Julafton.

Julafton

  
Mikael & jag började julafton m skinksmörgås uppe på berget m hundarna.


Julaftons fm är det alltid fika kl 10 i Siggebo.

   
Julafton på dagen var vi på Hedvägen m Mikaels syskon och föräldrar.
Dit kom även tomten, en mycket bra tomte på alla vis, givmild, snäll och ROLIG!

 
Tomten kom på skidor, en hurtig tomte!

   
Ojojoj vad paket det var, vi måste ha varit extra snälla i år!

 
Pappa blev utrustad m både flees tröja & ficklampa + lite till.


Martin såg nöjd ut, undra vad som var i hans paket?Jag tyckte Mikael behövde ett par bra byxor att ha nu när vi är ute & går en massa, men enligt honom behövde han inga, för han har redan ett par. Jo visst, i Shanghai ja.
Nu har han ett par i Sverige oxå, snygg blev han oxå.


Juaftons kväll i Siggebo, då äter man gröt & skinksmörgås!Taxi i i Shanghai.


Ellinor åkte taxi och beskrev bra hur det kan vara.

Taxibilarna i Shanghai är av märket Volkswagen santana 2000, men det finns oxå orginal Santana, Santana 3000 & Santana Vista.

Taxametern börjar på 12 RMB och kostar sedan 2,4O RMB/km

Då man pratar avstånd i Shanghai pratar man ofta i taxipris.
Innan bodde jag ca 30 RMB från Down Town. Nu bor jag ca 10 RMB närmre. 

 

 

När man sätter sig i taxin är det en röst som säger:
"Hello passengers, welcome to take my taxi! Please fasten your seatbelt!"
(oftast finns det inget bälte)
Och när man är framme säger en röst :
"Please don't forget your receipt and belongings"I varje bil har föraren/bilägaren ett kort,
jag brukar roa mig med att jämföra kortet i taxin med föraren.Idag åkte jag m en riktig idiot.
Han tutade i ett.
Vi var nära att krocka.
"Oooo" skek jag och flög in i sätet framförChaufförerna har också med sig te i bilen

Framsätet har ofta en TV på baksidan av nackstödet, den har tryckskärm och man
kan välja vilken reklam man vill titta på. Man kan även trycka av och på ljudet.Mest av allt gillar jag att åka med chaufförer som har vita handskar på sig. 
På många platser i staden finns det taxiköer


  
Och en som jobbar som "taxivinkare" såklart
Det finns gula, vita, gröna, blå och röda.
De röda ska man inte ta, de kör omvägar.Vänner från Nina.

Läste dessa kloka raderna på Ninas blogg, så sanna så sanna.........

I förra veckan var det middag med mina närmsta vänner I Shanghai. I deras sällskap känner jag mig uppskattad och avslappnad. De är en ganska viktig del av det som utgör den lilla fasta punkt som jag för närvarande står på. Det festliga är att den som jag känt längst har jag känt i 15 månader. Många av dem har jag bara umgåtts aktivt med i ett halvår. Vi har ingen historia, vet inte vad våra föräldrar eller syskon heter utan vi känner bara varandra just här och nu.

På sätt och vis är det rätt behagligt. Och det funkar i en stad där ingen har sitt gamla gäng utan alla ständigt är öppna för nya bekanstskaper. Även om det är fantstiskt att ständigt få träffa nya människor, behöver man ha sina nära vänner. Så därför blir man väldigt goda vänner väldigt snabbt. För alla behöver nära vänner. Så krasst är det. Men det gör dem inte till sämre vänner för det!


Tavlor.

Vi besällde tavlor i våras, Sara.L & Micke beställdenu i höstas i andra färger. Tänk så olika det kan bli bara genom att välja olika färger.
Shanghai är motivet.Detta är vår favorit.Denna är oxå fin, men på ett annat sätt.


Sara.L & Mickes tavla över Shanghai.

På Ikea.

Att gå på IKEA är en nästan skrämmande dejavu upplevelse för en utlandssvensk. Det ser PRECIS ut som hemma, alla produkter har kvar sina svenska namn och det står svenska böcker i BILLYbokhyllorna. När jag besökte IKEA i Australien glömde jag bort att jag var "down under" och började prata svenska med personalen.


Men inte i Kina… Vid första titten är likheterna slående, men efter en nogrannare inspektion ser man att det är något som inte riktigt stämmer. Sedan ser man dem, kineserna! När kineserna går på IKEA utnyttjar de möjligheten att provtesta varorna till max. De tar med picknick korgar för att sakligt kunna utvärdera utomhusmöblerna, de tar en tupplur i sängarna (under täcket) och de tar med hela familjen in i vardagsrummen för att prova sofforna. De tar familjefoto, äter, umgås och provar alla produkter noga. Till oss västerlänningas förtret, hur ska man kunna ta mått på en säng som en hel familj ligger och SOVER i?!
"Bad China day"

Så här är det för alla (tro jag) någon gång mellan varven när man bor utomlands och det blir nog inte bättre när det börja närma sig jul.
Dessa rader skrev Sara.L häromdagen.

Alla västerlänningar jag känner i Shanghai har förr eller senare fått en "Bad China Day". Det är så vanligt förekommande att " Bad China Day" är ett vedertaget bregrepp i min bekantskapskrets. På sistone har jag haft många " Bad China Days". Ju närmare dopparedagen vi kommer, ju mer frekventa blir dem. Tror att jag längtar hem lite nu i juletider…När du har en "Bad China Day" så förvandlas alla charmiga, roliga och galna kineser till de mest irriternade varelserna på denna jorden. De spottas, trängs, fiser, rapar, luktar och är allmänt STÖRIGA. Hela tiden! De lägger sig allt du gör, står alldeles för nära dig, snokar i din matkorg och låter dig inte vara i fred. De spelar för hög musik i butikerna och skriker med megafoner rakt i öronen på dig. De kör som galningar och det verkar som att tutan på bilen konstant är igång. Sedan förstår de inte ett ord av vad du säger och helt plötsligt är det inte jag som inte kan kinesiska, de är kineserna som inte kan engelska! Grrrr! I slutet på en "Bad China Day" är jag nästan redo att lappa till någon stackars liten kines!

 


Det är då det är dags att ta en paus, att lämna landet några dar. Andas frisk luft, prata med folk som förstår en, stå i en riktig kö och åka bil med bilbälte. Spendera några dagar i total tystnad.

 


Helt plötsligt börjar du längta efter en sjungande taxichaffis. Du kan skratta åt de spottande kineserna, uppskatta deras nyfikenhet och du småler åt gubben som somnat på en cykel. Du låter dig inspireras av Shanghais intensiva puls och njuter av känslan av att få vara en del av denna instensiva metropol. Du ler åt alla du möter och till skillnad från andra storstäder så får du ett leende tillbaks!

 Jag behöver just nu en Kina-paus. Passande nog sticker jag till Filippinerna imorrn :-) När jag kommer tillbaka, då ska jag njuta av staden som ALDRIG blir tråkig!
Kärlek
Sara


Vinter.

Vinter i Siggebos skogar.


Vatten väljer egna vägar & när det fryser kan det se ut så här.Granhuggning.

Den årliga gramhuggningen skedde söndagen innan julaftoen, detta året var vi 25 pers (många som vanligt). När alla hittat sig en gran var det mat, julmat!


Det är inte lätt att hitta en gran som passar.    
Farbor Gillis & Bengt        Nicke myste m         Halva fam.Andersson
diskutera nog något          Pysen.
viktigt.


Hittade ni någon gran?

Snart kommer tomten!

Nu är det kvällen innan julaftonen och vi skall till Patrik & Jenny på julfirande. Förr var det på Hedvägen (hemma hos Mikaels föräldrar men nu skall vi vara hos dem för att det är lättare för barnen).
På självaste julaftonen börja vi med fika hemma i Siggebo med faster och hennes fam, sen är det lunch på Hedvägen med Kalle och sen är det julkvällen hemma i Siggebo.
Det blir nog en kanon dag och jag hoppas tomten är riktigt snäll mot mig imorgon.

God Jul på er alla!!!!!

Skogspromenader.En och en annan promenad har det blivit i skogen nu sedan man kom hem.

Snö!

Äntligen är det vitt ute!
Jag har traskat i skogen mest vart enda dag, man får liksom inte nog av den friska luften och stillheten som råder här. Inte en endaste gnisslande moped så långt örat når och skog, skog och åter skog så långt man kan se när man är mitt i den.
Som sagt, det vill till att njuta så länge det vara för tiden går fort tills man är tillbaka bland alla mopeder, människor och avgaser, allt med sin charm och sin tid.

Barnvakt åt busfröna!

Fre kväll:
Mikael är på julbord med jobbet så vi får väl se hur han mår i morgon, hoppas att han är på G så vi hinner göra endel innan det är dags för konsert i Gislaved.
Patrik & Jenny är oxå på julbord med hennes jobb men på Högis (mitt gamla jobbställe så jag hoppas de sköter sig:)
Så nu sitter jag på Bergsgatan i Anderstorp och på ovanvåningen sover två små brudar, en under barbapappa täcke och en under prinsess täcke. Så TV.n och datorn är min hela kvällen!
Vi har haft det jätte mysigt, ätit, kollat på prinsess film, ätit godis och myst i soffan!
Tänk så bra allt kan gå när inte mamma & pappa är hemma! De har varit som två små ljus och inte tjurat en enda gång! Synd att kl blev 20 så snabbt men då var de nog lite lite trötta och jag tyckte nog det var bättre att lägga dem innan  de blev alltför trötta för då är det lätt att det kör ihop sig.
Meningen var att jag & Mikael skulle passat dem i morgon kväll (lör) men deras julbord blev ändrat i sist stund så nu blev det idag istället, men vi kommer nog att åka hit i morogn kväll ändå för att busa lite.

Mikael i Sverige.

Nu har även Mikael anlänt till kalla Sverige!
Han har jobbat och skall göra så nästa vecka oxå, men sen äntligen skall vi vara lediga!

Grattis mamma A!

Medans datatrafiken varit död hemma hos fam Natzén har mamma Astrid fyllt år. Det firades i dagarna tre, man kan ju nästan tro att det var jämt, men det var det väl knappast, el?
Jämt el inte så var det mysigt med kalas och trevligt hade vi!
På den rätta dagen började börjades med frukost, Annie och jag hade dukat med vit duk och tänka ljus. Pappa hade redan gett sig iväg och vi andra var inte sugna att stiga upp långt innan tuppen så han fick fira mamma på kvällen istället. Då kom även Robban & Jenny + Vera & Rune (det sista paret kom från gubben i lådan och blev hel lyckat).

Datorn och jag

Något måste mamma & pappas dator har emot mig för ännu en gång så har det varit lite krångel medans jag har varit hemma. Denna gången var det som tur inte mitt fel (hoppas jag) fel. Datorn funkade fint, likaså internett men de ville inte sammabeta så jag har inte varit ute på nätet på en vecka, inte visst jag att jag blivit beroende, men så var det visst.
Nu skall daton visst vara fixat, Robbans super kompis har hittat felet och Annie skulle hämta hem den i kväll så har man tur så kan man sitta vid den i morgon om tiden finns.

Grattsi Jenny.C

Grattis Jenny.C på födelsedagen!
Hoppas du får en bra dag på jobbet och att du får i dig någon extra god lunch dagen till ära!
Sen kommer vi ikväll med paket och skön sång, ses då!

Grattis kramar!

Vad heter du?

Lånat ett bra inlägg från Sara.L

De flesta kineser som är i kontakt med västerlänningar har ett engelskt namn. På västerländska bolag så som IKEA så använder man bara de engelska namnen, även mellan kineserna. Det är vanligast att man skaffar sig ett engelskt namn i 20 års ålder, man väljer sitt namn själv. Vanliga namn är Tiffany, Candy eller Kitty. På IKEA har vi en Helmut och en Rambo. Andra exempel följer nedan.


Meningen var.......

Meningen var att jag skulle åkt på turné nu i dagarna två, men så blev det tyvärr inte!
Turne´n skulle börjat i Forsheda med frukost hos Max och compani, lunch hos moster Doris och sen vidare till Frida utanför Växjö och sovit över där. Det satte en liten inflensa stopp för som härja i Frdas kropp men lite frukost med nybakade scons blev det i Forsheda iaf. Efter x antal timmar där med en massa babbel så åkte jag hem istället för att äta middag hos moster, tur att mamma bjöd på middag.
Det var mysigt hos Maxen, jaja de andra två som var hemma var ganska trevliga de oxå, lilla Leo var väl inte så pratsam som mor sin men han var go ändå.
Hoppas Frida piggnar till nu så de kan gå på alla aktiviteterna som är tänkt i veckan så får vi ta och träffas en gång i mellandagarna istället. Så himla typiskt, vi som planerat detta i minst en månad och fått ihop allt så bra, men men så är det. Huvudsaken är att alla kommer at må bra så får vi njuta desto mer när vi träffas sen!

Kry på dig bruden!

Peppakaksbak i Karlstad.

Vilken goding!
Dessa bilder skickade Ulrica mig efter att de bakat peppakakor för ett par dagar sedan.
Undra hur många peppakakor det blev för Moa och hur mycket deg som gick till magen?
Grattis Annie på 22 årsdagen!

Grattis lilla höna på födelsedagen!


Nu är hon snygg även på nätterna.Annie fick sin födelsedagspresent i somras men det blev visst lite paket idag oxå.


Nu kan hon öva upp kondisen inför längdskidåkningen till våren med skolan. 


Annie fick UGG stövlar av kineserna.
Tack Jenny.C!

Tack Jenny.C för en toppen em igår!
Det blev fantastiskt lyckat och kul var det, hoppas alla som var där blev nöjda över sina smycken!
Promenaden efteråt var inte heller fel den!

Kram

Grattis Ida & Mange!

Grattis Ida & Mange till er ett åriga bröllopsdag!
Så för ett år sedan var det inte så lugnt som det är nu, då var det frissan, klänningarn, högklackat och fest!
Hoppas ni fira ordentligt en dag som denna!

Grattis!

Sykurs på Tyger & Ting.

I lördags var det sykurs p Tyger & Ting i Busseryd, som alltid är det kul att g på kurs, få träffa lika sygalna människor som en annan.
Jag dog ner medelåldern med bra många år men det brydde jag mig inte om.
Vi fick lära oss sy en n teknik, en sorts stjärna. Riktigt rolig, problemet är bara att det mönstret är i inch, å skall man göra dessa stjärnor så måste man göra en smärra investering i linjaler.
Vår kursledare, Christina Noreskär var kanon bra, tack!Sykurs på Tyger & Ting, nio st var + vår duktiga kursledare.Mamma & Vera vid symaskinerna.


Vi sydde med samma teknik men använde olika färger och så här olika kan det då bli.


Mamma & jag sydde tillsammans så medans de andra gjorde en el två block så gjorde vi fyra fädiga och två är nästan färdiga, ganska duktiga var vi allt!

Vattenkokare.

Mamma använder vattenkokaren mycket, men använder man något ofta går den till sist sönder, så hade vattenkokaren i Siggebo gjort. Då rök resevattenkokaren fram och den var inte av nyaste snitt, för guu så seg den var, liten var den oxå.
Så igår fick de en förtidig julklapp, en vattenkokare. Svart och snygg, förhoppningsvis bra oxå.
Få kanske slå in kartongen till jul så de inte tycker de får få klappar, fast minnet borde väl inte vara sämre än att de minns det?!

Smyckersparty

Nu är det lördag och det fina vädret är borta, + 3 grader och regn, kulligt varre. Har sovit till kl 05.30, inte illa det, så vem vet att imorgon kankse jag kan sova till 06.30?
Mamma och jag är ganska trötta efter två dagar med smyckersparty, det har varit toppen kul men det tar på krafterna att vara trevlig en hel dag, prata för sina saker, ändra, visa och försöka få alla nöjda.
Det var första gången vi körde med två dagar, flest var det i torsdags men det var en och annan igår oxå.
Nu är det nya tag för idag är det sykurs, ska lära oss sy en stjäna, Mikael var rolig igår och frågade:
- Ska ni inte sy korsstygn.
- Ha, ha........

Smyckers party.

Ja då är dagen D inne och i em är det smyckers party för fulla muggar, el jag hoppas det iaf, men man vet ju aldrig?!
Har fixat en massa och försökt få allt på plats nu, det är endel kvar (som alltid) på slut klämmen men det skall nog lösa sig.
Mamma har bakat madelskorpor och I-L har varit snäll nog att bakat sockerkakor åt mig, inte fel att ha lite uppbackning!
Nu skall jag fixa det sista och sen håller jag tummarna att det kommer endel folk.

Grattis Partik!

Grattis Patrik på födelsedagen!
Hoppas du fick ett bra uppvaknande idag och att tårtan kommer att smaka bra i kväll!

Grattis!

Bus tjejer!

Igår eftermiddag var jag inne hos brudarna bus, Stina & Ella.
Det var ur mysigt och de pratatde i mun på varandra så jag visst inte vem jag skulle lyssna på el  svara.
Det var många:
- Jenny vet du vad?
- Jenny, vet du vad jag har gjort?
- Jenny, vill du kolla på mitt halsband som jag pärlat?
Stina och jag pärlade lite, men tyvärr hade vi inte de nålar som enligt Stina behövdes. Så läste vi barbarpappa böcker som är Ellas stora favorit för tillfället och myste allmänt. Pratade med Mikael gjorde vi oxå, han längtar nog hem lite nu skulle jag tro.
Ska försöka hämta dem på dagis någon dag nästa vecka så man får mysa tillsammans. Lördagen den 19 skall vi mysa hel em och kvällen då de "gamle" skall på julbord, det blir toppen!

Gummistövlar.

Att det blivit modernt med gummistövlar förstod jag redan i sommras då ett av favorit markerna Esprit sålde snygga, gummistövlar för fet penning.
Har länge velat ha ett par i Kina för där regnar det ganska ofta, kan man då vara modern oxå så är det ju inte illa.
Jag har ett par här hemma i Siggebo, de är helt super! Men ur DYRA! Riktiga jaktstövlar, smal läst så de sitter på och höga skft så om man går ner sig så är chansen större att man inte blir våt än om man hade haft segastövlar.
Annie hade köpt ett par nya Tretorn, brun/ gröna, snygga. Men de var alldels för vida för min fot så det kändes som stövlarna var ute med mig och gick i stället för tvärtom.
Vi pratatde lite om det där med stövlar, då hon säger:
- Du ska ju ha ett par Hunter!
-Hunter?
Jo då fick jag reda på att det var INNE! Hon hade velat ha ett par men de var för smala för henne, men hon var snäll nog att innförskaffa ett par åt mig igår. Hon påstod att man skulle ju ha oragna el röda, men Nej Tack. Det blir utmarkt med gröna, riktigt så inne skall jag då inte vara.
Pratade lite om stövlar när jag var hos Partik & Jeny igår, då Patrik säger:
- Ja inte skall man väl ha sådana där gröna iaf.
Tro det el ej så är det visst det som är inne. Det är ju helt perfekt, torr om fötterna och modern på samma gång! Undra bara om Mikael kommer att gå ijämte mig i fortsättningen?


Mina nya fina Hunter stövlar!Jul fint.

Nu är det julfint i rummet hemma hos mamma & pappa!
Ner med de vanliga gardinerna, upp med julvarrianten. några bonader och några tomtar + vår ur fina gran istället för adventljusstke.
Inte för att man tillbringar onödigt mycket tid i detta rummet, men lite julfint är aldrig fel!Mysigt!
Undra om tmten kommer och lägger något i våra julstrumpor?

- 6 grader & kl är 05.30

Även att man vill sova länge så är det inte alltid att det går så bra, så efter att ha legat och glott i taket en bra stund så gav jag upp och steg upp.
Möttes av hundar i köket som mer än gärna kunde tänka sig en liten morgon promenad. Elsa kan man ju släppa ut själv men Wilma (jakthunden), där funka det inte lika bra, inte om man tänkt att hon INTE skall jaga de närmaste timmarna iaf.
Hoppade i Annies nya gummistövlar (som var för stora), på med en jacka, första bästa vantarna och en mössa på huvudet. Kom ut till en stjärnklar morogn med fullmåne och rimmfrost. Alldelses stilla var det och kallare än vad mina vantar klarade av att värma. Men det var så skönt så jag struntade i de kalla händerna och tog mig en promenad på nästan 2 km, det var helt tyst! Inte en enda gnisslande moped så långt örat nådde, inte en tut, frisk luft och alldeles, alldeles STILLA!

Hemma i Sverige.

Medans Mikael knegar på i Kina så åkte jag hem till Sverige.
Det är konstigt, hur bra man än planetar så blir det alltid stressigt presis innan man skall åka hem till Sverige. Det blev järnhästen ner till Yuan Garden och hämtade hem några namnlappar som jag fixat till en sprätthöna och lyckades få med mig några andra saker som oxå stod på listan. Till nästa marknad och sen pustade jag ut på massage innan Kate & Stefan bjöd på middag, lyxigt!
Till flygplatsen åkte vi med deras chafför, så bekvämt. Ingen rucklig taxi där man tro man skall mista liver flera gånger om innan man nått sitt mål utan lugnt och skäkert tog han oss ut till flygplatsen.
Allt löpte på som det skulle och efter 25 timmar var jag äntligen i Siggebo.
Jag hade ett utmarkt resäsällskap! Och på tågstationen i Alvestad stod mamma & moster Doris och mötte mig. Sen blev det fika hos moster D, en snabb kram hos moster Elin, handlade mat, inom Lesjöfors, lamnade två adventskalenrar på vägen och lämnade in mina läderstövlar till skomakaren för service, sen, sen var vi hemma!
Trött som en, jag vet inte var men jag tvingade mig till att hålla mig vaken tills kl visade 21, då stöp jag i säng!

RSS 2.0