Yoko Omos utställning i Shanghai.


Yoko Omo

Yoko Omo har utställning här i Shanghai under dec månad. Den första i Kina och antagligen den sista oxå, hon är 75 bas så........
Det stod om henne i Shanghai daliy men jag har inte läst det ännu, ska fråga om jag kan låna en tidning av någon och läsa repotaget om henne och hennes livsöde.
Det var en marklig utställning, mycket var att tittarna skulle vara med och skapa. Där stod ett trä som man fick skriva en lapp och hänga i trädet. På en av väggarna fick man oxå skriva.
Där stod bord med lim och tejp på, om det var konst så fattar nog inte vi innerbörden av konst. En vägg pryddes av sönderslagna krukor som var ihoptejpade av maskeringstejp.
Men det var kul att ha sett något sådant här iaf.

Om detta är konst vet inte jag?!


Yoko Onos första utställning i Shanghai


Utanför Times square


Glöggfest

I lördags kväll var det glögg fest hos Janne & Ingrid, det var jätte trevligt!
Vi var ganska många, ca 20 st. Men de andra trappade av en efter en så till sist var det bara den trogna skaran kvar och inte hade vi tråkigt inte!
Självklart fick vi glögg och peppakakor! Sen bjöd de på en liten buffe, jätte gott! Skummtomtar, aladin katong, mini klementiner, vin i massor, kaffe och en massa annat oxå.
De hade denna fest förra året oxå och vi hoppas naturligtvis att de kommer att ha den nästa år oxå!

Tack Janne & Ingrid för en super trevlig glögg fest!

Mikael & Marita på glögg fest hos Janne & Ingrid.


Ikea folk på glöggfest hos Janne & Ingrid.


Lite julstämning får man allt!


Den stora snögubben önskar jag mig! Undra om tomten fatta det?


Lite julmarknad i solskenet med Reneé & Urban


Ett enormt jobb lägger de ner i parkerna, de byter ut blommorna ganska ofta så det är alltid jätte fint!


Robban har nytt jobb!

Robban har nu slutat sälja TV apparater och andra elektronikpryar och kör nu istället truck och knappa en massa på en dator.
Han har övergivit Gislaved mot Hillerstorp och på så sätt fått ett vanligt "Svensson liv" med 7-4, det blir nog skönt för er!
Oj jag glömde nämna din nya titel: Inleveransansvarig.
Det måste gått fort allt för du hann nästan börja jobba där innan vi visste om det, men vi är ju långt borta oxå.

Grattis Theo!

Grattis Theo på 4 års dagen!
Hoppas du får en toppen dag med en massa paket! (Det vet jag att du får).
Vi hoppas på att få fira dig en annan dag, då får du ett extra kalas!

GRATTIS!

Asfalten klar

Säga vad man vill, men ibland är de snabba.
Från att gatan utanför här var helt uppfräst kl 22 ena kvällen till att ha ny fin asfalt på morgonen efter, det är bra jobbat. Ok om det bara varit "vår" gata, men det var massor av gator som de gjort samma sak med på en gång. Nu är de mörka och fina och fort gick det.

Lägga asfalt

En natt i helgen började de fräsa upp asfalten på gatan utanför. Vårt sovrum ligger precis ovanför gatan så det dånade fint, vakande ooch tänkte: Va f... är det frågan om. Men det tystande oväntat fort. Men natten mellan tis och ons kl 23.30 då jag äntligen pallade mig i säng efter att ha pärlat började de igen, och då tystnade de inte förrens hela gatan var uppfräst.
När jag berättade för Mikael var vår gemensamma komentar: -Men den var väl inte dålig.
Igår kväll när jag gick hem de få metrana från massagen så stod där fem grusbilar med någon sorts oljegrus eller liknande på flaket och lite längre bort syntes asfaltsmaskinen (det där stora monstret som dånar och ryker). Så ni kan ju räkna ut hur god nattsömn man fått dennan natten.
Hoppas att de är klara så man kan sova gott natten som kommer.

Flyg & flygtider

Dessa flyg och dess tider, alltid samma krångel.
Först ska man hitta något som man tycker passa någorlunda bra med vad man önska, räkna ut hur lång tid man behöver på att ta sig dit osv.
Mikael & David gjorde igår en endagasutflykt till södra Kina för att besöka en kund. De åkte i ottan, allt flöt på bra, det var ett givande möte.
Planet tillbaka skulle gå kl 20.00 så de satt och jobbade på flygplatsen i flera timmar. Sen gick de ut och sa att denna flighten var 30 min försenad så de satt kvar och drack sitt kaffe i lugnan ro.
När kl var 20.11 (11 minuter efter avsatt tid men i god tid inför den nya avgångstiden) kom de till gaten. Då hade planet redan gått!
De gick ut med infomation om att planer var försenat men inte att de ändrade tillbaka tiden till den ursprungliga.
Där stod de!
De fick vänta yttligare någon timme, ta flyg till Shanghai ( då trodde jag att jag kunde fått nattligt besök, men inte då), så hämtade deras chafför dem på flygplatsen och tog dem tillbaka till Changzhou. För de var tvunga att vara på plats och på hugget idag kl 09 då de fick besök av någon fin harre.

Köttfärslimpa hos Kate & Stefan

Det var meningen att vi skulle gått ut och ätit tillsammans med Kate & Stefan i söndags kväll, men vi var så dssiga och Mikael hade nog feber oxå. Så vi stannade hemma och prepparerade oss inför en ny vecka. Mikael lyckades nog bättre än jag för han mår nu bättre, men inte jag! Då är det faktiskt lite synd om en!
Stefan åker till Finland på torsdag och sen åker jag hem för jul på måndag, så vi träffas inte förrens nästa år igen.
Därför blev jag bjuden på middag hemma hos Kate & stefann, fick köttfärslimpa, potatis, go sås, morötter, sallad och heminlagd gurka. Tala om lyx! Guu vad gott det var!
Det var nog nyttigt att komma ut en liten runda på kvällen för man kände sig nästan piggare efteråt när man pratat och umgåtts med folk och inte bara sitta hemma och uggla.

Julkorts göra dag tillsammans med Reneé, Camilla, Ellen & Hong.


Scarpbooking

Innan var det sykurs, nu var det julkorts kurs. kurs och kurs, vi träffades och jag stod för matrial och mat under dagen.
Vi hade väldigt kul!
Med förkylning och feber i kroppen var skallen helt tom efter att tjejerna lämnat mig. Kvar var ett inferno av saker, tur att inte Mikael var hemma!
Fyra brudar dundrade in i lägenheten lite innan halv elva på fm. Vi började med fika och nybakad kaka. Sen pysslade vi så det glödde, man hinner tyvärr inte göra så mycket man tro att man ska hinna. Men lite blev det allt.
Middag fick vi i oss, svensk husmanskost. Det passade väl när vi var tre svenska, en Singaporian och en kines som bott i Tyskland.
Vi fortsatte med pysslandet tills kl visade 17, då jag var tvungen att köra ut dem för att titta på en ev lägenhet.

Innan vi skildes åt bestämde vi att detta ska vi göra om! 

Resultatet av en dags arbete.


GRATTIS FRIDA!

Grattis Frida på 27-års dagen!
Hoppas du hade en bra helg m jobbet i Malmö och att du får många paket idag!

Grattis kramar från Shanghai

Vi trodde det var en skräphög, men det var loppmarknad. De budade på lite av varje.


Vattenmelon


Tuff boxningsmtach mellan Urban & Mikael.


Nintendo Wii

Är man förkyld och jätte snuvig så kan man behöva lite uppmuntran, så tyckte Mikael iaf.
I lördags var vi ute på stan och kollade in läget och med oss hem hade vi en hel Ninteddo Wii utrustning.
Han piggnade genast till och mår nu mycket bättre!
Det tog en stund för honom att koppa in alla sladdar och allt vad det var, jag handlade och lagade mat under tiden.
På kvällen kom Reneé och Urban, glögg, mat och naturligtvis Nintendo Wii. Jag var ingen höjdare, inte på att boxas och åka sidor iaf. Dansmattan gick det bättre på.
Nu står det en snygging i kalsongerna och vetar med armarna framför TV,n. Ska gå och ta en match med honom nu.

Jag fick storstryk av Reneé när det var boxningsmatch


Pappa Geron har skadat knät.

Nu i veckan skulle han hämta hem bagg lammen och stalla in dem inför vintern. Sagt och gjort, men det är en som han inte litar riktigt på och bruka ha extra koll på just honom.  Pappa lade ut kraftfoder både på marken och sedan i transporten som skulle ta lammen hem till Siggebo och i ett ögonblick pappa inte hade riktig koll på just den där rackaren så klippte baggen till pappa över knät. Han trillade aldrig men hade han gjort det så kankse inte skadan hade blivit så stor, skadan uppkom nog till stor del pga att knäna slogs ihop.
Benet i högläge på soffan rättade inte till sitvationen nämnvärt under em så på kvällen packade de in gubben i bilen och åkte till akuten som Annie uttryckte det.
Väl där konstaterade de att det var mjukdelr i knät som stadigt stryk, antagligen har han nu samma skada som jag har sedan min lilla vurpa på skidorna. Vänster ben är det oxå, lika som bär?

Max har blivit storebror

Igår tor den 20 nov blev Max storebror!
Det blev en liten kille.
Vet tyvärr inget mer men vi hoppas att alla mår bra och att allt kommer att funka bra.
Ser framemot att få komma hem och se honom!

GRATTIS!

Flicka i Karlstad

Grattis till Stefan & Ulrica som fått en flicka!
Mikael ringde nyss och berättade att han fått ett msn från Stefan i Karlstad där det stod att de fått en flicka i natt eller om det var igår. Jag kände på mig att det skulle bli en liten flicka.
Hoppas ni alla mår bra och att vi kan få lite fler bilder på det nya tillskottet!

GRATTIS

Eventuella lägenheter

Dei t här med att välja bostad är inte lätt, det vet vi ju alla. Och här nere känns det ännu svårare, lite pga att man vill hamna på ett vettigt ställe. Man har ju inte samma trygghet här som hemma precis.
Va runt nu på fm i detta området som vi bor i. Såg drömm lg!  Visst vi har ett ännu finare innan men då kostar de lika mycket i månaden som en bättre begangad bil hemma.
Lg som jag föll pladsk för idag är som våran + en stor gadrob. Det enda vi sakna i vår lg är just förvaring! Det problemet har många här nere, lg är bara tänkta att bo inte att förvara sina tillhörigheter som resväskor,kläder eller ha sina ytterkläder hänandes någonstans.
Men som alltid fianns det även här ett MEN, den låg på 6, våningen. Utsikten från balkongen var bara en gäsmatta. Visst gräsmatta är trevligt men denna gräsmattan får man inte bträda och är oxå taket på lägre byggnader som ligger i anslutning till vårat hus. Från våran balkong som vi har nu är utsikten bra, bra och bra? Men underhållande kan man väl säga. Trafiken här nere är helt hystrisk och knäpp! Från balkongen har vi perfekt utsikt över en korsning, mycket underhållande och så har vi sol oxå hela dagen ( när den är framme vill säga).
Sen såg jag några andra lg oxå, ska nog ta med Mikael dit i helgen så får han titta på dem och säga sitt. Har tagit endel foto på dem, få se hur det blir........

Förkyld

Hur kul är det att vakna upp med värsta halsontet då! Mikael vakande med skiten i måndags morgon och är fortfarande allt annat än frisk. Nu har jag oxå fått det. Tempraturen skiftar i kroppen, ena stunden klä man på sig och andra av.
Jag gurglade halsen med whisky igår och trodde på att det skulle hjälpa men jag mår snarare sämre idag än igår.
Så det lär väl bli en munter helg, två febriga människor som tycker synd om sig själva.

Party party

Annabjöd in mig på party i onsdags kväll. De har en tjej som är inneboende hos dem nu en månad medan hon söker jobb här nere. Ewa hade oxå en vännina hos sig på besök. Så vi fem gick på tjejkväll på Zapatas på natten.
Innan dess så fick vi god middag hos Robert & Anna, Robert är en mycket bra servitör och gjorde goda drinkar till oss tjejer!
Jag följde min gamle fars koka ord när det gäller fest: man ska sluta när det är som roligast och inte dricka efter kl 00.00, jag gjorde som jag blivit lärd och mådde prima dagen efter om man inte räkna med förkylningen då.
Kul hade vi, tack tjejer!

Kinesisk VD på middag.

Förra veckan var Mikael och den kinesiska VD,n Davis i Beijing på kund besök, denna veckan håller de sig i trakten kring Shanghai och Nanjing. Nästa vecka är tanken att de ska till södra kina.
Så han skulle komma hem i går kväll (kors i taket), han ringde på em och sa att vi skulle bjuda David på middag. Så det blev till att ut och handla och försöka komma på något snillrikt att laga.
Vi började med lite glögg och peppakakor.
Sen blev det pannbiff, mos på potatis & jordärsocka, rödvinssås och kokt broccoli, till det drack vi rödvin.
Avslutade med en liten chokladbit och kaffe.
Det lät väl svenskt?!
Det var en trevlig kväll och vi hoppas att oxå David tyckte detta.
Nu har de gett sig iväg på nya möten så nu är jag åter ensam. Men just nu gör det inte så mycket för jag lyssnar på ljudbok och den är så bra!

Att rengöra en pool kan man göra på många sätt, bla genom att sopa upp smutsen.


Bio mat = Mac Donald´s, innan Bond filmen.


Nya Bond filmen.

Vi fyra, Reneé, Urban, Mikael och jag skulle träffas i söndags, men vad vi skulle hitta på vad en anna fråga.
Men så kom Reneé med den briljanta ideen om att vi skulle gå och se den nya Bond filmen. Hon hade lyckats ta reda på att den bla sändes halv sju. Det lät perfekt.
Äta innan behövde vi, det blev bio mat = Mac Donald´s
När vi 18.20 klev in i en tom bio sallong så hade filmen precis börjat, den började inte halv sju som de sagt utan ca 18.20. Vi missade nog bara någon minut, men man blev lite snopen.
Jag hade svårt att hänga med för det var ingen engelsk text, den var på kinesiska. Men i det stora hela så fattade jag, ska se den hemma i jul har jag tänkt.
Vi hade varit på Ikea innan under dagen då vi köpt algrens bilar som vi snaskade på under filmen, precis som hemma.
Nöjda och glada av att kunna gå på bio här nere blev det kaffe hemma hos Reneé och Urban efteråt.

Vi fyra ensamma i biosallongen för att se den nya Bond filmen.


Vår fint pyntade en.


Mikael utanför Ikea.


Kineserna känner på det svenska julpyntet utanför Ikea.


Åsa & Staffan var här på lör kvällen och drack glögg innan vi gick och åt italjenskt.


Kate & jag avnjöt gott smörebröd & öl på dansk julmarknad.


Dansk julmarknad

I lördags efter att ha handlat ohyrsmedel på blomstermarknad, åkte Mikael till tennisklubben och spelade tennis tillsammans med Stefan.W.
Jag och Kate åkte på den danska julmarknad i Shanghai.
Det var inte den bästa marknad, men de hade gått smörebröd och öl!
En mysig utflykt!

Danska julmarknad i Shanghai


Pärlgruppen i fre hos Inger, just här är det fika paus.


Pärlgruppen i fre hos Inger, just här är det fika paus.


Jordärtskocka

Vissa matvaror här nere är jätte billiga medans andra behöver man ha kappsäcken med sig för att kunna köpa, som tex bakpulver, cocos, kaffe och osötat bröd.
Upptäckte att jordärtsocka nog var ganska billigt just nu, nio st kostade ca 7 kr. Så jag köpte en förpackning på nio st och två stora potatisar och gjorde mos på det.
Ewa & Bittan hade med sig laktosfri grädde ner så vi lyxade till det med lite grädde i moset oxå. Till det fick vi Mikael stekt oxfile, rödvins sås och smörkokta sparrisar, samt lite rödvin.
Tro det eller ej så gjorde jag succse med detta på fre kvällen. Han fick även en ny snygg slipover och en T-shirt + en alladin ask från Ikea.
Nu är det helg!

"Svempa" har ohyra

I torsdags så var Carola här på fika och vi hade idee yra om ev smycken.
Då vi satt på balkongen och fikade sa hon: Men bonsai trädet har ju ohyra. Att han inte mår bra det  fattar även vi, det är en massa blad som är på G, men inte orkar fram. Sen har han varit lite grå på bladen men det trodde jag var smuts. För allt som står ute en kort stund blir grått av all smuts.
Så i lördags åkte vi till blomstermarknaden och köpte ohyrsmedel. Att vi inte kan någon kinesiska är ju ingen hemlighet och försäljaren kunde ingen eng, men med teckenspråket så fattade vi varandra och han visade oss hur vi skulle göra, vilken dosering och allt. Även näring lyckades vi få tag i med hjälp av teckenspråket, undra hur det såg ut?
Väl hemma så sprayade Mikael honom och citronträdet hej vilt. Jag är rädd att de fått för mycket medel så de kommer att kola av pga det. Men det får vi inte tro och nu när han fått gödning oxå så blir det nog kalas bra.

Språket

Det kinesiska språker är uppbyggt av fyra tonarter: Beroende på hur man betonar tex ett a, så blir det fyra helt olika ord. Det är inte heller alls säkert att en shanghailes kan prata med en som bor i Beijing.
Jag hör knappast skillnad när det är någon som berättar det för mig och tydligt betonar hög till lågt, lågt till högt, ljämn ton eller lågt till hög och avsluta på lågt.
Betonar man ett ord fel så blir det en helt annan mening än vad det var tänkt, så det kan ju bli väldigt fel eller så fatta de inte alls.
Jag har inte gjort några stora ansträgningar att lära mig detta språk, dumt kanske men har man problem med svenskan och engelskan så vet i tusan om man ska blanda in ett sådant här svårt språk. Det hade varit bra att kunna men vägen dit.............
En kompis berättade en rolig historia om hur det kan bli om man betonar ett ord fel:
Hon läste kinesiska förut och pluggade då med en västerländs kille som bodde med sin kinesiska tjej. Han försökte pratisera sin nya kinesiska med henne.
En morgon då hon skulle gå till jobbet skulle han vara snäll och säga:
Glöm inte din väska.
Men istället blev det:
Glöm inte din förhud

Tro inte det är ett språk för mig.

Mikael i Beijing

Efter visums sökningen och att killarna jobbat färdigt på kontoret så åkte vi tillbaka till Shanghai. Mikael och Kina VD, David flög till Beijing för att ha olika möten. Meningen var att de skulle kommit hem på tor kväll, men redan innan de åkte fattade jag att de kommer inte förrens på fre. Och mycket riktigt, de fick yttligare ett möte på fre morgon. Så jag är glad om jag får se honom på fre kväll.
Det hade varit givande möten för dem så de verkade nöjda när jag pratade med honom igår kväll.

Cashmere

Som sagt, det finns marknader för allt i den här staden.
Efter att ha beställt klänningen tog jag tunnelbanan till Ikea och mötte Ingrid och hennes två döttrar, Lisa & Stina. Vi åt god kines lunch. När vi fyra vita om in på resturangen vänder sig alla om och tittade, men det är något man börja vänja sig vid nu. De hade en bra meny, den bestod av bilder, då är det bara att titta och peka. Värre är det när menyn bara består av text, det blir lite svårtolkat då.
Mätta och goda åkte vi till cashmere marknaden, där fanns en massa tröjor o alla dess olika modeller och färger. Vissa var som Ingrid sa: Gräsliga. Men andra var riktigt snygga. Jag visste hur dan jag ville och vilken färg, modellen fanns men ingen brun så plånboken förblev stängd.
Ingrid därimot köpte sig ett snyggt sett, en kortarmad tröja och kofta i samma färg.
Nu vet jag var den ligger så när andan faller på så kan jag ta mig dit på egen hand.

Klänning

Nu har jag äntligen fått tummen ur och beställt klänningen som jag ska ha när jag ska vara tärna på Ida & Magnus bröllop i början av december.
Mammas komentar var: Ja det var väl på tiden.
Det stämmer väl, men den är redo att prova på lördag om jag känner för det. Det är ganska snabbt ändå.
Jag var lat och tog en taxi dit istället för att åka tunnelbana oh byta två gånger på resans gång. Jag visste vilken modell jag ville ha, färgen har brudparet bestämt och vem som skulle sy den visste jag oxå. Så jag drog igenom de där våningarna, in i rätt butik, fann tyget, beskrev hur jag ville ha den och att jag skulle ha gördel, flyga och näsduk i samma tyg. Men han fattade inte riktigt hur modellen skulle se ut. Jag sa att det står en skyllt docka nedanför rulltrappan, titta på den. Så vi åkte ner, jag pekade på rätt docka och han gick en liten vändan och tittade, sen åkte vi upp och han tog måtten. Hoppas bara det blir bra!

Läsa allt

Det kan vara så att ni inte kan läsa allt om vår fantastiska helg i Xian, men klicka bara på november i högra kanten så kommer alla inlägg upp om vår resa till Xian.

Visum

Visum.
Sitter nu på i Changzhou i Lesjöfors konferans rum och skriver dessa raderna.
Härom helgen då Anna & Robert, Kate & Stefan var hemma hos oss började Robert berätta om komiska sitvationer de råkat ut för här i Kina, bla om deras visum.
Jag & Mikael tittade på varandra och insåg att jag hade inte många dagar kvar på mitt visum. De andra började skoja med mig att Hongkong är ett trevligt ställe att besöka.
Det tro jag säkert men inte bara för att komma ur landet och sedan in igen, en massa pengar konster det ju oxå att flyga fram och tillbaka.
En tjej på kontoret kollade upp det hela och de kunde fixa yttligare 30 dagars visum för mig, då klara jag mig tills jag åker hem till sverige över jul.
Därför var jag tyungen att åka med till Changzhou idag.
Tack vara att vi kom iväg som vi gjorde, kl 06.35, tog det bara lite över två timmar att ta sig hit. Då sov jag 1 timme av dessa, skönt.
Sen åkte jag och sekreteraren iväg till pass polisen och ansökte om yttligare 30 dagars visum. Det var en hel bunt med papper som hon lämnade in, foto på mig,
kopia av Mikaels pass och att de behövde ha mitt pass i minst fem dagar för att göra detta.
Där låg höga vis med pass och papper i olika backar. Det jobbade minst fem peroner i fina uniformer på detta kontor som tydligen enbart ägnade sig åt visum, herre gu.
Efter att ha varit hos passpolisen var vi tvugna att åka till banken och betala för det oxå, där var det bara 17 personer före oss i kön. Det tog sin lill tid men under
tiden så underhöll vi de andra väntade människorna, bara genom att var där. De tittade och tittade på mig som om jag hade varit ett ufo, men men, man vänjer sig.
Väl framme hos expediten gick det ganska fort, jag räknade stämplarna hon hade framför sig, sex olika och tre stämpeldynor. Det var inte bara att räcka över räkningen och pengarna,
hon var tyungen att stämpla både en och två gånger på varje papper innan allt var färdigt.
Har nu skrivit några blogg inlägg och hoppas på att jag kan använda en annan dator här på kontoret så jag kan kolla min mail inann vi sätter oss i bilen och ska ta oss till Shanghai.
Mikael och två av hans kollegor ska flyga till Beiging ikväll, leverantörs besök. Går allt bra där uppe så kommer han hem på tor kväll annars så kommer han på fredag.
Lagom kul att spendera en dag på att åka fram och tillbaka till Changzhou för att få 30 dagars visum till när man kunde suttit hemma och pysslat med mina pärlor. Men så är
 det i detta smidiga land där papper och stämplar är blad det viktigaste de vet.

Till Xian

Tor kl 16 hämtade Anna & Robert oss med sin chafför för att sedan hämta upp Kate & Stefan. Chaffören tog oss tryckt och säkert till Pudongs flygplats genom eftermiddagstrafiken. Väl på flygplatsen åt vi lite, litade inte på flygplansmaten.
På Xians flygplats väntade vår chafför på oss och tog oss till hotellet.
Robert har en kollega i Xian så han hade hjälpt oss att boka hotell och chafför, något han lyckades bra med.
Vi bodde jätte bra på hotell Sofitell, alla var nörjda med sina rum. Det visade sig att vi bodde i det minsta och enklaste rummet och med tanke på att vi var nöjda med vårt kan ni räkna ut hur deras såg ut. Anna & Robert hade ett badrum som liknade ett vanligt sovrum i storlek.

Xian är en industristad på ca 7 miljoner invånare, en viktig industri form är kålindustri.
Jag trodde att vi skulle åka till "landet" och andas frisk luft, men ack så jag bedrog mig!
På flyget läste vi lite om Xian, Kate hade hittat endel på internet som hon skrivit ut. Där stod  det att luften var så dålig i Xian att man skulle kunna skära den med kniv. Så farligt var det inte, men visst kändes det i luftvägarna. Det var något som irriterade.
Nästan att man längtade tillbaka till Shanghais "friska" luft och då har det gått långt! Men lite natur fick v uppleva, det var ett böljande landskap och vi såg berg. Shanghai är lika platt som en pannkaka så det kändes bra att få se lite berg.


Fredag i Xian

Fredag i Xian:
Hade bestämt träff med chafförren kl 08, så det var upp med tuppen för att hinna njuta av den goda frukosten som serverades på hotellet.
In i minibussen och så tog han oss till en 6000 år gammal bosättning. Det var en utgrävning som de byggt in för att skydda och visa upp den. De husen eller snarare kåtorna liknar de som lapparna har hemma i sverige.
Natruligtvis så hade de en shop i anlutning till detta museum. Inte fick de sålt något till snåla svenska, inte fanns det något vettigt att köpa heller.
Sen bar det av till en fabrik där de gjorde kopior av terrakottarmen, de visade hur man gjorde soldaterna och berättade lite om dem. Men det hela handlade mer om att vi skulle handla där. De sålde soldater i olika storlekar och även fina kines möbler och mattor.
I möbel och matt priset ingick frakt priset, och det var nog tur det för det var hutlösa priser. Robert började pruta på en matta, men när han markte att de säkte priset till hälften hittade han på en massa ursäkter att inte
köpa den. Ett argumet var att den var för liten, den vara bara ca 6x10 m. Hon bara tittade på honom, hon sa inget men minen avslöjade henne.
Anna & Robert, Kate & Stefan köpte ett sett på två mindre treakotta soldater, naturligtvis så låg de snyggt nerpackade i en låda. Vi köpte en större varriant men nöjde oss med en. Han pryder nu vår Tv,bänk.
Natruligtvis blev vi lurade på priset även att vi prutade hårt i fabriken, men nöjda var vi över våra nyinköpta soldater.
Chaffören tog oss till en trädgård där det fanns varma källor, ett gammalt badhus för kejsarna förr i tiden.
Sen var det lunch tid, åt god kinesmat.
Mätta oh nöjda besökte vi sen terakottarmens grundares grav (kom inte ihåg namnet på kejsaren). Sägnen säger att hans gravkammare innehåller ett "lansdskap" där himlen är pydd av gukd och ädelstenar som symbolisera stjärnorna. Det är ett stort hav och floder gjort av
kvicksilver. Det är inte bara kejsaren som ligger begravd här inne utan även delar av hans familj, han vill eha med sig familjen till nästa liv så då fick även de sätta livet till. Det är beslutat att de inte ska öppna denna stora grav utan sägnen ska få leva vidare. Foskare har dock
gjort vissa tester och det visar att det finns extremt mycket kvicksilver på just denna plats men om graven ser ut som sägnen säger kommer vi aldrig att få veta.
De oldlar frukt på gravsluttningarna, bla granatäpplen som de säljer utmedgatorna, vi ville inte ha några granatäpplen som var växta på kvicksilver förgiftad jord. De tyckte nog vi var konstiga, de ansåg ju det bra att äta frukt som kommit från en så historisk plats som denna.

Så äntligen kom vi då till terrakottarmen.

När vi skulle lösa inträdet var det en dam som kom fram och frågade om vi ville ha en guide, och det nappade vi på. Fick en jätte trevlig tjej som pratade bra eng hon berättade en massa intresanta saker om terrakottarmen och dess område.
Min engelska är fördålig för att uppfatta allt men de andra var snälla nog att översätta delar av det. Ljudvolymen var ganska hög inne i de olika hallarna där kulturskaten fanns och det gjorde det ju inte lättare att uppfatta vad guiden sa.
Det var riktigt häftigt att se allt detta!
Jag har fortfarande väldigt svårt att förstå att det har funnits en galning som låtit skapa en arme på ca 8000 man i konstgjord form i terrakotta. Varje soldat är en individ, ingen är den andra lik. Helt ofattbart!
Det tog ca 10 år att skapa 8000 soldater med hjälp av ca 1000 man, så det tog lite mer än 1 år att få färdigt en soldat.
Hela området tog ca 38 år att skapa, han förberdde således sin död i 38 år. De har öppnat 60 hål där de träffat på fynd men de tro att det finns ca 600 hål sammanlaggt med terrakotta fynd som tillhör armen.
De har beslutat att inte öpnna mer just nu, de väntar på bättre teknik innan de öppna fler hål. All soldaterna är målade i olika färger, men när färgen kommer i kontakt med syre förstörs den på ca två veckor, därför väntar de nu med att öppna fler hål.
Det som redan är öppet jobbar de med, det är ett oehört pyssel att återskapa soldaterna och hästarna de hittat i de olika hålen. Man fick ser hur de pusslar ihop dem. Varje soldat de hittar och börja att pussla ihop har ett nr för att de ska kunna sätta tillbaka soladten på
rätt plats igen när han är hel.
Varganrna efter hästarna har de ännu inte återskpat, de bestod av trä och de hade förintast under alla dessa år. Så man såg hästarna och kusken och där vagnen skulle varit var ett tomrum.
Det var väldigt intresant att se detta, ett av världsarven.
Att han skapade allt detta var för att i nästa liv ha en armé och allt vad han kundes tänka behöva. Der var ju "omtänksamt" av honom att skapa en terrakottaré, vissa kejsare tog ju med sig in riktiga armé i graven.

På väg till hotellet tog vi oss en liten tupplur, alla var vi trötta efter så mycket kultur. Ett snabbt klädbyte och så var det middag med Jack (Roberts kolega som hjälpt oss med hotellet och chaffören). Han tog oss till ett berömt kinesmat ställe, ett av de äldsta i stan.
Det var jätte gott, fick prova en mängd olika dumpling. Men guu så mätta vi var sen!
Vi somnade och sov gott!


På väg till första sevärdigheten för dagen, en gammal bosättning.


Här bodde människor för ca 6000 år sedan.


Stefan som soldat, himla tjusig.


Mikael prova på att se ut som terrakottasoldat


Riktigt skönt att njuta av solen i Xian, i Shanghai var det ös regn hela dagen fick vi veta.


Utsikten i en av kejsarens alla trädgårdar.


En av alla panviljongerna i denna trädgård.


Äntligen kom vi då till terrakottarmen, en häftig upplevelse.


Ca 1000 soldater är framgrävda, ca 7000 st ligger fortfarande nedgrävda.


Soldater på rad, vissa har ännu inte fått tillbaka sitt huvud


Soldater och hästar under repration


Vilket oändligt pussel


En välbevarad terrakottasoldat


Två ekipage i helt gjorda i brons under Qin dynastin, ca 200 f.Kr


Lördag i Xian

Lördag i Xian
Efter gårdagen kultur upplevelse tog vi lite sovmorgon, bestämde träff till klockan 10.
Taxi museét i Xian, tydligen ska detta vara ett av Kinas bästa, så nu har vi sett det. Behöver därför inte se fler?
Det var en präktig kö för att få biljett, jag, Anna & Robert ställde oss lydigt i en av dem när vi kom dit.
Det visade sig att den kön var för lokalbefolkningen, vi skulle stått i en annan. Men Stefan fixade till det fint,
han började prata med ett par unga flickor i den rätta kön och hux flux så var han långt fram i rätt kö,
smita före kallas det oxå. Väl där framme visade det sig att vi skulle haft med oss passen för att kunan få biljetter, det var bara de erfarna rävarna som hade passen med sig.
Vi yngre fattade inte att vi skulle släpa runt på passen hela tiden, de låg tryckt på hotellrummet. Men med lite snack så fixade Stefan även detta och så kom vi in i museét.
Inte kostade det något heller, det var tydligen gratsi inträde. Men de släptte visst bara in 4000 om dagen så det ville till att vara där på morgon så man fick en biljett.
Verken jag eller Mikael är så jätte intreserade av att gå på museum så vi tittade mest runt lite förstrött och sedan satte vi oss att vänta på de som är lite mer belevrade i kulturen.
Efter muset gav vi oss av till ringmuren, en ca 13 km lång och 12 m bred mur som omgärdade det gamla Xian och skyddade den mot angrepp. Det var en stadig pjäs!
Vi hyrde en el bil som tog oss runt hela muren, vi åkte på toppen av muren. det var som en bred fin väg där uppe. Vilket enormt bygge!
Sen var vissa av oss jätte hungriga (an av dem var jag!). Efter all kina mat vi ätit de sista dagarna fick det bli Mac Donald´s.
Det sista i kulturväg vi såg i Xian var ett klocktorn som låg i mitten av mitten av stadskärnan.
Sen gick vi hem till hotellet, det var äldigt mycket folk ute en lör em som denna. Alla var vi mer eller mindre ömma om fötterna när vi nådde hotellet så det blev till att
slappa en stund innan vi gav oss ut och åt. Vi provade badkaret, Anna & Robert var på massage och vad kate & Stefan gjorde vill vi nog inte veta.
Vi åt den sista middagen på en av hotellets resturanger, smidigt och gott. Avslutade helgen med en drink i baren.


Dumplingsmiddag i Xian med hela gänget + Jack


En enorm dumplings middag där vi fick prova både den ena och andra varrianten av dumplings.


Hela gänget på väg upp på Xians stadsmur.


Xians stadsmur, ca 12 m bred och 13 km lång.


Vi åkte elbil på Xians stadsmur


Vår terrakottasoldat oxå vår första soverni från kina.


Från Xian till Shanghai

Söndag
Från Xian till Shanghai.
En hel dag har gott utan att man gjort ett vettigt knop.
Frukost på hotellet, resa till flygplatsen, sitta av tiden på en mindre rolig flygplts som
Xian var (inte för att jag bruka uppskatta flygplatser) men den här var extra tråkig.
Två timmars fly hem, där väntade Stefans chafför på oss som körde oss hem, himla smidigt.
Mikael satte sig framför jobbdatorn medans jag packade upp.
Så blev det ännu en titt på olika lägenheter för nästkommande år. Inte alls vad vi var sugna på juts då,
men det var den enda tiden som fanns så då fick det bli så. Några kunde vi utesluta direkt, men vissa fick ett kankse i kanten på protokollet.
Väl hemma efter visningen blev det mat och en stund framför TV,n. Mikael hade laddat ner en ny serie som sänds på fyran, "Oskyldigt dömd" tro jag den hette.
Ganska bra, lite förutsägbar, men vi är inte så knussliga längre, tar vad vi kommer över.

Grattis på farsdag!

Grattis på farsdag till er båda!
Inte blir det någon middagsbjudning för er av oss, inte heller någon ny skjorta, slips eller nya kalsonger. Men vi tänker på er!
Hoppas ni får en bra dag med de där hemma!
Kram

Terakottarmen

På torsdag kväll åker vi, Kate & Stefan, Anna & Robert till Xian. Det är en flygresa på ca 3 timmar så det är en bra bit in i landet.
Vi började prata om den här resan när vi satt en söndag på M on the Bund och drack after noon tea. Sen var det "bara" att hitta en lämplig helg och det blev den som ska komma nu.
Vi flyger vid 19 tiden på kvällen, på fredagen ska vi besöka terakottarmen som ligger någon timmes bilfärd från staden Xian. På lördag får vi se vad vi hittar på, titta runt lite i gamla stan eller bara njuta av lite frisk luft och natur?
Det ska bli en riktigt trevlig helg med en hög dos kultur, det kan vi behöva.

Ons

Meningen var att jag nu skulle varit på en Feng shui kurs och lärt mig något nytt. Men den där mindre bekväma migränen sitter som juten i skallen och med tanke på att vi ska åka iväg imorgon kväll så stannade jag hemma. Får försöka göra något annat av dagen än att lära mig om feng shui.


Sykurs del 2, Ellen syr på sin väska & jag trä maskinen åt Åsa.


Sykurs del 2

Då vr det dags med sykurs del 2.
Efter att ha letat efter vetemjöl i timmar igår så lyckades jag hitta och kunde baka en kaka i dag på morgonen, det blev en banankaka med vit choklad i. Ett resept jag fått av Kate som var kanon!
Problemet var det här med gasugnen och tillråga på allt så glömde jag av kakan i ugnen för jag satt och knöt ett pärlarmband. Men under kan ju ske och den blev super!
Tjejerna dök in vid 10.30 tiden, med lite fika i kroppen så var vi redo att "arbeta".
Renee är erdan färdig med sin väska och stod mest för underhållningen och hjälpte mig med lunchen. Åsa och Ellen är inte rikigt färdiga men på god väg, det liknar en väska iaf.
Trevligt hade vi och vi insåg att vi har en hel massa andra saker oxå som vi måste göra framåt!

Renee provade på att frihands qvilta, då måste man vara konsentrerad.


Åsa sydde förhand, nu liknar det en väska.


Ewa & Bittan är hemma

Höre i fre kväll ( kinesisk tid) att gästerna lyckats ta sig hem och allt gått bra, trots vist strul. Personalen i Amsterdam hade komenteras varför deras bagae inte var incheckat till G-borg, och det gjorde vi oxå. Jag var på personalen om att varför kunde de inte checka in bagaet hela vägen? men de bara ryckte på axlarna och så fick man inget mer svar än en suck.
Men nu är de hemma och knega på som vanligt, ser frameot att träffa er till jul.

Bengan är opererad och mår bra

Pappa Bengt har opererat benet, eller snarare låret. De har tagit bort en stor knöl som av någon anledning bildats där.
De tog väl hand om honom i Linköping men nu är han hemma i Anderstorp, hoppas att du snart piggna till kan ut och promenera igen.

Lördag

Var nere på gymmet en runda, mest för att veta att man varit där. Mikael åstakom ett bra pass.
Sen, mös vi på stan. Åt lunch och tittade in höstmodet i ett grått Shanghai, tempen låg på ca 19 grader.
Mikael provade åtskilliga byxor men inga var riktigt bra. Han konstadterade att ska han  kunna köpa en kostym i en "vanlig" affär så får han sluta träna och bli större över magen. För kavajerna spännde över axlar och armar och över magen var de förstora.
Jag provade oxå lite kläder, har tittat efter en stickad länning och fann så oxå en. Men den var allt i tajtaste laget, det är ju bra om den inte framhäver alla kurvor och veck på kroppen. Det slutade med att jagköpte ett par strumpbyxor (som passade) på den ny öppnade Marks & Spencer.
På kvällen fick vi mat gäster, Kate & Stefan, Anna & Robert. Tanken var att vi skulle planera inför vår resa nästa helg till Xian. Men om det blev så mycket planering vet jag inte, men kul hade vi!

Åt & drack gott gjorde vi, kul hade vi oxå.


Ingrid, Marita & Kate studera en blomlåda i "Sigtuna", undra om de är äckta eller plast?


Luo Dian heter förorten som är en kopia på Sigtuna.


Sigtuna, en förort till Shanghai

I fedags åkte Kate, Marita, Ingrid och jag till det kinesiska Sigtuna för en titt.
Det är en av nio ny byggnad förorter till Shanghai, regeringen bestämde att bygga upp nya förorter och då blir det så. Att den ena blev en kopia av Siguna var dock mer en slump, en deligation hade varit i Sverige och de hade tid över innan de skulle flyga hem så i stället för att sitta på Arlanda och bara vänta hade de tagit sig en titt på Sigtuna. Därav blev den ena förorten en miniatyr av Sigtuna.
Denna stadsdel är tänkt för välbargade kineser som ska kunna bo fint och idylliskt bredvid en fin fin golfbana och ha "Vänern" att strosa runt.
Staden var helt öde, på så när ett par gubbar som studerade oss mycket noga. När vi vinkade åt dem och sa hej var det nära att de följde med in i bilen oxå. Kan inte fatta att de bygger nytt och fint och sen bara står det där och hinner förfalla innan folk har hittat dit. Det är så kinesiskt.

Kate & Marita i tallskogen bredvid "Vänern".


De har även kopierat av Vänern, dock i mini format.


RSS 2.0