag!
Därför skall du klä dig hyfsat snyggt och vara redo kl 11.00
för att ge dig av mot nya mål.
GRATTIS!"

Så blev det, kl 11 satte vi oss i en taxi mot Radisson, så då fattade han väl vad det handlade om, innan dess hade jag inte svarat på många frågor. Han var nyfiken i en strut!

På vägen hem i lör kväll hade vi bestämt att vi skulle äta söndag middag, ligga vid poolen och sen grilla på kvällen. Det var Mikaels förslag och jag hade bara sagt: ja på allt för jag visst ju vad vi skulle göra men ville ju inte avslöja något.

I Radissons lobby satt ett helt gäng och väntade på oss och då blev han allt förvånad. Komentaren var: trodde nog att vi skulle träffa Kate & Stefan, men att alla skulle vara där!
Vi var 15 st som åt brunch på Radisson, jätte gott i både glaset och på tallriken.
När vi var mer än mätta så tog vi oss hem till oss för kaffe/ "tårta" och whisky.
"Tårta", det fattade jag ju att jag inte skulle hinna fixa med tanke på att vi var hemma kl 21.50 i lördags kväll och Mikael är ju ingen tårta lovers som vissa andra av oss är, så därför bakade jag något som han älskar: mocka rutor. Gjorde dem i muffins formar för att lyxa till det lite.
Stefan. W blev tvungen att åka hem till Sverige på lite kort varsell så de kunde inte följa med till Radisson men Carola och lilla Sara kom hem till oss och fikade iaf, jätte trevligt!
Sen satt vi här, fikade, tjötade och vissa av oss drack en massa öl. Jag och Annelie drack vitt vin istället, vissa höll sig till vatten.
De sista gick hem vid 22.30 så ni fatta att vi hade det trevligt!

En super lyckad 35-års dag för min Älskling!

Tack till alla er som hade möjlighet att vara med och fira Mikaels 35-års dag! 

Resa m Lesjöfors.

Resan var toppen, bilder och kommentarer kommer senare om hur allt var.

GRATTIS MIKAEL & NICKE!

Grattis pojkar på er 35 års dag!
Hoppas ni båda får en bra dag, lite olika men ändå bra på varsin del av jordklotet!

GRATTIS!

RSS 2.0