Nya orkideér!

Jag el VI ska man väl säga, blev bortskämda när vi hade gäster.
Medans Kenneth var i Changzhou och gick på studie besök på fabriker så var jag & Sollan bla på en blomsemarknad, där är mängder av blommor i alla de slag! Bla orkideér som är Sollans favorit blomma. Våra är överblommade och några fick jag slänga för de hade fryst medans vi var hemma och firade jul. Skulle inhandla nya och planetra i vår kruka men istället för att inhandla fick jag välja och fick dem av våra gäster.
Nu står de och pryder vårt vardagsrum och den lila står i sovrummet, lite färg skadar ju inte i vår vita lägenhet.
Hoppas de står länge så vi kan njuta extra länge!


Tjejkväll på Pasha.

I torsdags var det tjejkväll på Pasha, ägaren var tydligen bror med en jobbakompis till Sara el om det var Micke. Hur som haver så var det ett trevligt litet ställe, god mat och bra service.
De gjorde lite små förätter åt oss och så delade vi på två huvudrätter och drack rödvin till. Sex brudar var vi och hade det toppen.     
Innan maten fick vi turkiskt te.Sara, Suzzana, Yifang, Elinor & Nathaelle.

Tack brudar för en toppen kväll!


Korv stoppning.

Det här med att göra egen korv känns väl så där speciellt, likaså att få in en halv gris el en massa älgkött i köket. Då var det fram med plastpåsarna och assistenten och montera på köttkvarnen, sen var det full rulle.
Här är förutsättningarna för en halv gris el älgkött lite annorlunda, lite mer komplicerat om man säger så. Äger ju inte ens en assistent och inte tillåter frysen några större stycken kött häller, någon ordentlig frysbox tro jag knappt det ens finns i detta land.
Korv här nere är inte det samma som korv hemma, som första gången jag köpte öl korv till helgen, tänkte göra mig till lite, den var söt. Hur många plus poäng lyckades jag knipa där, humm antagligen fick jag minus poäng istället.
Ellen hade hittat en "korv madame" på en kött & grönsaksmarknad inte så långt från henne. Hon hade hittat ett resept på engelsk korv och gjort det, bra blev det för vi fick varsin till middag förra veckan. Hon var dit igen och gjorde yttligare några kg. Minimum för att de ska göra åt en är att man gör p 2 kg.
Mikael nappade på idén på att göra egen korv och var ute på nätet och hittade ett resept på prinskor, neutralt och bra. Frågade om inte Kate & stefan behövde lite korv, så i ons när gästerna lämnat oss så förberedde jag & Kate kryddor och kokade potatis för potatis ska det vara i prinskorv. Vi förberedde oxå kryddor till den engelska korven.
I torsdags morgon tog jag våra kryddor, potatis och åkte till Ellen. På fm så sydde vi lite och drack kaffe och åt god kaka, men efter lunch så åkte vi till marknaden och gjorde så vår korv. Nu hänger det ca 6 kg korv i vårt badrum som skall hänga där en liten stund till sen ska den tryckas ner i frysen, korven skall tydligen hänga till sig ett halft dygn el ett för att släppa lite vatten innan man använder den. Kineserna torka sin korv och tyckte vi var jätte konstiga som skulle äta den  rå, rå och rå, vi tillagar ju den. Men det fattade inte de.
 Ska ringa Kate så hon kan komma ner och hämta sina 3 kg.
Det luktar korv i badrummet om man säger så!

   


Hos slaktaen, kolla in kniven!   
Hos "korv madamen", det var mormor, mor och två barn som jobbade & bodde i detta hål i väggen. De var från landsbygden för Ellen hade svårt att förstå dem, men så i dec kom de in till Shanghai för att bo och jobba här tills kinesiska nyåret, då åkte de hem och lämnade alla sakerna.6 kg korv i badrummet, inte alla som har det.


Kinesiskt badhus.

Förra fredagen var det tjejkväll tillsammans med killarna, det spenaderades på ett kinesiskt badhus.
Meningen var att jag skulle skrivit om denna annorlunda händelse tidigare men har man gäster så har man viktigare saker än att sitta framför datorn.
SÅ:
Fredagskvällar är det alltid helt hopplöst att få tag i en taxi så vi tog kartan under armen och gick nästan hela vägen till badhuset, Mikael knatade på med långa benet före det korta och innan vi gick var vi en runda på gymmet och efter gymmet och lite mat får jag alltid en dipp, så även i fre kväll på promenaden så jag var nog inte men mest tjötiga av oss. Men med några kvater kvar så hittade vi en ledig taxi, den tog vi!
Hittade babhuset utan problem och där satt några av gänget och väntade, vi väntade en stund til för att försöka samla ihop skocken. Lämnade in skorna ohch fick ur sexiga små innertofflor. Killarna fick hålla sig på första planet och vi tjejer blev förvisade till andra våning.
Några tjejer kan endel kinesiska så vi försökte få det hela förklarat för oss, det gick väl så där men så kom Yifen som en räddande ängel. Hon har bott i sverige sen hon var 4 år så hon kan både kinesiska och svenska flytande, tala om tur för oss för på det sättet uppförde vi oss nog någrlunda som man skulle.
Fick skåp som hemma, in i duschavdelningen, sen fick man kliva i en pool, typ bubbelpool fast utan bubblor. Vi hade missat att ta på oss badmössor men det var en söt aie som gav oss varsin och serverade vatten mellan varven.
Vi bokade tid för skrupp, det var en evinnerlig kö så innan vi nådde skrubben var vi så varma så vi kunde knappt sitta kvar i vattnet.
Vi bokade en lite bättre skrubb, tänkte bli extra renar. Vi tittade in i det där rummet, skrubbrummet. Där luktade pyton det berodde nog på att det var populärt att bli masserad i mjölk, det var tydligen väldigt nyttigt för kroppen.
Bara till att lägga sig på britsen, helt näck och sen började tjejen skrubba. Killarna blev skrubbade på alla ställen, vi fick bara på mer normala ställen. Jag trodde att jag var ren, men ack. Guu som det såg ut på britsen!
Sen skulle man få en lättare massage och man fick välja mellan att bli insmord i honung, alovera, mjölk och...(kommer inte ihåg). Jag valde honungen men så blev det  varmt på kroppen så jag trodde jag skulle brinna upp! Fattade varkligen ingenting, kan honun bli så varmt? Det kändes som jag hade tiger balsam på hela kroppen, hade jag gjort det hemma hade jag hoppat in i duschen på två röda men försökte intala mig: Detta är inte första gången de gör detta, detta är nyttigt osv.
När det brädde som mest, då frågade hon om honungen. Vad i hela friden vad det innan då? Jo det var den bättre skrubben. I efterhand visade det sig att man skulle säga till när det börja bli varmt och då avsluta de, men vem skulle kunna fatta det?
Efter skrubben och honungsmasage var det bastun, där stod inte jag ut många minuter utan flydde ut till duschen. Då var det en annan dusch, här kunde man sitta ner på en pall och duscha, lyxigt varre. Fösta gången jag satt och duschade.
Rena och fina fick vi pyjamaser, kunde torka håret och smörja in sig i body lotien.Micke i sin sexiga pyjams.

 
Vi tjejer fick trosor att ha under pyjamasen men det fick inte kilarna, men man kan ju undra om dessa trosor verkligen var till tjejer?
TH, tjejernas omklädningsrum, där stod det skyltdockor och visade olika pyjamaser.Efter skrubben och maten kan man hyra pokerbord.

 
Ny skrubbade och fina kunde man beställa mat och se på en show. Ljudvolymen varsky hög, trodde hjärnan skulle hoppa ur huvudet. agom dåsiga efter badet och skrubben skulle man då titta in denna show. den var nog ganska bra om det inte hade varit för volymen.

Som sagt, efter skrubb och bad kunde man äta, se på showen, hyra pokerbord, få massage, få sig en egen säng och se på TV, gå på bio. Allt i pyjamas.
Tänk er själva 3000 kineser i pyjamaser!
Tänk om de hade hoppat över att röka oxå, då hade man ju varit frech när man vände hemmåt oxå.


Kenneth & Sollan är på väg hem.

Var uppe och serverade frukost kl 06.30, sen var det tunnelbana och Maglew ut till flygplatsen, typiskt nog så gick maglewen "bara" i 301 km/ tim, men när jag åkte hem så gick den som vanligt i 431 km/ tim.
Medans de var här så har det varit ganska kallt men soligt, när de åkte regnade det och det känndes som det var grått ute och grått i sinnet. Alltid så trist att lämna sina gäster, de är på väg hem till det man saknar och kvar blir man helt ensam. Mikael jobbar ju naturligtvis, konstigt hade ju varit annars en tis morgon. Det är full rulle när man har gäster, kul hela tiden, så det blir så tyst när de så åker. Det blir inte bättre av att man blivit lite för bortskämd nu när man har haft gäster.
Handlade lite på vägen hem och som tur var så kom Kate ner och fikade, tur att man har vänner!
Vi förberedde korvstoppningen som jag ska göra imorogn med viss hjälp av, ja säg det. Det är Ellen som skall hjälpa mig att hitta rätt på en marknad.
Mikael har hittat prinskorvs recept på nätet så vi få se om det blir prinskorv el kankse en kinesisk prinskorv i konstigt format?

30 år!

GRATTIS Kate & Stefan till 30 år tillsammans!
Ni ser lika kära ut som (jag antar) ni gjorde då!

Vi störde er kväll men jag hoppas ni inte tyckte på det för om ni fråga mig, så hade vi det väldigt trevligt!

Kram på er!

Sista kvällen på Nova.

Vi var i valet och kvalet var vi skulle ät och om vi skule äta hemma el ute. Det bestämdes, UTE!
Skulle vi då gå på den italjenska resturangen som ligger precis vid oss el gå en bit till och få en bättre resturang?
Valet föll på den bättre, puckot Jenny tänkte väl med baken, det är ju ingen italjensk resturang utan en fransk som ligger en bit bort.
Hur som haver så blev det bra! Italjensk el inte.
Innan vi gick dit så gick tankarna till Kate & Stefan, undra vad de gör en kväll som denna? Jaja, inte vill väl de följa med ut nu, kl var mycket och det var ju så dags att tänka på det nu.....
Men villka sitter där inne på Nova då, jo jajemen: Kate & Stefan!
Vi slog oss ner och fick en Kanon kväll tillsammans!
God mat och ännu en "köttabit" av bra kvalité till Kenneth. Sollan åt oxfilé med gåslever och jag åt lamm. Vad Kate & Stefan åt, ja det kommer jag faktiskt inte ihåg.
Jag som aldrig är ute en tis, tyckte det var riktigt lyxigt!En kanon kväll p Nova!


Kenneth i Changzhou.

Mikael jobbade hemmifrån i måndags, hade möte och vad det va. Mycket trevligt tyckte vi andra tre.
Jag hade missuppfattat allt, Kenneth och Sollan stannade inte i tre dagar, utan i fyra. Va bra!
Så i tisdags så följde Kenneth med till Changzhou för att titta in landsbyggden och fabriken. Någon landsbygcgd fik han då inte se, det finnt ingen på väg till Changzhou, städerna är sammanväxta oh överalt är det folk!
Han tog tåget tillbaka och efter endel väntade vid stationen i Shanghai fick han en taxi och kom hem.
Medans han var iväg shoppade vi runt bland de olika marknaderna och besökte bla en blomstermarknad. Tro faktiskt Sollan blev lite avsi på oss som kan shoppa blommor så billigt som vi ändå kan.


Nu är Chris tillbaka på jobbet efter att har varit mamma ledig ett tag. Tur att hon är tillbaka så det kan bli lite ordning och reda på torpet och att hon kan fixa endel åt han den långe på bilden.Kenneth, Chris & chaffisen var runt i Changzhou och besökte bla en jätte sport arena.Kennth och fabrikens ur snygga bil.


Jin Mao, en helt vanlig måndag kväll.


Shanghai World Fanacial Center = SWFC

   
I måndags kväll "gjorde" vi Jin Mao. Åt gott på den italjenska resturangen, tog oss en styrkande kopp kaffe i lobbyn och tittade in vyn, besökte baren på 88,de våningen och kollade in utsikten.
En hel lyckad kväll och som pricken över I,et så fick Kenneth en jätte bra "köttabit".Shanghai resan.

Vi vill tacka för en trevlig semester här hos er.MED UTOMORDENTLIG GUIDNING, GOD  MAT. O TREVLIGA UTFLYCKTER MED GODA VÄNNER SOM SÄLLSKAP.
HÄLSNINGAR Kenneth O Sollan

Nya glasögon till paret Johansson.

Av någon konstig anledning så var vi lite sega idag på morgonen men ut kom vi efter frukosten, solen tittade nästan fram genom diset och tempraturen visade + 5 grader.
Vi tog oss en taxi till tågstaionen och besökte glasögonmarknaden. Det blev samanlagt tre par, ska hämta dem imorgon och då hoppas vi de passar.
Tunnelbanan en sation till Baoskan, där tittade vi in elektronik av alla de slag, åt "kebab", tittade in folk och guu vet allt. promenerade ner till Nanjing East, laddade batteriern med en kopp kaffe och en god bit morotskaka innan det blev en runda på marknaden innan vi fyllde på kylskåpet, frukfatet och brödförådet.
Nu är det soffläge oh sen blir det middag hemma, oxfilé.


Nya glasögo har de förhoppningsvis imorgon, här tillsammans med Linda.


Önskas en fisk?


Kontrasternas land.


Mot nya mål!


Vilket "åbäke" till farkost!


Laddar batterierna med en kopp kaffe och en god bit morotskaka på ett varmt och skönt fik.


Små pojkar har köpt varsin helikopter.


Skumplatsboden i Gislaved?


Konkurrenter till skumplatsboden i Gislaved?


Kusin Vitamin har kommit till Shanghai.


Jag åt tysk korv till lunch.


Mikael & Sollan åt kyckling, ska tilläggas att de fick varsin!
Kenneth åt KÖTT!Kusin Vitamin Kenneth & Sollan.


Nu har kusin vitamin Kenneth och hans fru Sollan kommit till Shanghai efter att ha varit på semester i Thailand. Där var det + 30 grader och här är det bara 4 grader så nu rök vinterjackan på.
De kom i går natt, landade vid 23.00 och var hos oss någon gång vid ett tiden. Då hade "hotell beddsoffan" öppnat, bäddat upp, hängt fram handdukar och serverade te och ostmacka. Allt hade gått bra med flygningen.
Idag började vi med frukost och en massa tjöt! Sen var det promenad, genom peoples park och kollade in äktenskapsförmedling, men tyvärr var det inte så mycket folk där, antagligen var det för kallt för dem.
Sen gick vi Nanjing Lu ner och kollade in allt folk, tog tunnelbanan över till Pudong, tittade in utsikten över folden. Sen var vi hungriga och åt god tysk lunch. Därefter åkte besökarna upp i SWFC och vi åkte hem.
Nu laddar vi inför kvällens begivenhet som består av: Tepanyaki.


Hemma gjord "kaffe latte".


Den ser vä inte så illa ut.


Med hjälp av denna "mikapär" skummade jag mjölken.
Tack Johanna för tippset.


Kött på torkning.

Nu inför Kinesiska nyåret är det kallt och därför passar man på att torkar kött och fisk. Att man hänger det på gatorna mitt bland allt folk känns väl sådär.


Se sådär aptitligt ut!


Hjärtan mobilen.Nu är hjärtan mobilen färdig och upphängd.

"Ödetomten""Öde" tomten, där är det full aktivitet, men vi fatta inte riktigt vad de gör där hela tiden, men det blir säkert bra när det blir färdigt.

Tyvärr håller de att riva på vår höger sida, undra vad de ska hitta på där?


Shanghai väder.

Shanghai vädret mellan dec till april är VARRIERANDE!
När jag kom ner i jan var det - och soligt, så gick det upp till några + grader. I går var det +21 grader och lite sol, på kvällen började det blåsa och idag var det + 4 garder och blåsigt. Kallt så in i bomben! Tack vet jag -10 gader och snö hemma och inte denna fukt som är här.
Ja ja det är väl bara att genomlida och ta vaar på våren innan HETTAN kommer!

Elektronik på många konstiga ställen.


Vet inte om jag känner mig så frestad att köpa en skrivare just här....


Önskas en kompierings maskin av begagnat slag? Då kan man köpa en på gatan.


Inne i denna JÄTTE byggnad finns det BARA elektronik av alla de slag.


Om det kinesiska nyåret.

I tisdags var det swedladies "möte", de hade hyrt in en föreläsrae om kinesiska nyåret som står för dörren och han gjorde en del jämnföreler, mellan det kinesiska och det västerlänska och hur vi tro de olika kulturerna är. Han var diplomat barn och hade därför bott i Bryssel i några år, men var född i Hongkong. På det viset visste han en hel del om vår kultur och hur det kunde vara att vara utlands svensk.

Om det kinesiska nyåret:
* Nyåret infaller olika år från år, det beror på månen. I år är det den 14 feb.
* De använder "vår" västerländska kalender men oxå den traditionella "Luna" kalenden, den har också 12 månader men någon gång ibland har den 13 månader. Som förra året (el enligt Luna kalendern, detta året) Då var det maj två gånger. Ungefär som vi har skottår. Muslimerna använder oxå Luna kalendern.
* Det finns tolv djur i den kinesiska kalendern, varje år har sitt djur och vart tolfte år kommer djuret tillbaka, då är det "mitt" år och det året är extra bra. Vi går från oxens år till tigerns år. På det sättet behöver man inte fråga om någons ålder utan fråga vilket djur som är deras år, fiffigt varre.
* Man hänger upp röda, avlånga pappers banderoller på dörren under nyår,det bringa lycka till huset och att då gå igenom dessa dörrar ger en lycka.
* Om inte alla redan visste det så: RÖTT är BÄST! Det ger lycka och välstånd.
* De köper och lagar en massa mat inför nyåret och ser till att få det välsignat av köksguden. En hel del desserter, sött och gott. Man vill att köksguden ska rappotera till högre gudar och tala om att fam gjort en massa bra och sött under årets gång.
* Det finns mat på två bord, ett till de levande som man äter och ett bord med mat till de döda, det äter man inte upp men vart det tar vägen hade han aldrig tänkt på. Känns ju lite konstigt om man bara slänger det.
* För många är det enda gången de kan resa hem till sina fam är under nyåret, därför är denna ledighteten den absolut den VIKTIGASTE under hela året!
* Månag byggarbetare får ingen lön under hela året utan får allt till det kinesiska nyåret, snudd på slaveri. Inte konstigt att personalen inte sluta på höstkanten om de jobbat från feb.
* Det viktigatse transportmedlet i kina är TÅGET, därför är biljettsystemet nära kollaps under denna tiden, med tanke på hur många det är som tar sig runt i landet.
* Man ska hålla i sin plånbok extra hårt nu veckorna innan nyåret, de som inte tjänat in tillräckligt med pengar för att åka hem fixar det på annat sätt. Att inte kunna/ ha råd med att åka hem är att tappa ansiktet för fam och det GÖR man inte!
* Det finns oxå extra många gatuförsäljare under denna tiden, ett annat sätt att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna åka hem och under denna tiden. Polisen och regeringen är inte lika hårda med att de inte få vara på gatorn aoch sälja utan de tycker det är lite mer ok att ha dem där nu. Bättre att de får ihop pengar på "lagligt" sätt än att stjäla ihop dem och det är väl sant.Vår föreläsare.


Efter föreläsningen åt vi lunch på ett klassiskt kinesställe, ljudvolymen var så fruktansvärt HÖG! Men maten var god och sällskapet trevligt och det är väl det viktigaste men det hade ju inte gjort något om man inte blev döv på kuppen.


Nya kuddar.

Sedan jag kom ner här så har jag gjort två nya kuddar. Först blev jag lite osäker på hur de igentligen blev, bra el dåliga? Men Kate gav mig mod och sa att de var MYCKET bra så nu känns det bättre igen!
Jag fick iden i en bok från Tyger & Ting, men jag gjorde inte som de och kollade inte på storlek utan gjorde som jag tyckte och ja, det blev ju ganska bra.
Fick endel av tygerna och spettsen av Annie & Martin i födelsedags present, så här ser ni vad det blev av ert paket!


Innan.


Efter.


Förtydligande.

Förtydligande om röd mobil:
Mobil behöver inte vara en sådan man pratat i, utan en sådan som hänger i taket och sprider glädje åt någon el några. Kankse över skötbordet. Min hjärtan mobil ska INTE hänga över något skörtbord utan kankse i köket, där behöver den sprida lite glädje.

Fest fint!

Om man ska ha fest så måste man ju ha det fint, därför blev det ett besök på blomstermarknaden innan gästerna kom.
Går man på RÄTT ställe så blir det BILLIGT och bra men går man på FEL ställe så blir det DYRT!
Smålänningen Jenny gick ju naturligtvis till det billiga stället!

   
Liljor i massor blev det och självklart tulpaner.
Tullpaner tillhör min födelsedag.
Fick denna av Moster Doris i julklapp, den var självklart med på festen och förgyllde vårt bord.


"Utlänning"


Sara.L som jobbar på Ikea, detta är hennes Micke.
Tack för lånet av inlägg!Micke går numera ingenstans utans hans senaste inköp, en brosch. På brochen står det "laowai" på kinesiska, utlänning på svenska. Kan ju vara bra att ha om nu någon skulle blanda ihop honom med en svarthårig kines, det är viktigt att se till att alla är medvetna om förutsättningarna redan från början. När Micke går in i en butik med sin nya brosch möts han av glada utrop och fnitter. De flesta vill även prata med Micke och tilltalar honom "laowai". Enligt Micke så ger broschen honom minst 10 leende ansiken och 4 skratt om dagen. Låter onekligen som en trevlig brosch. Jag undrar så hur vi svenskar hade bemött en kines med en brosch som det stod "utlänning" på. Antagligen hade vi inte bemött honom alls utan låsats att vi inte såg broschen. Sedan hade vi viskat bakom hans rygg, eller


Cykel mannen.

På andra sidan gatan är det en cykelman som håller till i ett kvater som håller på att rivas, nu är det bara cykelmannen som är kvar och jag hoppas han kommer att vara så ett bra tag till.
Jag hade MEGA punka på mitt bakhjul, han fattade exakt vad jag behövde utan att jag sa ett ord. Inte som hemma, av med hela bakhjulet. Här bara fiflade han ut innerslangen, pumpade den lite grann, fram med vattenbaljan och kollade var felet satt. jag var helt övertygad om att felet var i ventilen, och efter lite letande så hittade han felet, i VENTILEN!
Han bytte ventil med ett kick, fiflade tillbaka inneslangen, pumpade bak och fram hjul, torkade av sadlen (hela cyklen ser ut som skit efter att ha stått oanvänd i 1.5 månad) och så rätade han upp stödet lite oxå så cyklen inte trilla omkull hela tiden. Detta kalaset kostade hela FEM kr. Helat fantastiskt!

Som vanligt.

Nu börja livet bli "som vanligt" här nere igen. Swedladies börja ha sina aktiviteter, imorgon är det en tjej som kommer och föreläser om kinesiska nyåret. Kan vara trevligt att få lite mer info om denna STORA högtid som snart äger rum och allt blir upp och ned i detta land.
Idag var jag hos Ellen, vi tog oss en runda till "gardinmarknande" hon skulle ha ett tyg, men det blev mer än bara ETT tyg till henne, det blev MÅNGA tyger oh mer hade det kunnat bli om man inte satte STOPP!
Sen bar det hem till hennen, åt lunch och sen sydde vi på en mobil bestående av hjärtan. Ska sy den färdigt någon gång och komma på hur upphägningsanordningen ska se ut.

Finanskrisen.


Fruktståndet.

En clementin kanske?


Google


Att Kina censurerar internet är ingen nyhet. Under de snart 10 månader jag bott här har youtube, blogspot och facebook varit nedstängt. Google, g-mail, hotmail har kommit och gått med jämna mellanrum. Vi ser till att behålla våra mänskliga rättigheter genom något som kallas "proxy", vilket innebär att vi når internet genom servrar i andra delar av världen. Det kostar en liten slant men är för oss en nödvändighet. Som jag skrivit innan så förvånas jag av kinesernas likgiltiga inställning till denna censur och detta brott mot mänskliga rättigheter. De kineser som jag känner rycker på axlarna och använder de internet sidor som är tillåtna.

 Senaste nytt i debatten om Kinas förtryck mot det fria ordet står google för. De har publiserat en artikel på deras hemsida där de berättar om olagliga intrång på flera google konton. Google skriver  att "konton tillhörande dussintals USA- Kina- och Europabaserade Gmailanvändare som förespråkar mänskliga rättigheter i Kina verkar ha rutinmässigt brutits in i av tredje part". Google funderar nu på att sätta ner foten och stänga ner google.cn. De skriver "dessa attacker och den övervakning som de avslöjat, kombinerat med att  de senaste årens försök att ytterligare begränsa yttrandefrihet på nätet har lett oss till slutsatsen att vi bör se över huruvida vi kan fortsätta att bedriva verksamhet i Kina". Jag tycker att det är BRA att omvärlden reagerar. Kina har många bra och underbara sidor, förtyck, censur och brott mot mänsliga rättigheter är INTE några av dem!

 

 

Läs googles artikel här.

En artikel på svenska om googles artikel hittar du här.

Vita & bruna barn.För er läsare som råkar vara på smällen och för er som någon gång kommer att bli det:
Om ni äter mycket sojasås under gradiviteten så kommer barnet få mörk hud.
Om ni dricker mycket mjölk får barnet vit hud.
Jag lovar!
Jag har nämligen en dödssäker källa, mina kollegor.


(Mycket får man lära sig när man jobbar på Ikea här i Shanghai.)


Frukost på balkongen.

Årets första frukosten på balkongen, en härlig söndag morgon/ fm. Sol, + 13 grader.


Undra vad slaktaren heter? "Von Lidel" kankse?

På vägen till Quipo kan man hitta ALLT!Tydligen är det väldigt populärt nu kring det Kinesiska nyårt att köpa/ göra och äta korv.


Så kan det vara...........

Maken stod och stekte frukostägg åt sin fru.
Plötsligt kommer hustrun inrusande i köket.

-"Försiktigt," säger hon, "FÖRSIKTIGT! Använd mer margarin! Du steker
för många åt gången. FÖR MÅNGA! Vänd dem! VÄND PÅ DEM NU! Det behövs mer margarin. Åh, herre gud! VAR ska du få plats med MER MARGARIN? Dom kommer att fastna! Försiktigt... FÖRSIKTIGT! Jag sa FÖRSIKTIGT!
Du lyssnar ALDRIG på mej när du lagar mat! Aldrig! Vänd dem! Skynda dej nu!
Är du tokig? Har du mist förståndet? Glöm inte att salta dem.
Du vet att du alltid glömmer att salta dem. Använd saltet. ANVÄND SALTET! SALTET!!!"

Maken  stirrar på henne.

- "Vad i hela friden är det för fel på dej? Tror du inte jag vet hur man steker ett par ägg?"

Hustrun svarar då lugnt,

- "Jag ville bara visa hur det känns när jag kör bil." 


FEST!

I fredags var det FEST! 28 års kalas för alla glada männsikor här nere. Det blev hellyckat, alla var glada och maten smakade bra. Jag/ vi hade gjort paj, en broccoli & skink paj och en köttfärspaj. Inte vill man att maten ska ta slut när det är fest och vi trodde alla skulle vara utsvultna en fre kväll, så var inte riktigt fallet, vi fick EN MASSA mat över. Så maten räckte iaf.
Kristina & Anders som skulle flytta dagen efter gav sig hem frammåt tolv tiden, men de tappraste stannade till kl var över tre. Efter det så sanerade vi lg, Mikael placerade sig vid diskbänken och jag fixade det andra. Kl 04.40 stöp vi i säng.
Jag ska nog alltid ha fest när jag är jet leggad, jag var PIGG hela kvällen och natten, TOPPEN!
Fick oxå en massa fina paket, en sorts skafts som man kan ha på en massa sätt tack vare ett par knappar, ett ur snyggt fat som man säkert både kan ha till mat & dekoration och lite loika goda saker till strupen.Två höns i "herr avdelningen" 
Fam Brofelt, Stella hade de lämnat hemma. Men Anna-Lisa var med hela kvällen och sov mest.


De tappra!

 
Ellen, Ellen, Ellen, vad gör du igentligen?


Fullastat?


Fullastat?


Födelsedag!

Den 14,de januari, då FYLLER JAG ÅR!


På Nanjing Lu, på väg till resturangen.


På Bali Laguna åt vi gott och hade det bra!
Nu 28 år gammal, phuu!
Fick super fina presenter av Mikael, en resa till Harbin och en ny väska som vi ska inhandla tillsammans.


Vänta på spisen.

Ja, jag vänta på spisen, men inte på att spisen ska bli ledig, utan att Mikael ska sluta sitt telefonmöte som skulle vara i en timme och nu har de pratat i 1.5 timme och innan dess är det nog ingen ideé att dra igång med stor kok för så få man nog reda på att man lever om man skulle störa honom nu när han prata med stor hönsen.
Hade oxå hoppats på lite fika sällskap men nu får det bli datorn som sällskap för jag orkade inte vänta på kaffet längre.
Idag har det mest varit in och ut känns det som. Efter att ha pallat sig upp ur den sköna sängen så var det majong hos Kate, nära och bra. Fick ihop över 5000 pengar (det låter bra men det är i tio öringar). Lunch med Mikael, Regina & Maggie. Upp ii lg med frukten och de lånade skålarna. Ut igen och till blomstermarknaden, det behövde en förnyelse av blommorna här i lg efter julledigheten. I med dem i vatten och ut till affären, fick nog hem det jag hade tänkt mig så nu efter att ha fixat med blommorna så ska jag nog inta villäge lite för ikväll ska jag bli bjuden på middag på ett lyxigt thai ställe en bit bort. Det blir säkert jätte bra, bara jag få lite sömn innan.........

"Jet leggad"

"Jet leggad" som få, here guu så jobbigt det kan vara att stiga upp och då lika svårt att somna.
När kl visade 00.30 igår var vi i full gång, jag sydde och Mikael satt vid datorn och fixade. När kl visade 01 så tyckte jag nog att vi borde nog ta oss till sängen även om vi inte var ett dugg trötta.
Jag hade fått en pajas i sängen, han sjöng och var allmänt fånig, helt upp spidad! Men då var jag som en serie figur: TYST!
Och efter en stund så somnade han som en sten, men där låg jag............ Filosoferade som världens ovesäntligheter.
Nu är kl 09 och vi är iaf uppe, jag laddar med lite frukost inför ett hårt parti majong hos Kate nu kl 09.30.


Första dagen i Shanghai denna våren.

Det gick som en smäck att somna igår kväll, varre blir det nog kväll, men det är ett senare problem. Upp var lite varre, även att man sovit sina timmar och + några till. Solen strålande in genom fönstret så vädret kan man ju inte klaga på, därimot var termometern lite väl lågt, -2 grader. Men det rätta sig säkert till frammåt dagen.
Fick schampoo för brunetter av Annie i julklapp, det luktade choklad så nu går jag runt här och inbilla mig att hela jag luktar som en chokladkaka, då borde man ju bli populär!
Chokladkak el inte så skall jag iaf bjuda Ellen på chokladmuffins nu på fm (det var det som frysen ernjöd), lika bra att börja träffa lite folk så man inte bli sittandes som en torr kärring.
Ikväll kommer förhoppningsvis Mikael hem, det hade ju varit ganska trevligt. Hoppas bara hans dator har tänkt hoppa "ista" så allt blir frid och fröjd.

Tillbaka i Kina.

Allt gick bra och nu är jag åter i Shanghai, + 5 grader och sol (men nu är det kväll och mörkt).
Efter alla tårar på perongen då jag vinkde av mamma & moster D så flöt allt på bra. En språng march i Munchen skadar ju aldrig. Flygvärdinnan var snäll och lät mig gå av först men vad hjälpte det när planet blev pakerat mitt ute i ingenstans och vi fick åka buss in till terminalen. Där var det snö så både bussar och flyg slirade fram i halkan. Man känner sig inte som en atlet presci när man kommer flåsande med handväska, tjock jacka och kabin väska. Var vid gaten 7 min innan avgång och då var där kö. Hade behöft ett besök på berömda stället men kände att det var inte läge med 7 min tillgodo, men med facit i hand så hade jag hunnit gå på toa 100 gånger för vi stod på backen i över 1.5 timme innan vi gav oss av. Väntade in folk och sen tro jag inte vi fick flygtillstång och guu vet allt. Åt iaf middag kl 01.00, inte konstigt att både magen och knoppen är ur balans. Sov skapligt på planet så resan gick fort. Synd bara att jag inte lånade med mig bok nr 4 av kate oxå, nr 3 var slut på planet mellan Köpenhamn och Munchen och jag är SÅ nyfiken på fortsättningen!
Nu är det som sagt tis kväll, allt (jaja nästan allt) är uppackat, pratat en stund med Kate. Mikael är kvar i Changzhou och knegar på, problem med datorn och då är det katastrof på hög nivå! Föhoppningsvis så kommer han hem imogron kväll.
Upptäckte ett annat problem, tvättmaskinen står med tvätt i sig med en programtid på 1 min kvar och då kan man ju inte öppna eländet. Ha trykt på de flesta av knapparna men inget händer, så det få bli till att kontakta ingegörerna imorgon och hoppas på att de kan skaka liv i maskinen.

Måndagen den 11 jan.

Ja då var det måndagen den 11 jan och jag skall åka tillbaka till Shanghai, känns väldigt motigt just nu men samtidigt så längtar man ju efter "han denne dära" och bo på flickrummet funka ju inte heller i all oändlighet.
Men att säga hejdå för ett halvår, lämna all den fina snön, skogen och alla kompisar, det känns!
Men så kommer man ner och då blir allt säkert som vanligt igen och allt blir bra.
Ska fika hos moster D på väg till Alvestad, sen blir det tåg från Alvestad till Köpenhamn, vidare till Munchen och sen Shanghai. Problemet är bara att jag har 30 min på mig att byta i Munchen och de gick inte med på att boka om det, så det är bara till att hålla tummarna på att man ska hinna och att vänlig personal hjälper mig, annars blir det en natt i Munchen och det känns som jag kan vara utan.

Förtidigt födelsedagskalas.

I går, sön var det fm fika i Siggebo med semla och kakor. Lustig tid kankse men skulle man trycka in allt de sista dagarna så var det den enda tiden som funkade och det gick ju hur bra som hällst att fira förtidig födelsedag en sön fm.
Fick linjaler i inch av mamma & pappa, så jag kan sy de där fina stjärnorna och annat där mönstren är i inch. Av Annie & Martin fick jag tyg, spets (spetsen använde jag & Stina till att göra låtsas ringar med, jag föredrog den guldiga varrianten).
Av I-L & Bengt fick jag ett bidrag till smyckers skåpet, av Robban & Jenny lev det tidningar och en massa massipan och av Patrik, Jenny & Nicke  var det en Diggelo konsert som vi var och såg i sommras + lite skvaller lektyr.
Inte illa för att vara en sön fm!

Lårkaka?

Inte för att jag har några läkar kunskaper och inte så många idrottsskade kunskaper heller, men kan man få en lårkaka så är det med största sannorlikhet det jag har fått.
Åkte 8 km längd härromdagen i ett strålande väder, men kroppen var trött och inte alls så på hugget och uppmarksam som dagen innan, så efter att ha avslutat min motionsrunda, pratat med Mikael en stund så skulle jag bara åka de återstående 300 meterna ner till vägen, när det var 20 meter kvar så gjorde jag en ordentlig vurpa! Så mycket snö som det ändå ligger här så lyckades jag ändå hamna på en rot el sten, något hårt var det iaf och det gjorde ONT! Både på låret och i knät. Men hem kom jag och knät gick över men på sidan av låret finns nu en blå, hård kaka. Så nu borde jag väl vara en "riktig idrottsman"?

9,de januari.

9,de januari 2009 bytte vi lägenhet, vilken pärs! Aldrig att vi gör det själva en gång till i en så stor stad som Shanghai och inte när man har en sedan bil!
Det har varit så himla skönt att veta denna julen, att när vi kommer tillbaka till Shanghai så står alla våra saker där de ska och skall så göra ett år till. Inte behöva fundera på flytten mitt uppe i julen.
Fast jag tro inte jag tänkte så mycket på flytten förra julen, det var något som låg, SEN, sen när vi är tillbaka i storstaden, DÅ, då får vi ta tag i det.
Vi lämnade ett soligt Sverige den 7 jan, landade i Shanghai den 8 jan och flyttade den 9 jan. 10 jan hanlade vi porslin så vi skulle ha något att äta på, va ute och krånglade med mäklaren om en lampa, fick middag av Kate & Stefan (räddarna i nöden). Sön den 10 jan var det raka vägen till Ikea och sen direkt till Changzhou på kinesisk nyårs middag, alla inköp från Ikea låg kvar i bilen. Så när jag väl kom tillbaka till Shanghai på måndagen så var det enbart KARTONGER överallt, nytt, gammalt, rent, smutsigt i en enda viller valla. Men efter ett par dagar så hade vi åter ett hem.
Inga så stora omorginisationer detta året, jag hoppas att vi kommer resa mer, se landet där vi bor (för det har vi verkligen inte gjort än så länge!)

Kusin vitamin.

Igår var fam Natzén i Västenhaga utanför Rydaholm och fick god mat hos kusin vitamin (tro dock inte han bidrog så hårt med maten m hans fru är en hejare på mat).
Trevligt hade vi och självklart förgyllde Klara tillvaron för oss alla!
Lagade moster Elins halsband (inget hon köpt av mig som tur var), fixade till ett armband åt henne och kortade Fridas halsband, tur att man har en service låda som alltid är redo.

Skidåkning.

Då var det dags igen, efter fyra år så var jag igår åter ute i längdspåren tillsammans med Martina. Denna gång var det i Kulltorp tack vare att Peter & Janne som spårat upp så fina spår!
TACK för den insatsen!
Mina skidor har nog aldrig direkt fått någon större omvårdnad men precis innan vi skulle ut fick jag lite fästvalla av Martina, hon såg väl hur illa det såg ut så hon förbarmade sig över mig.
Jag hade inget bra fäste, bakhalt som tusingen, inget vidare glid, tekniken är allt annat än god men trevligt var det och svettig blev jag så någon nytta gjorde det nog.
Tack vare att jag hade en "hare" (en som dra) så blev det 11 km, jag är mycket stolt!
Nu har jag oxå väl vårdade skidor, efter att Peter lagt en stunds vallning och omsorg på dem så hoppas jag på att susa fram i spren idag, el.....
Tanken var att jag skall ut nu igen, fre fm efter frukosten och inann alla aktiviteter dra igång på em. Ljumkstackan värker som alltid efter att jag åkt längd så det blir nog inte så långt men en stund ute i den friska luften skadar ju ingen och tittar nu solen oxå fram så kan det nog bli riktigt skönt trots värkande ljumskar.

Mikael har åkt.

Nu har Mikael lämnat Sverige för att åter knega på i Changzhou, han hade en mindre trevlig flight med en väntan i Frankfurt på 6 timmar, men efter det så funkade allt bra. Han visste om att han hade en lång väntan så det var inget oföruttsett som hände. Nu är han på plats och ha gjort första jobba dagen.

Spa.

Efter nyår har vi oxå hunnit med dag spa på Tylesand med fam Andersson. Det var vår julklapp till I-L & Bengt och vi fick det av Partik, Jenny & Nicke, en toppen dag!
Vi avslutade med god mat på Fridolfs krog i centrala H-stad och sen bodde vi lyxigt på Scandic hotell och blev bjudna av I-L & Bengt för på trettondags afton var det 39 år sedan de förlovade sig p just det ställt.

Tack för en toppen julklapp!

Nyår!

Då har vi klarat av att fira in det nya året och avslutat det gamla! Det gjorde vi ute vid Bolmen på fam Tibrats residens, en toppen dag!
Vi började med korv grillning, sen var det skridskoåkning, matlagning, bad i badtunna, bastu och iordningställning av sig själv så man blev vacker inför kvällen.
Sen var det tre rätters middag, fyrverkerier, skumpa och fest!

 
Korvgrillning


Lite skridskoåkning


 
Dukningen var högklassig


   
Trötta var vi dagen efter!


Korvgrillning.


Siggebo gatljusförening hade vinter möte med korvgrillning i skogen en kall vinter kväll. Det var jätte mysigt, Ingmar bjöd på öl och annat starkt oxå.


Jätte mysigt var det i skogen, men mashaller och eld.

   


Promenad m Mari.B & Daniel

Mari.B och jag gick i skolan tillsammans från förskolan till 9.an. Vi tre tjere som höll ihop på högstadiet skildes åt på gymnasiet. Något år efter gymnasiet brjade både Lina & Mari plugga i Örebro, där är de fortfarande kvar, nu med sambos. Men den sista jan flyttar Mari & Daniel ner till Småland och skall börja jobba här och har hittat ett hus att hyra, kul!


Lite fika behövde vi p den långa promenaden!

   
Pojkarna gillade oxå fikat!
Vilken fika plats vi hittade, med utsikt över sjön.


Det var inte bara fika som de föregående bilderna visar utan oxå 9 km promenad runt sjön och att pulsa i snön var jobbigt men skönt!


BUS!


Julklappar igen!

   
Bus Klara var på strålande humör när vi var där!


GUMMEKAKA

   
Många paket blev det men stora syser Stina var mer intreserad av pappas I-Phone.


Mellandagarna.

Mellandagarna:
Jag undra alltid vad de tog vägen, tro alltid att man skall hinna med så mycket,
- Det tar vi i mellandagarna.......
Men som alltid så passera de lika snabbt förbi och hälften el något i den stilen hann bli av på dessa berömda dagar.
Tyvärr blev det inget besök i G-borg och träffa med Martin, Elli & Alva. Inte heller hanns det med ett försenat 30 års firande av Ida för den kvällen som var planerad för detta var hon sjuk. Inspektion av Jonas & Lindas hus får vänta till sommaren för fikat blev inställt pga att deras bil stannat och behövdes ta omhand.
Nog om allt vi inte hann med, bättre att tänka på ALLT vi faktiskt HANN med!
Julaftonen var en toppen dag!
Juldagens fm tillbringade vi i regnet på en fyrhjuling, det var en blöt och glad tur.
På em träffade Mikaels sin kära fam och jag firade jul med N.Siggebo & Högshult (något vi gjort under många år, men nu är paketerna slopade och vi äter bara god middag och umgås). Alla lyckades vara med, om inte hela tiden så delar av em, mycket trevligt.
Det har oxå blivit god middag hos Ritha & Tommy, en massa skogspromenader, korvgrillning med grannarna i Siggebo, middag hos Martina & Peter, en och en annan pizza, film och en hel dag hos Klara.
Gummekaka har vi oxå klarat av, det är en Västergöts tradition som Jenny.C tagit med sig hit. Igentligen firas det den 23 dec men vi fick ta en dag som var ledig, det blev den 27 i år. Då firar gudföräldrarna jul med sitt gudbarn, då får barnet en vetelängd och en massa godis, en nyttig present, en samla present och en rolig present. Full rulle hos fam Andersson/ Christensson.
Efter det var det middag på Hedvägen med Mikaels mostrar, kusiner och mormor. Som vanligt när I-L är i farten blev det god mat och mycket mat, trevligt varre.
Efter gummekaka och middag var det whiskyprovning hos Robban & Jenny, tala om hel dag! Det var vi tre syskon med respektive som hade whisky provning med inhyrd föreläsare, inte illa! Annie fick order av Robban:
- Även om du inte gillar whisky och sväljer det så ska du iaf provsmaka!
Ord och inga visor här inte. En kanon kväll och snälla mamma kom och hämtade hem sina fyra inneboende.

RSS 2.0