Svar till Frida

Snö och glögg, fy sjutton vad avundsjuk jag blir!
Här är 19 grader, grått och regn. Innan i höst har vi haft det kanon men de sista tre dagarna har det regnat till och från.
Att det är 1 nov i helgen fattar inte jag, hade jag varit hemma så kankse till och med jag hade fattat.
Jag som älskar julen, hoppas bara det är snö och kallt den tiden vi kommer att vara hemma i vinter.

Ewa & Bittan på väg hem.

Upp kl 04.30, det är ju en underbar tid på dygnet, eller kanske inte.
Till flygplatsen kom vi med hjälp av en taxi, i tid var vi oxå och tur var väl det. Det var en tjej som höll på att checka in när vi ställde oss i kön, en herre framför oss och sen var det damernas tur. Detta tog ca 30 min, tala om blixten. Inte gjorde det oss något men för alla de som kom efter oss i kön, undra hur lång tid det tog för de?
Tjejen som höll p tt checka in när vi kom fick ingen biljett, undra hur det gick för henne? Damerna hade blivit lovade att deras nya biljetter skulle ligga redo när de checkade in och det gjord de. Men varför inte bagaget kunde checkas in hela vägen till G-borg, det fattade jag inte. Tjejen bakom disken var sämre på eng än mig så hon bara skakade på huvudet, pustade och så fick vi inget mer svar även att jag försökte mer än en gång.
Bara de kommer hem så får väl bagaget komma i efterhand om det skulle strula till sig i Amsterdam, de har en stund på sig där men man vet aldrig hur lång tid saker och ting tar.
Nu är de förhoppningsvis på väg till Corea för ett litet stopp på fyra timmar innan de kan fortsätta till Amsterdam och vidare till G-borg.
Vi vet ännu inte varför de fick nya flyg, men förhoppningsvis så får vi reda på det. Lite nyfiken är man ju allt på varför.
När vi sagt hej då, en sorglig historia och de passerat igenom säkerhetskontrollen tog jag en taxi hem. Orkade inte krångla med maglew och tunnelbana trött som jag var. Somnade i framsätet på taxin, ett under med tanke på hur obekväma de är.
Det kommer nog bli väldigt tyst och ensamt nu när de åkt hem, vi har haft så trevlig och kul tillsammans. Hoppas vi syns till jul och att ni är nöjda med resan och allt det ni har med er hem. 

Kocken som lagade vår mat på Tappanykin.


Sista kvällen för Ewa & Bittan

Jösta petter vad tiden går fort, det var ju nyss de kom med all mat och sitt glada humör och nu vad det sista kvällen. Mikael tog sig hem så han kunde hänga med ut och äta gott. Vi hade pratat om hela veckan att vi skulle gå på Teppanyki och äta men aldrig kommit dit, men nu var det sista chansen så då tog vi den och bord fick vi oxå.
Gott var det och damerna insåg oxå att sushi inte var så fel iaf, men det är ju skillnad att äta en frech ny eller om man får en halvtaskig torr sak. Vi avslutade kvällen i soffan med att titta på alla korten de tagit på Tv,n.
Nu önskar vi dem en trevlig hemresa och att vi träffas till jul!

Sista kvällen för Ewa & Bittan i Shanghai.


Sista kvällen för Ewa & Bittan i Shanghai åt vi gott på Tapanjaki


Vinter tid

Så himla krongligt med vintertid, nu skiljer det 7 timmar istället för 6 timmar. Ingen stor skillnad, men när man ska räkna lite snabbt i huvudet så blir det kortslutning i det lilla huvudet.

Ändrade planer

Bland det första man gör på dagen är att kolla mailen, då hade jag fått ett mail från mamma där det stod att Ewas ena son hade tagit kontakt med mamma A för att resebolaget hade tagit kontakt med Bittans ena son.
Visst blev de lite oroliga, och inte gick det att kontakt swe för då sov ni. Men när väl swe vaknat så ringde de från resebolaget och de fick nya restider.
De skulle lämnat Shanghai kl 12.55 men nu ska de åka 08.00, en liten skillnad. Vad det beror på vet vi inte riktigt men det är ett flygbolag som gått i konkurs och det är en massa folk som sitter i vida världen och inte kommer hem. Så om det beror på det vet vi inte men de får ta sig en liten extra tur via Korea.
Så det blir att stiga upp med tuppen imorgon, men skit i det, nu ska i ut och äta gott och dricka saké.

Rese guiden Ingrid

Ett super stort tack till Ingrid för allt du gjort för oss idag!
Fixat med biljetter, sett till att vi hamnade där vi skulle och som alltid varit en glad prick!
Vi är nu tre trötta brudar som ska sova och smälta alla nya intryck efter ännu en dags nya äventyr.

Tack från oss tre!

Ingrid, Anna, Jenny, Ewa, Ewa och Britt-Marie tillbringade en dag i vattenstaden Zhujiajiao.


Rundvandring i Zhujiajiao


Avsked från Britt-Marie o Eva

Dagarna i Shanghai börjar tyvärr gå mot sitt slut, bara en dag kvar. Men oj ! vad vi har sett o varit med om  mycket, att ena dagen sitta på 56 våningen i Jin Mao Tower och äta, till att nästa dag bli serverad mat och då få sitta på en kudde på golvet !!!  Det smakade mycket  bra i alla fall. Vi har ju förstås shoppat en del. Varit kulturella med vattenstad, museum o tempel. Efter allt detta har vår kropp fått massage vid ett par tillfällen,  fått simma och sträcka alla muskler i simbassängen. Allt har varit så bra, men det kan ju inte bli  annat med en så bra guide ( Jennys nästa extraknäck) och  att bli så väl omhändetagna mest då av Jenny men även av Mikael när han hade ledigt från jobbet.  TACK!!!!

Skepparen vi hade när vi åkte en runda på vatten kanalen


Zhujiajiao, en av alla vattenstäder utanför Shanghai


Söndags nöjet i People Squre, äktenskaps förmedling


Fönsterputsare, - tack gode gud att det inte är jag


Ewa beställer skjorta på tygmarknaden


Lör kväll åt vi gått på Thai Gallei


Lördag

Tanken var att vi skulle vara uppe i tid för att vara på tygmarknaden när det öppnade. Men riktigt så tidigt var vi inte uppe, men till tygmarknaden tog vi oss med hjälp av chaffören (Mikael).
Vissa saker fick vi med oss hem, vissa fick de rätta till och så beställdes det fler saker till kommande veckan.
Det blev mer än en timme där så när vi väl var färdiga där så var vi tvunga att ta lite överlevnads föda på KFC.
Sen åkte vi över  Huangpu River med hjälp av Nanpu Bridge. Bittan köpte nya tränings kläder på Deacthlon och Ewa skaffade sig ny baddräckt.
Nu har vi styrkt oss med lite kaffe och sen ska vi äta gott.

Fredag kväll på Jin Mao Tower


Ewa & Bittan på the Bund, med Pearl Tower i bakgrunden


JADE BUDDHA TEMPEL


Grattis Pappa Geron

GRATTIS PAPPA!!!!
Hoppas du får en toppen dag! Att plankan och tårtan smakar bra och att gästerna är trevliga.

Kram

Förvirrade "tanter" i Shanghai

Nu har vi då äntligen kommit till Shanghai för att besöka Jenny (även Mikael förstås). Första dagen var lite omtumlande,trötta o varma var vi, vila fick vi inte utan det var till tygmarknaden direkt efter fika i lägenheten.
Där blev en del beställningar utav lite av varje.
Igår besökte vi pärlmarknaden o där var det pärlor av alla de slag.Även en liten inf. om Feng Shui av en medlem av swedish ladies,mycket intressant,men tyvärr kan vi ju ej fortsätta den kursen.
Idag hade vi planerat att gå en tur till Yuan garden, men det småduggade på morgonenså vi beslöt att vi går till kopimarket istället. Där blev det en del handlat det kan jag lova, hoppas det passar. Stackars Jenny som får stå ut med våra funderingar om klädval o prutningar.Ikväll säger värdinnan att vi får klara oss på egen hand, vi får se hur det går???

Ella 1 år!

Ella har nu fyllt ett år, Grattis gumman!
Hoppas du hade en bra dag och fick många fina paket. Hoppas din klänning passar som du fick i förtidig fördelsedags present.

Kram

Torsdag

Attans skit, våran plan höll inte. Vi hade tänkt ta oss till Yuan Garden idag på morgonen för att titta runt i parken och sedan fortsätta runt i området. Men det rengar! Det är så knöligt att få tag i taxi när det regnar och inte heller lika roligt att gå ute och titta på saker. Så det få nog bli shopping inomhus istället, men de lät inte ledsna för det.

Älgjakt

Nu jagar de älg där hemma och här sitter jag i varmen.
Det känns allt lite konstigt att inte vara hemma och vara med. Pappa hade tagit sig tid och skivit ett långt mail om allt angående jakten. Vart de varit, vad som hänt osv. Han hade haft ko & kalv framför sig på ståndskall i närmare 45 min, tala om spänning. Tyvärr har inte jag haft något liknande någon gång. Men när jag är lika gammal som han så kankse jag har varit med om lite av varje oxå.
Läser mailen hemmifrån där det står om höst, är det höst har man en massa kläder på sig och löven tillar av. Funderade lite igår morse när jag gick till tunnelbanan för att ta mig ut till flygplatsen och möta Ewa & Bittan. Att här börja löven gulna, bli bruna i kanterna och trilla av, då är det höst här oxå. Fast man går i kjol och kortarmad tröja.

Kinesiska horoskopet

Ditt Kinesiska Horoskop

Ingen vet med säkerhet hur det kinesiska horoskopet kom till, men inte oväntat finns det en legend om dess tillkomst. En legend som är mycket charmig, även om den knappast är vetenskapligt trovärdig.

Fem århundraden före Jesu födelse skickade Buddha en inbjudan till alla djuren i sitt rike att komma och fira nyår tillsammans med honom. Av någon anledning, som inga andra än djuren själva kan förklara, dök bara tolv av dem upp. De tolv anlände i följande ordning: råttan, buffeln, tigern, katten, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och sist av alla, grisen. Lycklig över att de hörsammat hans inbjudan visade Buddha sin tacksamhet genom att förära varje djur ett eget år, uppkallat efter dess namn. Dessutom skulle alla människor som var födda detta år ärva djurets egenskaper. Råttor till exempel är charmerande och opportunistiska, medan Hundar är ängsliga och lojala.

Till skillnad från den västerländska astrologin, som bygger på solens och stjärnornas rörelse, använder sig kineserna av måncykeln. Varje måncykel består av tolv månader, plus en extra månad var trettonde cykel, vilket innebär att det kinesiska nyåret aldrig infaller på samma dag.

Gudarna vet vad som hänt om några kameler och ankor bestämt sig för att gå på Buddhas nyårsfest...

Det finns också ett kombinerat österländskt och västerländskt horoskop, där man kan läsa om hur, till exempel, Apa/Våg är. Du hittar de sidorna under respektive kinesiskt tecken, tryck på knappen Öst/Väst.


Råttans år

Råttans år

Under Råttans år frodas opportunismen och för dem med snabb uppfattningsförmåga och lite extra pengar att investera är det ett absolut lysande år. Den som har möjlighet att göra stora investeringar ska inte tveka. Risken finns förstås - som alltid när det gäller spel - att du förlorar allt, men lyckas du kan du förbereda dig på champagnefrukost ombord på din nya lustjakt.

Men det är inte bara i ekonomiska frågor det är värt att satsa. Lika rikt belönade blir de som chansar på att ett kärleksförhållande ska lyckas. Råttans år är särskilt gynnsamt för den som ger sig in i ett nytt kärleksäventyr. Och möjligheterna till en romans är många och kan dyka upp överallt - i lunchrummet, i snabbköpet, på stranden under semestern, på resan hem från jobbet, ja, överallt kan du vänta dig lockande ögonkast och löftesrika leenden. Råttan är till sin natur en passionerad varelse, så bästa rådet är att följa hjärtats röst.

Men då Råttan i allmänhet inte är någon vän av rutiner, kan ett och annat fel begås, i synnerhet vad gäller sådant som har med administration att göra. Och rent genanta och pinsamma situationer kan inträffa.

Men trots detta finns det betydligt fler ljuspunkter än mörka sidor under Råttans år. Året är det bästa tänkbara för alla som älskar att leva i sus och dus och som inte vill slita ihjäl sig för att få vad de begär. Detta är året när alla hastighetsrekord slås, när det skrivs bästsäljande och prisbelönta romaner och när skörden blir rikligare än någonsin.

Under Råttans år går det bättre än på länge för teatrarna. Fulla hus vid varje föreställning, och vilka föreställningar sedan! Aldrig har väl dansare varit lättare på foten, aldrig har skådespelare gjort mer inträngande rolltolkningar och aldrig har en impressario fått fetare utdelning på satsat kapital. Om du har planer på att bli teaterfinansiär, så genomför det under Råttans år. Året är också utmärkt för bildande av aktiebolag och för opportunistiska politiker att sprida sina budskap.

Råttans år kommer, trots vissa störande inslag att passera relativt fridfullt. Risken finns att frön till nya krig ska sås under året, men få kommer att bära frukt så länge Råttan har något att säga till om. Råttans motto är lika enkelt som tilltalande: "Ät. drick och var glad, för efter mig kommer Buffeln". Dennes motto är ännu enklare: "Jobba på!".


Nu 2008 är det Råttans år.


Bufflens år

Buffelns år

En sak är alldeles säker, detta är inget år för dagdrivare och trendiga modeslavar. Det är heller inget roligt år för arbetsskygga. Nej, Buffelns år är de strävsamma och arbetssamma människornas år. Endast slit och släp belönas - men långt ifrån generöst. Under Buffelns år lönar det sig att tänka på framtiden och planera inför den, att så frön och lägga grundstenar. Om du planerar att bygga upp ett museum eller att publicera en bok i något seriöst ämne, så är detta rätt tidpunkt att sätta igång.

Under året sker många förändringar bland dem som styr världens öde. Det blåser snålt på de politiska höjderna och bara de med verkligt stöd bakom sig kan hålla sig kvar på toppen. De politiker som till sist lyckas få makten - med våld eller genom demokratiska val - biter sig kvar vid den genom att styra med järnhand.

Med undantag för den politiska maktkampen kommer Buffelns år att passera relativt lugnt utan några mer omfattande natur- och svältkatastrofer. Buffeln tillbringar ju mesta tiden ute på åkrarna. Skördarna blir återigen rikliga och möjligheten till en bra dagsförtjänst gör att många vill vara med och dela på kakan. Kärleken däremot har det svårt detta år, som bara har plats för arbete och inget nöje.

Så använd Buffelns år till att skaffa barn, gå in i någon frikyrkoförsamling eller ta dig över Niagarafallen på spänd lina. Och om du frestas att att hoppa över skaklarna, så lyd ett gott råd och låt bli.


Tigerns år

Tigerns år

Detta är året när vad som helst kan hända, när allt vänds upp och ner och när nya fantastiska projekt startas varje dag, bara för att följas redan dagen därpå av än mer otroliga. Nu blåser förändringens vind, nu premieras styrka och mod och de blyga tillbakadragna gör bäst i att stanna i sängen så länge året pågår. Men även om året börjar med fyrverkeri och jubelfest, så slutar det inte lika storartat. Mycket kan ha förändrats under året - inte alltid till det bästa. Men vad som än hänt så är det Tigern som bestämt. Och trots att det funnits mycket att fira sörjer ingen särskilt mycket när festen är över.

Risken finns för krig och regeringsomvälvningar under Tigerns år. Men trots detta är det ett lyckoår för alla dem som inte är rädda att ta klivet ut i det okända, som vågar satsa för fullt och som kan konsten att improvisera. Om du råkar vara jazzmusiker eller upptäcksresande, så är du att gratulera. Men oavsett vilket yrke du har, så är det nu du har chansen att finna ut var du egentligen står. Nu är rätta tillfället att satsa på det där projektet du inte trott dig om att ha minsta chans att lyckas med. Satsar du stenhårt kan det nämligen bli en enorm succé. Besök också avlägsna platser som ligger långt från allfarvägarna. Har du planer på att bestiga Mount Everest eller ro ensam över de sju haven, så gör det nu. Under Tigerns år ska man leva farligt!


Kattens år

Kattens år

Vilken kontrast mellan Kattens år och föregångaren Tigerns! När dammet så småningom lagt sig efter Tigerns stormiga period, inträder ett lika sällsamt välkommet lugn. Borta är den eviga jakten på till synes orealistiska mål och världen blir lugnare och stillsammare. Ropen efter ständigt nya och alltmer fantastiska prestationer ersätts med ett fridfullt spinnande. Under Kattens år slås inga nya uthållighetsprov, inga höga bergstoppar bestigs och ingen springer engelska milen på tre minuter. Men tro för den skull inte att ingenting händer. Tvärtom krävs det en massa kraft och energi - inte minst för Kattens egen bekvämlighet.

Det här är året för fina viner och konstutställingar och Paris har ett av sina stora modeår. Den mest revolutionära förändringen, som kan tänkas äga rum under Kattens år, är att längden på klänningsfållen eller att färgen med vilken vi målar våra badrum ändras.

Katten kan inte hantera stora katastrofer och skulle våldsamheter bryta ut, är det inte mycket Katten kan göra för att förhindra att de sprids. Katten har dock uppträtt som fredsmäklare, men Kattens år präglas på det stora hela av lugn och harmoni och året ger oss en smak av det goda livet.


Drakens år

Drakens år

Från allra första dagen präglas Drakens år av en sprudlande vitalitet och livsglädje som har få motsvarigheter under något annat år. Ofta inleds det nya året med nyheten om en stor extraordinär händelse och varje händelse under Drakens år är lika färgstark och bullrig som ett fyrverkeri.

Kineserna värderar Draken högre än alla andra, eftersom han för tur med sig i synnerhet i pengafrågor. Draken för tur med sig till alla. I kricket och baseball når slagmännen hundra poäng, politiker vinner val med stor majoritet och chansen är större än någonsin att få uppleva den stora kärleken. Nu ska man kasta all försiktighet överbord, lämna alla tvivel bakom sig och helt överlämna sig åt karnevalens karismatiska ledare. Och vare sig du väljer att ta del i spektaklet eller att betrakta det från åskådarplats, blir året ändå en enda lång oavbrutet snurrande karusell. Möjligheter öppnar sig med samma lätthet som när en sommarros slår ut och alla dörrar står vidöppna. Men tveka inte, grip tillfället i flykten, för minns att du bara har tolv månader på dig och att chansen bara återkommer en gång vart tolfte år. Precis som i sägnen om El Dorado är marken under våra fötter belagd med guld. Vi har bara att ta för oss, men var noga med att den glänsande metallen ska vara guld och ingen visserligen glittrande, men värdelös, imitation. Och året slutar som det börjat. Drakens år slutar alltid med gnistor och flammor, men när lågorna dött ut och askan kallnat återstår alltid hoppet om att Draken ska återvända, för att än en gång leda livets karnevalståg.


Drakens år

Drakens år

Från allra första dagen präglas Drakens år av en sprudlande vitalitet och livsglädje som har få motsvarigheter under något annat år. Ofta inleds det nya året med nyheten om en stor extraordinär händelse och varje händelse under Drakens år är lika färgstark och bullrig som ett fyrverkeri.

Kineserna värderar Draken högre än alla andra, eftersom han för tur med sig i synnerhet i pengafrågor. Draken för tur med sig till alla. I kricket och baseball når slagmännen hundra poäng, politiker vinner val med stor majoritet och chansen är större än någonsin att få uppleva den stora kärleken. Nu ska man kasta all försiktighet överbord, lämna alla tvivel bakom sig och helt överlämna sig åt karnevalens karismatiska ledare. Och vare sig du väljer att ta del i spektaklet eller att betrakta det från åskådarplats, blir året ändå en enda lång oavbrutet snurrande karusell. Möjligheter öppnar sig med samma lätthet som när en sommarros slår ut och alla dörrar står vidöppna. Men tveka inte, grip tillfället i flykten, för minns att du bara har tolv månader på dig och att chansen bara återkommer en gång vart tolfte år. Precis som i sägnen om El Dorado är marken under våra fötter belagd med guld. Vi har bara att ta för oss, men var noga med att den glänsande metallen ska vara guld och ingen visserligen glittrande, men värdelös, imitation. Och året slutar som det börjat. Drakens år slutar alltid med gnistor och flammor, men när lågorna dött ut och askan kallnat återstår alltid hoppet om att Draken ska återvända, för att än en gång leda livets karnevalståg.


Ormens år

Ormens år

Åtminstone i början kommer Ormens år att vara beroende av hur Drakens år slutade. Om alla de storartade projekt som Draken kläckt fram slutar med succé, då börjar Ormens år automatiskt i en optimistisk anda. Om inte, ja, då finns risken för att årets första månader blir otrygga och möjligen riskfyllda. Men när Ormens år så småningom står på egna ben, visar det sig att det skiljer sig helt från Drakens. Borta är fyrverkeriet, skrytet och skrävlet och i stället råder en mer subtil, ibland nästan mystisk stämning.

Om året tillåts följa sin egen kurs kommer det att framskrida ungefär som Ormen själv slingrar sig fram - försiktigt och ekonomiskt. Ormen rör sig med känsla och använder sina sinnen. Men låt inte lura er av tempot, under ytan pågår något stort. Intuition är den grundsten på vilken stora förändringar byggs, och eftersom de växt fram efter så mycket grubbel och begrundan, så blir de också av bestående art.

Även om det tas stora steg mot fred och försoning i världen under Ormens år, så tas de med varsamhet. Ormen är ju känd för sin klokhet och alla beslut kommer att föregås av mycket vist manövrerande. Dumdristighet och övermod är bannlysta. Ingen uppmanas arbeta dag och natt, men väljer någon ändå att göra det så står det honom fritt. Ormens år kan bli ett lyckoår för alla ambitiösa, vare sig det gäller att nå en hög befattning eller att sätta in stora summor på banken.

Efterfrågan på konstnärer, poeter och musiker är stor. Popsångare kommer att hamna på topplistorna mer för sitt utseende än för sina sånger. Året är det vackra folkets och har du planer på att bli modell eller på att ställa upp i skönhetstävlingar, så är det rätt tillfälle att ta på bikinin och se till att bli solbränd.

Året är utomordentligt gynnsamt för dem som söker efter gömda skatter och chansen är stor att priset på guld, olja och andra handelsvaror kommer att skjuta i höjden som aldrig tidigare. Eller också rasar priserna i botten... Under året görs också många vetenskapliga upptäckter och man når stora framgångar inom den medicinska forskningen.

Men framför allt är detta året för en romans, som dock inte bör gå så långt som till giftermål och familjebildning. Om du finner att kärleken går din väg under Ormens år, grip den då med båda händerna - det kommer du aldrig att behöva ångra. Och känner du för lite diskret skvaller så är det fritt fram också för det, men är du den som brukar spekulera så spar det till ett annat år. Det är definitivt inte rätt tillfälle att slänga ut sina surt förvärvade pengar på en fastighetsspekulants löften. Planera inte saker och ting alltför långt i förväg, tänk efter ett ögonblick innan du handlar, och innan du vet ordet av kommer kärlek och pengar att flyga som stekta sparvar i munnen på dig.


Hästens år

Hästens år

Ett hektiskt år med full sysselsättning, få strejker och stabilitet på arbetsmarknaden. Året skiljer sig i hög grad från det tidigare. Nu finns inte längre tid för meditation och eftertanke. Det spirituella ersätts av djärva satsningar och hårt arbete. Hela året präglas av en anda av elegans och oberoende. För även om Hästen allmänt beundras för sin flit, kan han också konsten att njuta av sin fritid, något som bland annat resulterar i många stora sporthändelser med nya stjärnor, vilka sätter länge bestående rekord.

Under Hästens år äger också många politiska förändringar rum, de flesta som en följd av att kungar och presidenter antingen avgår frivilligt eller störtas från makten. Hästen är intimt förknippad med det politiska livet och när en Häst väl kommer till makten sker inga mer dramatiska förändringar. De omvälvningar som ändå äger rum är alltid för folkets bästa.

Många nya projekt startas i optimistisk anda under året och stämningen är i allmänhet god. Naturligtvis måste vi räkna med ett och annat bakslag, och till och med allvarliga konflikter, men de är av övergående natur. Hur blodiga dessa sammandrabbningar än är, rinner de ändå snabbt ut i sanden, ibland på några veckor, andra gånger på ett par dagar eller till och med inom några timmar. Dock är krig, hungersnöd och farsoter inte lika lindriga under Eldhästens år, som uppträder med sextioårs intervaller. Kineserna tror att det som händer under dessa år - både på gott och ont - är intensivare och får större genomslagskraft än under andra normala år.

Kärleken slår till hårt och snabbt under detta år. Och kärleken måste få ha sin frihet. Det ligger förväntan i luften under hela året och löftena om en bättre och ljusare framtid är många.

Under Hästens år har vi alla lättare att anpassa oss till omständigheterna och framåtskridandet sker inte genom timmar av djup begrundan, utan genom att ta chanser. Och var inte rädd för att lyssna på råd. För minns att det bästa råd du kan få kommer direkt ur Hästens mun, det vill säga från en säker och pålitlig källa.


Getens år

Getens år

Getens år inleds, fortsätter och slutar i total endräkt, för enligt kineserna är Geten fredsbudbäraren. När det är dags för Getens år visar det sig att luften går ur krig och andra internationella kriser från tidigare år. Både världsomspännande och personliga kriser får sina lösningar, tack vare Getens förmåga att lugna och pacificera.

Däremot är det gott om skandaler, skvaller och allmänt käbbel under året. Det rör sig inte om några stora och världsomstörtande händelser, utan om små skärmytslingar som snart är över och lika snabbt glömda. Men även om tungviktarna lyser med sin frånvaro under Getens år, betyder det ingalunda att året är fritt från stora sporthändelser. Trots att det aldrig hålls några Olympiska Spel under ett Getår, så behöver man bara öppna vilken rekordbok som helst för att upptäcka hur många världsrekord som Geten inspirerat till.

Det är ett utmärkt år för att söka upp gamla vänner och för att besöka släktingar som bor långt bort. Ja, det är i själva verket ett bra år för allt slags familjeliv - det är rätt tid att gifta sig, få barn och också för att roa sig en smula när tillfälle ges. Men ansträng er inte extra, utan ta allt som det kommer. Nu är det också rätt tillfälle att fylla sitt hem med vackra saker och målningar, att ställa inbundna skinnband i bokhyllorna, att lägga äkta orientaliska mattor på golven och att proppa vinkällaren full med årgångsviner och de bästa portviner som går att få för pengar. Under året kommer det att komponeras och spelas underbar musik och på teatern kommer skådespelareliten att skämma bort publiken med oförglömliga rolltolkningar.

Däremot är detta inte rätta året för några mer långfristiga planer och projekt. Tala gärna om fred, men investera inte ditt livs besparingar i något industriprojekt. Lämna aktiebörsen åt sitt öde. Drick väl tempererat vin under den långa heta sommaren, ät massor av choklad och skvallra natten lång. Under Getens år ska vi låta våra instinkter leda oss till det Goda Livet.


Apans år

Apans år

Anser du dig vara en slokande blomma, då är det hyperaktiva Apans år definitivt inget för dig. Nu gäller djungelns lag och först till kvarn får först mala, och skulle några regler gälla, så har de, är jag rädd för, anarkistisk förankring. Under den odygdiga Apans inflytande kan allt hända och gör det också. Varje morgon när du vaknar läser du tidningsrubrikerna med växande misstro.

Överallt ligger tonvikten på trender, attityder och på nymodigheter; Apor gillar upptåg. Men trots all denna ytliga flärd kommer många upptäckter att göras under året och inom vetenskap och teknologi görs stora framsteg. Allt är bäddat för nya idéer, nya metoder och nya världar.

Detta är inte året för navelskådning, såvida det inte är en gångbar innetrend förstås. Konsten är att våga ta risker, att chansa och att spela falskt. Under Apans år kommer politiska stridsfrågor att lösas på ett eller annat sätt.

Den viktigaste lärdomen man kan dra av Apans år är att inte gå mot strömmen. Moralister och andra världsförbättrare får inget gehör för sina idéer detta år. Väckelsepredikanter bör tala mindre med sin församling och mer med sina skattejurister. Men populärunderhållningen blomstrar som aldrig tidigare och många nya stjärnor framträder inom sport, musik och film.

Apans år börjar och slutar i en rastlös jakt på nöjen och pengar. Men skulle nu saker och ting inte gå enligt planerna, så är det ingen idé att gå omkring och hänga med huvudet för det. Nej, Apan svingar sig bara skickligt och lätt över till nästa gren. Förvänta dig inte heller att Den Stora Kärleken ska vara evigt, de som har tur i kortspel brukar ju sägas ha otur i kärlek. Det kommer att spelas massor av femkortspoker under Apans år, men turen tar tyvärr slut vid dörren in till sängkammaren.


Tuppens år

Tuppens år

Tuppen gal och världen vaknar upp, bara för att finna gatorna fulla av marscherande män. Detta är året för militärparader, glittrande mässingshjälmar, trumpeter och trummor. Nu är tiden inne för viktiga offentliga tillställningar, firanden och styrkedemonstrationer. Och när militären slutat svassa omkring och kråma sig, tar civilisterna över gatorna. Men Tuppens parader skiljer sig helt från dem under Drakens år. Här är det inte tal om frivoliteter eller fyrverkerier.

Tuppens år är fyllt av stora, expansiva och effektfulla händelser. Året är också perfekt för kungligheter att framträda under, för att visa prov på folklighet och starkt moraliskt ledarskap.

Vid sidan av de kungliga är det militären som skapar rubrikerna under Tuppens år och många militärkupper och invasioner kommer att äga rum. Under året bildas också många nya politiska partier, men inte för att skapa förändringar utan snarare för att bevara den gamla ordningen.

Tuppens år är inget för arbetsskygga och skolkare. Det finns massor av jobb att uträtta på lagårdsbacken och överallt märks den stora organisatören Tuppens närvaro. Visst kan också dagdrömmare få en chans, men det händer inte ofta och den varar inte länge. Och vänta dig inte att bli rik snabbt. För trots alla ansträngningar och allt hårt arbete, och trots den tuffa sparsamhets- och hushållningslinje som råder och trots den perfekta organisationen, innebär det ändå inget överflöd.

Året innebär något av en renässans för gammalmodiga normer och stor vikt läggs vid moraliska värderingar. Det är definitivt inte bästa året för en passionerad kärleksaffär. Så gift dig, gå in i det militära eller bli nunna, men gå inte omkring och larva dig. Och försök inte bli rik på våldsvideofilm eller skumma nattklubbar, för i så fall slutar det förmodligen med att du hamnar i fängelse. Inte heller är det särskilt klokt att ljuga för att klara sig ur en knipa. Tuppen har ingen som helst förståelse för lögn och bedrägeri eller annat slag av asocialt beteende.

Om du uppträder ärligt, visar öppenhjärtighet och arbetar hårt, kommer du att få din speciella belöning under Tuppens år. Du kanske inte blir fet - det kan till och med hända att du blir alldeles barskrapad - men i stället får du lära dig vikten av att alltid uppträda och handla korrekt.


Hundens år

Hundens år

Hundens år blir en omskakande upplevelse för alla som tror att de klarar sig enbart på sin slagfärdighet. Och om det kan tyckas att orättvisorna i världen fått på ohämmade alltför länge, så fatta mod. Under Hundens inflytande tas kampen upp mot alla slags orättvisor, och egennyttan och likgiltigheten bekämpas. Ett mjukare och mänskligare samhälle utvecklas, i vilket man tar sig an till synes hopplösa och förlorade fall, och kämpar för bättre förhållanden för de svaga och missgynnade.

Under Hundens år återställs balansen på alla områden. Nu är rätt tid att skära ner på alla personliga utsvävningar, att banta och att komma i form. Inga fler extraportioner och inga fler krogkvällar. Nu betonas livets sanna värden på bekostnad av de värden som ligger i egendom och prylar. Året ägnas åt ändlösa allvarliga diskussioner och moraliska spörsmål står högst på dagordningen. Gradvis kommer medmänsklighet att ersätta den själviska "förverkliga-sig-själv"-attityden, och få låter sig luras av själviska politikers tomma löften. Temat under Hundens år är frihet, jämlikhet och broderskap. För regeringstrogna gäller det att framhärda. Men minns att karaktären hos dem som gör anspråk på vår lojalitet skiftar från land till land.

Men trots all denna idealism kommer det ändå att finnas lite tid över för nöjen. Men räkna inte med något alltför extravagant överdådigt. Det mesta av vår kraft och energi kommer ändå att gå åt till att försöka få världen på fötter igen, inte till att roa den. Och om året är uselt för despoter är det ännu värre för disponenter. Hundar struntar alldeles i allt som har med pengar att göra och fortsätter med sitt reformerande, oavsett hur rika eller fattiga de är. Aktieägare måste överallt dra åt svångremmen och vissa affärsmän blir så magra att de försvinner alldeles. Och skulle den vänstervridna Hunden ta över i dina trakter, så var beredd att börja punga ut med pengar. Men trots att trivialiteter kan skapa kaos och oro kommer det att vara relativt lugnt under året. Krig som börjar under Hundens år blir aldrig långvariga och segern tillfaller alltid den som försvarar friheten. Säkert är att vinsterna inte blir stora under året, men att rättvisan blir desto rikligare.


Grisens år

Grisens år

Om Hunden stärkte vår moral, kommer efterföljaren Grisen att stärka våra bankkonton. Under Grisens år släpper vi loss vår personliga fåfänga, skämmer bort oss ordentligt och tar alla möjligheter i akt att lämna bordet med full mage. Nu är tiden inne att reparera huset eller att investera i ett nytt, och att köpa bil, tvättmaskin och frysbox. Passa också på att gifta dig och bilda familj. Och har du redan varit gift en gång och äktenskapet sprack, så försök igen. Under året kan du glädja dig åt en okomplicerad romans, göra dig en förmögenhet och arbeta hårdare än du gjort på mycket länge utan att ens märka av det. Välståndet är påtagligt överallt och så är också friheten att öppet uttrycka sina åsikter. Grisens år lär oss att hårt arbete är nyckeln till ett bättre och rikare liv.

Men faran med så mycket expansion och tillväxt, både vad beträffar handeln och på hemmafronten, är att vi blir så feta och dästa att vi inte lägger märke till bananskalet framför våra fötter. Grisens år är inte nådigt mot dem som inte noga bevakar sina tillgångar och många stackars ärliga satar låter sig luras. Inte allt går heller som på räls.

Annars är Grisens år knappast känt för storpolitiska omvälvningar - det mest revolutionerande är snarare några nya maträtter hos köksmästaren på Ritz. Det är frågan om ett minimum av politiska konfrontationer och ett maximum av vinster och nöjen. Vad Grisen beträffar går arbete och nöje hand i hand och detta år är det full fart på båda verksamheterna. Så länge du bara iakttar en viss sparsamhet kan du sälja skinnet långt innan björnen är skjuten.

Inte konstigt att det föddes ovanligt många barn i kina förra året då det var grisets år.


Lite styrkande fika innan vi gav oss ut på stan.


Ewa & Britt-Mari har anlänt

Det var till att stiga upp med tuppen för att ta sig ut till flygplatsen och möta Ewa & Britt-Mari. De kom som planerat, allt hade gått bra men lite trötta var de allt.
Våra gäster har det inte så lyxigt som många andras, som blir hämtade med privat chafför, våra får vaackert åka maglew och tunnelbana. Det gjorde de utan att protestera, jag försökte förklara vart vi var, att vi tog linje två (grön linje) på tunnelbanan och att vi var tyugna att ta uppgång 4 istället för 1, an som vi normailt sett gör på "vår" hemma station. De såg en aning förvirrade ut, men jag kan förstå dem. Miss hur jag själv stod här för 10 månader sedan och fattade inte hur jag ens skulle lära mig att ta mig till tunnelbana själv.
De packade upp, jag fixade fika (bestående av det goda hembakade brödet och chokladmuffins som jag bakade igår) och ost förståss!
Sen var vi rustade för att ge oss ut, vi gick ut hårt och började med tygmarknaden. De beställde varsin jacka och kjol, få se hur resultatet är till helegn då vi ska ut där igen.
Tunnelbanan till People squere, en styrkande kaffe & te paus innan vi fortsatte att se oss om. Väl hemma efter att ta trsakat hela vägen hem var vi ganska möra i kroppen. Jag pallade mig ändå iväg till gymmet för att rasta hullet lite, när jag kom upp i lg igen var här alldeles tyst och mörkt i gästrummet. Jag stack in huvudet och frågade försiktigt om de sov:
- Nää inte riktigt.
- När vill ni bli väckta?
- Du får bestämma.
Ja ha, då gör jag väl det då. Fundera på kl 06.00, undra om de stiger upp då? Nää jag tar nog ett par timma senare, vet själv hur död man är de första dagarna här nere.
Imorgon väntar nya äventyr, ska oxå ladda inför det.

Rena rama julafton!

Nu har Ewa & Britt-Mari kommit, de hade med sig en massa saker!
Jag hade bett mamma shoppa endel åt mig, och det hade hon gjort. Som tex groft mjöl, ost, fiberhavregryn, fryspåsar, disktrasor och  köttbuljong.
Hon hade även beställt kort och stämplar åt mig så nu kan jag göra julkort. Annie hade blivit komenderad till att gå till presentverksatden i G-ved och köpa några julpapper, något hon lyckades bra med.
Både Ewa & Britt-Mari hade bakat bröd som de hade med sig ner, gu så gott! De hade oxå med sig, ost, coccosflingor, möj och köttbuljong + en massa kaffe- så himla bra!
Så här sitter jag efter en liten stund på gymmet med en kopp te och en hembakad macka med ost på. Kunde inte i min livligaste fantasi föreställa mig hur gott det var med hembakat bröd med en bit sture ost på innan man int har tillgång till det.
Ska nu njuta av den sista tuggan!

Kl 10.30 samlades vi alla för att äta frukost innan vi tog oss ut till F1. Loppet började kl 15.00.


En sann F1 suporter


Mikael på väg mot arenan


Folkmassa på väg till sina läktarplatser


Shanghais F1 bana.


Bilden talar sitt tydliga språk, mycket folk var det. Lika trångt att ta sig hem oxå.


Ferrari, de var lättast att känna igen, röda och fina.


Bildbevis på att vi var där!


Guu vilken ljudnivå det var, det vibrerade i läktaren, men coolt var det!


Pratade äntligen med storebrossan Robban

Har tänkt länge att det var dags att bestämma ett möte på scapen med storebrossan Robban.
Storebror Patrik och hans lilla tjej klan har vi lyckats prata med ibland, häromsistens så tyckte nog Stina det var lite roligt att prata med Kina för då tog hon sig tid att prata en lång stund.
Men att pricka in när Robban är online är detsto svårare, men igår låg han hemma sjukså då gick det lättare. Han har nog samma baciller som mamma A har för hn var oxå dassig.
Inte för jag vet om vi sa så mycket tillvanandra men det var ändå skönt att pratas vid, se så de lever herr och fru Magnusson.

Brev från moster Doris

Att få brev är väl bland det roligaste som finns, och när man är här uppskatta man det ännu mer!
Vi har det ändå väldigt bra för ca en ggr i veckan kommer det ett tjockt brev med lokltidningar, räkningar och hemmets journal hit ner från en snäll själ (mamma Inga-Lill).
Det är trevligt att läsa lite om vad som händer där hemma, titta in barnbilderna och så.
Igår kom då ett från moster Doris. Jag skickade ett för ett bra tag sedan hem till mina båda mostrar, hade hittat moulinegarn, de är hejare på att brodera de där två så jag tänkte jag kunde bistå med lite billigare garn åtmindstånde.
Tydligen verkade garnet falla i god smak och det klarade visst oxå "tvätt testet" så nu ska jag ut och shoppa garn åt mina kära mostrar så de kan brodera fina julklappar.


Väskkurs alá Jenny. Ellen, Reneé & Åsa har just börjat på med att göra en väska.


Sykurs alá Jenny

I onsdags var det sykurs i vår lägenhet, väskkurs alá Jenny.
Det var Åsa som drog igång det hela, hon har sett min väska som  jag själv har desinat och ville veta hur man gjorde en sådan. Det var så det hela började, datum bestämdes efter lite ändringar.
Så kl 11 kom tre förväntansfulla tjejer, självklart började vi med fika. Alla som skänner fam Natzén vet att vi gillar att fika, och det för jag självklart vidare! Det var Reneé, Åsa och en kompis till Åsa som heter Ellen som kommer från Singapore och som bor här i Shanghai sedan 5.5 år tillbaka.
Men lite socker i kroppen så var vi pigga för att ta tag i dagens aktivitet.
Det var inte helt lätt att försöka förklara allt på engelska, min engelska är ju inte av toppklass men som tur är så är Åsa & Reneé ganska slängda på detta utrikiska spåk så de hjälpte till. Ellen var en glad prickså man slapp chämmas iaf.
Kul hade vi, det blev inte jätte mycket gjort men en bit på vägen kom vi. Lunch fick vi i oss, inga avangerade rätter men ganska gott blev det till slut.
Åsa & Ellen åkte hem vid fem tiden men jag & Reneé satt var tills klockan visade åtta. Då såg det ut som bomben slagit ner så hon var snäll och stannade kvar och hjälpte till att städa undan.
Sen gjorde inte jag många knop, hjärnan var helt slut.

Jag & Reneé satt kvar i flera timmar & sydde när de andra gått hem.


Mitt alster för dagen, den rymmer mycket= kan shoppa mycket.


Det är inte bara turister på Tai Kang Lu utan det bor en hel del folk där oxå. Det bevisar torkningen av kläderna.


Kulturdag på Tai Kang med Swdeladies

I tisdags var det kulturdag med swdeladies, det var Kate som stod för ledaskapet (hon är kultur ansvarig tillsammans med Anki). Det är inte illa att nästan bo granne och tillråga på allt umgås med en kultur ansvarig, det är nog första gången  mitt liv det händer.
Vi tog en taxi bort dit, inväntade alla brudarna innan vi gick till resturangen och åt lunch tillsammans. Sen strosade vi runt lite, tittade och tjötade en massa!
Vi var 12 st denna gång som slöt upp av ca 170 som är anmälda swedladiesare.
Tai Kang kvateren är gamla, från början av 1920-talet. De var tydligen väldigt slitna och skulle rivas för ett par år sedan men då fanns det redan ganska många affärer i botten våningen och de förstod att turisterna tyckte om att gå runt i detta gamla området. Istället så håller de nu på att renovera upp husen och det kommer bara fler och fler affärer och resturanger i området. Det är inte speciellt billigt men mysigt.

Kulturvandring på Tai Kang Lu med Swedladies


En vecka kvar tills Ewa & Bittan kommer

Exakt om en vecka kommer Ewa & Bittan ner hit och stannar i nio dagar.
Ewa är mammas symötes kompis, fast vi känner nog halva hennes släkt. Så hon är ingen främling precis. Bittan är Ewas jobbakompis, har inte träffat henne så många gånger men där verka inte finnas några ledsamheter.
Hoppas och tro att vi kommer få en toppen vecka tillsammans, ska försöka visa dem så många shoppingställen som möjligt, lite kultur på ett hörn ska vi hinna med oxå är tanken.
Har en liten plan i huvudet, få se om den går i lås eller hur det blir.
 

Svar på om hösten kommit till Shanghai

Svar på mammans fråga om hösten kommit till Shanghai, Mikael har som sagt börjat använda slipover:
Det är ca 22 grader och soligt för tillfället, så har det varit de sista dagarna. Riktigt skönt vill säga! Men en kofta är nu ett måste på kvällarna och det har jag lite svårt att fatta. Man har inte behöft tänka på något sådant på så länge så nu känns det lite jobbigt att behöva tänka menar jag. Men samtidigt är det riktigt mysigt och skönt att kunna börja klä på sig igen. Vi tittade på lite höst kläder för en månad sedan, det känndes väldigt fel att svettig och dan titta på stickade tröjor i 35 gradig hetta.
Hoppas nu bara att detta vädret har tänkt hålla i sig ett tag så vi slipper den där råa tråkiga, kalla perioden så länge som möjligt.
Det sjönk nämligen 10 grader under en natt, från städiga 35 grader på dagarna till 25 grader. Väldigt skönt men det kan stanna där!
I Beijing hade de inte mer än +13 i helgen, ingen hitt.
(Att Mikael hade på sig slipover kan oxå betyda att den är ny och han fick den i namnsdags present)

Mikael utanför en av alla lägenheter vi tittade på igår


Lägenhetsvisningar

Söndagens progekt: titta på ny lägenhet.
Kanske måste vi flytta till nyår när vårt kontarkt går ut på denna lägenheten. Så därför började vi titta runt i går sön.
Vi tittade på ett par st, vilken tur att jag antecknade och Mikael fotade för efter ett par stycken flöt allt samman som en stor massa med kök, sovrum, extra rum, toaletter, frågor och gym. Du milde!
Såg två lägenheter som gick långt utanför vår budjett, så jag förstår inte varför hon tog oss dit, men visst var de fina! Det var väl bar förnamnet, men för oss två så hade vi nästan gått vilse där inne. Hade vi suttit i varsin ända på lg så hade vi defenetift inte kunnat prata med varandra. Men som sagt, den behöver vi inte tänka på!
Jag är inte det minsta mer klok på läget nu än vad jag var igår morse. Allt känns bara jobbigt, att behöva ta en massa beslut och så vet man vad man har men man vet inte vad man får.
Vi är rörande överens om att en lägenhet är kanon, läget är perfekt, gymet och poolen ok, frech lägenhet men fräck utsikt, men den är lite liten. Vi har trångt i gardoberna om det är nu så mindre ska vi ju inte ha det. Men som sagt, just nu vet jag ingenting!

Det är viktigt att anteckna en massa under tiden, för man klara inte av att komma ihåg allt i huvudet.


Ett av alla matbord vi såg under dagen


AIDA

Aida är väl en opra från början men har nu gjorts i en ny tappning i musikal form, gammalt och nytt i mystisk blandning.
Av någon konstig anledning så var vi lite trötta i lör morgon, men denna ggr tro jag inte det berodde på kräftorna utan på att vi kom i säng så sent. Det enda vi kan skryta med under denna dag var att vi pallade oss iväg till gymmet en runda, sen slappade vi på balkongen i solen.
Klockan fyra anlände vi till Kate & Stefan, då höll de på att torka ihop som de sa så de hade redan börjat lite innan vi kom. Efter att ha återställt vätskebalansen tog vi oss en promenad ner till Protmans där Robert & Anna, Marita & Robert anslöt. (De klarade inte av att börja förtidigt som de sa, nää de är kankse lite veka?)
Vi åt gott på en amrikanks resturang, revben. Satt perfekt!
Sen tog vi oss den sista biten till teatern och såg Aida.
Den var jätte bra, jag tittade mycket på kläderna och övrig derkor, men hade vissa problem att förstå vad de sa. Men hel heten fattade jag. Olycklig kärlek, två kungar, prinsessor och en snygg kille, i stora drag.
Vi satt under läktaren och luften där var oehört dålig! Så även att föreställningen var bra så hade man behöft två tanpetare för att hålla upp ögonlocken och något att smörja käkarna med så de inte gick ur led när man jäspade. Som tur var så var det paus så man kunde gå ut lite i friska luften (frisk och frisk, men inte riktigt så syre fattig som där inne).
Tanken var at vi skulle fortsatt på oktober fest efteråt men alla var så sega i kroppen och knoppen efter denna syrefattiga tillställning så vi drog oss hemmåt.
Som alltid i goda vännerslag så hade vi åter en kanon kväll, lite kulturella lyckades vi ju oxå vara!

Kräfskiva

Då har yttligare en arbetsvecka passerat och nu är det helg!
Mikael sa att han skulle försöka vara hemma i hyfad tid för att kunna slappa lite innan vi åkte på kräfskiva. Men en stund innan han äntligen skulle lämna jobbet (då redan mycket sen) så bad VD,n om att han skulle åka förbi ett företag och skälla lite på dem. Eller åtmindstånde försöka få dem till att producera fram grejer så att de klara leveranserna denna veckan som kommer. Jaha, vad hade han att säga om det, det var liksom bara till att göra. Sen att trafiken stod mer eller mindre stillai en timme gjorde ju inte sakenn bättre.
Han kom hem 19.50, bytte kläder så 20.05 hade vi fått tag i en taxi och var ntligen på väg till Reneé och Urban på  kräfskiva. Det luktade underbart när vi öppnade lägenhets dörren och maten smakade kanon! Vi fick, sill, potatis, lax, prinskorvar, paj, vitlöksbröd och naturligtvis KRÄFTOR!
Vi hade super trevligt och hux flux hade klockan blivit halv två så då tyckte jag det var dags att åka hem.

Fredagens Ikebabana skapelse


Deras lösningar är helt fantastiska


Under har skett!

Att man kan vara så glad över att internett äntligen har hoppat ista igen! Det är en aning skrämmande!
Det la av i söndags, i måndags så ringde jag och bad att internett killen skulle komma upp och titta på vårat moden, jajemen sa de, de ska skicka upp honom. Kanon!
Men inte dök det upp någon kille här inte, så på fm gick jag ner till repan och sa mitt ärende igen, där stod det fyra st bakom disken. Vad i hela friden gör fyra människor i den repan, ok ifall det jobbar två ifall en behöver lämna stället för en stund, men fyra? Jaja, jag ställde min fråga, de tjattlade på och svaret blev: He is at home and relaxing. Vaddå hemma och slappna av efter en hård ledig helg, eller?
Jag bara gick därifrån.
Så i tis frågade jag återigen om internett killen kunde komma upp och ta sig en titt? Då svara de med att han är på sjukhuset. Det lät ju inte så bra och självklart hoppas man ju att han piggnar till och mår bra igen. Ja ja, men är det inte lite konstigt att det bara är en som har koll på internett på ett sådant här ställe? Det är ju trotts ca 100 lg i huset.
Men idag, tor så frågade jag dem igen, och vips vad killen här (han såg ut att må bra) och så bara funka skiten igen!
Jag tänkte att två under kan ju ske samma dag så jag provade radion oxå, visst den hoppade ista efter viss möda. Men så låter den i ca 30 sek är tyst i 2 min och så verka den hålla på. Inte vad man hoppats på, men man kanske ska försöka sig på att spela in lite program i natt så kan man lyssna på dem en annan dag. Då ska jag spela in"Ring så spela vi" och lyssna på på lör, då är det lör på riktigt.

Dailigt internett

Internett la av for femte ggr pa kort tid igar nar Mikael spelade nat poker sa han forlorade sina sattsade slantar.
Sitter nu pa ett fik m en kopp kaffe och kor pekfingervalsen pa dessa harda tagnenter.
Sag en harlig syn nar jag korsade overgangstallet pa vag hit:
En kille kom pa cykel men ett rojsag i framre cykelkorgen o bensindunken pa styret, jag hade aldrig ens kommit pa ideen att frakta ett rojsag pa en cykel.
(Hoppas ni forstar vad jag skrivit med tanke pa att prickarna saknas).

Bara tvätten kvar

Då var man åter i storstaden Shanghai, vädret är inte så strålande, grått, lite regn och +23 grader.
Söndag morgon, tvättmaskinen pep att den var färdig, tårkställningen håller på att svämma över och strykhögen bara växer. Men strykning får det bli som vanligt imorgon mån morgon när Mikael har åkt till jobbet, det bruka vara mitt måndags nöje innan det riktiga nöjet börja, upptäcka staden, sy, träffa kompisar eller något annat skojigt.
Ska nog väcka han denna dära snart, så tung var inte gårdagskvällen så man behöver sova bort halva fm.
Renee och Urban kom hit på ett glas innan vi begav oss till en japansk resturang som heter Tepanjaki. Man sitter runt ett stekbord där kocken lagar till delar av den maten vi beställt och som sedan fyller våra magar. Gott var det, trevligt oxå! Avslutade kvällen på Radissons sky bar med en drink.
Fnissade lite för mig själv när vi borstade tänderna åt han den där som svjade en aning medans gaddarna blev rengjorda. Han tyckte jag  var taskig som retades och visst det var en ytters svag svajning, men den fanns där!

Härlig strand på Hanian


Nationaldag

1 okt är det Kinas nationaldag och då är det helgdag i tre dagar.
Vi låg som sagt på stranden och markte inte av något firande mer än att det var lite fler Kinesiska flaggor uppsatta lite här och var.

Här snackar vi proffs sandbyggar


Resultatet av proffs sandbyggarna


Poolområdet nattetid


Pool området på vårt hotell sett från vår balkong


Sanya

Då gav vi oss iväg mot sol och bad, planet skulle lyfta vid 09.00. Vi åkte i god tid för att inte fastna i några bilköer, bara för det så tog det inte mer än 40 min ut till Pudongs flygplats. När Mikael skulle hämta mig när jag kom ner i höstas så hade det tagit nästan 2 timmar (inte lätt att beräkna tiden).
Planet lyfte som det skulle och till Hainan kom vi, när vi landade var det bara mulet men när vi skulle ha tag i en taxi så hade det börjat regna, inte vad vi tänkt oss. Men det höll uppe på em så då gick vi runt och tittade lite, tog en kaffe och hade det allmänt gott i varmen. Men på kvällen då vi hade tänkt lämna hotellet för att äta, då REGNADE & BLÅSTE det! Den tropiska stormen hade dragit in, palmerna stod inte upp utan låg, regnet kom från sidan och jag trodde hela hotellbyggnaden skulle lyfta. Det fick bli til att äta på hotellet.
På tisdagen sken solen, underbart. Men det blåst fortfarande hårt och det var lite jobbigt. Fick inga dynor till solstolarna för de kunde blåsa bort så det blev trä smak i baken efter en stund. Solglasögonen blev alldeles salta så man knappt såg ut efter en stund. Man såg hur saltet yrde i luften.
Onsdagen började bra, ett litet gym pass, härlig frukost och sol fram till em då regnet satte i. Men med en god bok var så gick det ingen nöd på oss. Torsdagen var ett helt underbart väder. Vågorna var inte fullt så stora och skräckinjagande och himlen var blå.
Men så i fredags, vår sista dag då ville skulle steka gärnet. Då regnade det hela dagen, ett stilla fin regn kom från ovan. Låg under parassollet ela em och läste, Miakel badade endel men så surt!
Flyget gick inte förrens 21.55 så innan vi nådde lg var kl 02.20, men det gjorde inget.
Summan av sumarum så har vi haft en toppen mini semester med blandat väder, god bok och miljöombyte. TOPPEN!

RSS 2.0