TV i taxin


I taxibilarna har de en liten Tv skärm på passaskerasätets nackstöd.
Den börja spela och låta när taxametern slås på, man kan stäng av den el få den att hålla tyst iaf.
För ganska länge sedan var det som ett litet Tv spel, man kunde tävla i höjdhopp, det brudae Mikael unde hålla sig med när vi åkte taxi. Annars är det mest reklam, allt från Ecco, Disel, Hägen Dash, Expo och en massa annat.
Hörde i veckan att de får inte instalera dessa skärmar i de nya taxibilarna, de som redan har får de sitta kvar i.
Vill man inte titta el höra på de så är det ju bara att stänga av men härromdagen så åkte jag i framsätet och då var det värre att stänga av den.


Botaniska trädgården.

I söndags var det något gult som lyste från himlen och varmde skönt.
Det blev ju sommar tid i swe men det berör ju inte oss, trodde jag. Min mobil var inställd på Stockholms tid så den ändra sig en timme atumatiskt och det hade jag väl inte en tanke på. Så när mobilen väckte oss kl 9 hoppade vi upp, åt fukost på balkongen, gjorde lite pickninck , men ändå var kl bara 09.15. Jag fattade verkligen ingenting men Mikael som är lite mer teknisk fattade ju galoppen. Jaja pga det så var vi ju uppe och sov inte bort halva dagen.
Botaniska trädgården ligger en bit bort från Ikea, Ikea är ett av stans landmarke.
Vi betalade Y40 för att gå in i parken/ person. Man kunde betala Y15 men vi fattade inte skillnaden och när vi klev fram till kuren sa de bara Y80. Undra vr man fick för Y15?
Parken växer och görs nog om hela tiden för det var ganska mycket jordytor som inte hade fått någon gräsmatta ännu. Tyvärr var magonilan nästan överblommad och gräsmattan var mer brun än grön men körsbärsträden blommade fint!
Vi traskade runt och bara njöt. Det fannt t.o.m några små kullar och backar i granskogen, nästan så man fick lite Siggebo känsla i mini format.     
Lite god picknick.


Världens största växthus?

 
Fiskdam har man ju hört talas om, men att fiska guldfiskar vett i tusinegn om jag har hört om innan.
Vet inte om det var fräldrarna el branen som var mest exalterad?


HongKong

Att vi hade det bra i HongKong är det nog ingen som tar fel på.
Här i Shanghai har vi inte haft något strålande väder precis, någon enstaka dag då och då med sol annars har det varit grått och dystert, regnat och varit allmänt segt i månader. Fatta inte var våren tagit vägen?
I HongKong var det ca 25 grade varmt, sol från blå himmel, ingen som harklade och spottade, rent och snyggt, folk stod i kön- inte trängde sig och en massa annat, bara det att Mikael inte jobbade var ju ur skönt!
Två av mina favorit affärer fanns i vart och vart annat gathörn (Esprite & Body Shop) lite jobbigt läge för plånboken men nu är sommar out fiten klar. Behöver att par vita jenas oxå men det får bli ett annat progekt.
Johanna:
Nu förstår jag dig från i julas, du provade säkert 15 par byxor när vi var i V-mo och inga passade. Jag tyckte att det borde väl ändå inte vara så förbaskat svårt att hitta ett par svarta byxor som satt vettigt och var tillräckligt långa men nu fattar jag dig!
Provade minst 10 par vita jeans medans Reneé satt på en pall och väntade och dömde ut ena paret efter det andra. Visst har jag inte världens minska rumpa men så jäkla stor är den väl åndå inte, el? Benen är tydligen alldels för långa, iaf dessa byxor.
Blir det inga här nere så får det väl bli ett par hemma till sommaren.
HongKong tillhör Kina sedan 1997 då England lämnade tillbaka det till Kina efter att ha varit engels kolloni i många år.
Jag trodde att HongKong varit ett financiall center sedan andra världskriget, men så var det visst inte. Det började visst inte blomstra förrens på 80-talet.
Många trodde att det skulle dala drastiskt -97 då Kina tog över HongKong som tex, banken HSBC. Det är HongKongs största bank och finns bla oxå här i Shanghai. Deras byggnad är inte den snyggaste på HongKong ön, den byggdes lite provosoriskt för att kunna plockas ner efter -97. Det hade de inte alls behöft bry sig om, banken och allt annat blomstra som aldrig förr.
HongKong tillhör som sagt Kina men för att ta sig in till Kina efter att ha varit i HongKong måste man fylla i alla tänkbara papper som man måste göra när man varit ute ur landet.
Så det tillhör Kina men ändå inte, riktigt hur det funka har jag inte fått riktigt kläm på, men, det kanske inte spelar så stro roll?

Tack Reneé & Urban för en toppen helg och vi hoppas på att få komma och våldgästa er någon mer gång innan ni hinner flytta därifrån el vi flytta.
Hoppas oxå på att få lite besök här i Shanghai snart!


Reneé & jag i HongKong


Spårvagn

Restippps:

Om ni ska åka till HongKong så rekomendera jag dessa spårvagnar! De är ur skärmiga och man tar sig smidigt framgenom stan. Man ser ju mer om man åker så här än om man åker t-bana.


Tha peak in HongKong

Söndagen spenadera vi på the Peak med utsikt över HongKong, Urban & Reneé tog sig en välförtjänt vila från gästerna och var hemma.
Tog tåget in till city, båten över till HongKong ön och sen buss till trammen och trammen upp till toppen, inte som hemma där man hoppa in i bilen i garaget och kör till dörren.
Det var några fler än oss som skulle upp tll toppen en dag som denna men det gick ok i kön.
Skönt väder, ca +29 grader och sol, inte illa!
HongKong är kulligt och grönt, antagligen oxå föbannat varmt på sommaren men nu var det perfekt! Inte alls som Shanghai där det är platt som en pannkaka, vi njöt i fulla drag av det gröna och landskapet.

   
    

 


Det lutade präcktigt!

   
Vi åt gott & fett på Bubba Gump.

   

 
Jag hittade ett ställe som sålde lösgodis, inte fel!

     


Åt gott

Efter ljusshowen åkte Reneé & Urabn hem och vi myste lite på stan med att äta gott. Gaterna är så smala så vi satt inne i ett hus men snudd på, på gatan.
Det skänns nästan lite som i San Fransico, backigt, smalt och grönt. Mysigt!
Vi strosade mest runt och letade efter ett bra bord oh hittade ett bra ställe, god mat och en underhållande korsning utanför.
Inte en enda tut hördes, inte riktigt som i Shanghai.

 


HongKong in night!

Efter vår båttur och en behövlig kaffepaus så var det ljushow.
Varje kväll kl 20 är det ljusshow i stan, då står man på Kowlown sidan och titta på HongKong ön och ser hur de ljusätter många höga byggnader till musik.
Jätte fint.
Dt är nog lite mer så man tänker sig HongKong, ljussatta höga byggnader. Inte till musik kanske men det andra.   


Högt och smalt!Båt tur

I lördags tog vi tunnelbanan in till stan och båten över till HongKong ön, sen var det buss till Stanly betch.
Där traskade vi runt och hade det bra i solskenet, Mikael hittade nya löparskor i rätt storlek, inte illa, jag hittade nya sandaler så nu får nog de gamle ecco sandalerna ta lite lugnare.
Efter lite god mat med utsikt över vattnet så tog vi en båt hem, hur mysigt som hällst!


Denna båten tog oss tillbaka till center.     

 


Byggantioner även i HongKong.

Det är inte bara i Shanghai det byggs om man säger så, även i HongKong.
Där såg byggerna ut mer som hemma, lite mer maskiner och mindre folk. Vilket som blir bäst och går fortast vet man ju dock inte.
Vilken jätte!
Vissa behöver inte så mycket för att bli roade, här stod vi en stund och funderade på många olika ting, Mikael & Reneé var lagom intreserade.


Grattis Klara!

Grattis Klara på 2 års dagen!
Hoppas du får en toppen da och att du blir riktigt bort skämd av allt och alla!

Kram på dig gumman!

HongKong

Sitter i HongKong och pustar ut efter en hel dag på stan!
Det är en cool stad, gammal och nytt omvarannat! Höga och smala byggnader, mycket folk, MASSA affärer, cafeer och hav! Guu så skönt!
Imorgon ska vi till Stanley marcet och kommer då att passaera en massa fina stränder, tyvärr blir det inget solande. Ska förhoppningsvis kolla in den berömda ljusshowen oxå på kvällen.
Som sagt, vi har det bra!
Hur kul som hällst att träffa Renee o Urban igen, det var ett år sedan sist! Hopas det inte dröjer lika länge till nästa gång!

Skräp..........


Det är så synd att se, allt detta skräp!
Det används en massa engångsmatrial, hur ska världen klara sig om vi bara fortsätter att använda allt och slänga, slänga och slänga!
Om man nu använder en massa engångsmatrial så varför slänger de då det på gatan när de använt det? Det finns ju faktiskt soptunnor!
Vissa ser det som att det är tur att folk slänger skräpet kors och tvärs för så får många jobb som gatusopare, jag tycker det är synd om alla gatusopare som måste ta hand om alla andras skräp som de inte orka slänga i en soptunna.


Skor?


Efter den lyxiga resturangbesöktet i fre kväll så kunde vi köpt skor på gatan, chansen att de hade några till oss var väl ganska liten och jag vet inte om det var någon som var så sugen på att ställa sig mitt på gtana och börja prova? Men lite fräckt är det allt att man kan köpa ett par, bara sådär på gatan.


HongKong here we come!

   


För snart ett år sedan flyttade Reneé & Urban från Shanghai till HongKong och jag tyckte det var ur trist! Vi hade det så roligt tillsammans men nu ska vi äntligen besöka dem och på sätt slå två flugor i en smäll, både få uppleva HongKong och träffa dem!
Vi flyger redan 07.45 från Pudong till Shenzhen och där möter Reneé oss för att åka tåg över gränsen hem till dem. Mikael åker tillbaka till Shanghai på söndag kväll och jag stannar till torsdag, en vecka tillsammans med Reneé!
Det ska bli toppen kul!


Lupu Bridge.

En gång i månaden är det kultur med Swedladies, de är riktigt påhittiga och mars kultur aktivitet var att bestiga Lupu Bridge. För att ta sig till toppen åkte man först hiss upp till vägen, så man kom i samma nivå som bilarna sen var det bara att ta apostlahästarna och börja traska de 366 trappstegn upp till toppen. Vi hade super tur med vädret med tanke på att det har regnat nu i veckor så sken solen på oss och klarare än vad vi hade det blir det knappt här nere, kina klart.
Vi fick en bra bild över expo området, på ca 3 år har de flyttat på en massa fabriker, gjort strand, kajkanter, fint område med bullevader, byggt hus och gjort det jätte fint. Men med bara 2 månader kvar till öppnandet så såg det allt annat än färdigt ut. Undra hur de ska hinna?
Självklar är Kinas paviljong den största, röd och ståtlig står den där mitt i området.

 
Insamling av flocken & biljett köp. 
På väg upp till toppen på Lupu Bridge.


Det ska gå passagera färgor mellan områderna och när vi var där så övade de på intilläggning.


Vet inte vilket land denna paviljong tillhör, men cool är den iaf.

   


Kinesiska pavilljongen.


En nöjd och glad kulturledare, Ingrid efter att ha tagit sig ner 366 trappsteg.


Det är ju jätte bra att han har sele, men det hade ju varit ännu bättre om han hade satt fast sig oxå.


Lyx grill.

I fredags tog Kristina, Anders & Eva med oss till Kinesgrillen, Putte satt tyvärr på en buss mellan Nanjing och Shanghai.
Det var ett mycket speciellt ställe, matsedlen fanns bara på kinesiska men det löste sig bra. Vi traskade ut i köket och pekade.
Plastpallarna vi satt på var stadiga och fina, ätpinnarna var inte de längsta men åt gott gjorde vi!
Vilket ställe!


   
Kristina& Anders, Mikael kunde inte ens stå rak, ätpinnarna


Musslor

   


Avundsjuk


Mycket finns det att trycka i öronen!
Jag föredrar  nog mina små enkla pärlöronhängen istället!


Poliscykel.


Visst är den lite söt, den lilla cyklen.

Tyvärr kör polisbilar, ambulanser och bergare alltid runt med blinkande ljus på, därför är all respekt för dem nästan borta, iaf då de har bråttom.
Polisen kör gärna mot rött el gör andra konstigheter, ibland känns det som de gör det bara för att visa: jag får göra så här.
Utmed vägarna finns det många blinkande polisljus, ingen polis men det kanske kan skrämma någon.
Såg denna cyklen för ett par veckor sedan och hade inte med mig kamran och tyckte det var mycket dumt, men så hamnade vi på Dongping Lu igen och i sammmakorsning som sist så stod där en ensam cykel och blinkade. Någon polis såg jag inte till denna gången heller, det kankse är en övergiven cykel?


Skor.

Läste en gång för länge sedan:
Tantvaning
"Det är när du väljer sköna skor framför de snygga"

Alltså, jag är tant.
Här traska jag runt i mina snygga (jag tycker de är snygga) Ecco stövlar mednas många trippa runt på dessa sky höga klackar som är av så dålig kvalite så de vinglar fram.
Men som tur är finns det vissa som föredrar att vara snygga så killarna har något att vila ögonen på.


Snygga, förvisso. Men fotriktiga?


Visst är de roliga, svart & vit rutiga skor med rosa sula och klack. Mycket praktiska.


Magnolia.

Ett av de bästa vår tecknen är, Magnolian.
Den har börjat blomma och är så fantastiskt vacker.

Påskpyntat


Man kan ju påskpynta på många olika sätt.


Tanterna på WuLuMuQi Lu

Det finns ett frukt & grönsaks stånd som är vida känt bland oss svenskar och västerlänningar i allmännhet.
Vi kallar dem tanterna på Wulumuqi Lu, tanter och tanter......
Innan hade de ett bås i väggen, nu har de utökat och har två hål i väggen, slagit ut mellanväggen.
De har en massa lyxiga varor för rimlig peng som annars är jätte dyra här nere.
Mozzarella ost, avokado, parmesan, lax, tonfisk, basilika, pinjenötter, passtionsfrukt, sötmandel, olivolja och en  massa annat har de!
Charlotte.

Om ett par veckor fyller Charlotte år, gissa hur mycket?
Sen flyttar de tyvärr hem, väldigt onödigt tycker vi!
Charlotte har haft pärlorna varannan fre, bjudit på en massa goda kakor i alla dess former, varit med på det mesta och är alltid en glad färgprick.
Därför tyckte vi att hon var förtjänt av en lunch på Amokka. På em när Ingrid hade pärlorna så blev det mer överaskningarna....Amokka på Anfu Lu.


Självklart skulle Charlotte ha blommor.
Den befintliga påsen läckte lite och då tyckte Kristina att Apotekets påse passade bra med tanke på att Charlotte är apotekare el om det är famasettare, i läkemedels branchen iaf.
   
Åt gott  gjorde vi.


Lite bubbel skålade vi i. Tyvärr fick du inget fint tal, men en massa omtanke.

   
Swedladies månads fika.


Vi har fått ännu en goding bland "hermerlinerna", en kille på A som alla de andra.

   
Mars månadsfika var vi på "The livingroom", jätte mysigt. De hade nog aldrig haft så många gäster på en gång som då så de fick beskänna prov. Lite si och så med servicen men det får man ta.


Vienna Café

 I söndags förmiddag myste vi tillsammans med Micke & Sara på Vienna Café.

Vi tog en taxi dit för Mikael hade jobbat innan på morgonen så någon tid för promand fanns inte.  Vienna cafe har verkligen lyckats med att ta Europa till Shanghai och vore det inte för den kinesiska personalen hade jag glömt att jag var i Asien. Inte riktigt billigt var det väl inte, men mysigt!

Mätta & goa tog vi oss en promand hem, det var nästan att solen orkade sig fram i några minuter. Det blev ett stopp på H&M, vilken tur att det finns en affär som säljer kläder i Mikaels storlek här i Shanghai. Jag ska inte säga något för jag hittade oxå lite.
 


Gissa vem?

Han heter Wen Jao Bao, men vem är han?


Mäktiga herrar

 

Kinas president, kommunistparties ledare Hu Jin Tao Wen Jia Bao är som både Caroline och Charlotte skrivit Kinas premiärminister. Det innebär att han är en av de absolut högsta hönsen i jättelandet Kina och någon man borde känna till! Wen har varit Kinas periärminister sedan 2003 och har en mer folklig framtoning än Kinas främsta ledare. Troligen har du sett honom på TV I samband med SARS-krisen eller jordbävningarna 2008. 

  

Kinas president, kommunistparties ledare  heter Hu Jin Tao och har även han haft sin roll sedan 2003. Politiskt ses han moderat och lite försiktig. Han tillbringade merparten av sin tidigare karriär i landets fattigare delar, och var därför relativt okänd för västerländska analytiker innan han blev president.Det kan vara lite svårt att lägga dessa kinesiska namn på minnet. Men att inte känna till dessa mäktiga herrar är egentligen lika illa som att inte känna till Barack Obama... Riva/ bygga nytt.............

Jag vänjer mig nog aldrig om hur fort saker och ting kan ändra sig här nere!
Man kan besöka en trevlig resturang el butik och nästa gång man ska dit igen så är det något helt annat!
Vi var lite misstänksamma att de skulle riva en massa hus utmed "vår" gata och  då fundera man ju alltid på hur mycket man kommer att bli störd av alla oväsen när de river, röjer upp, påla, bygger och allt vad det nu kan vara.
När vi åkte hem för jul så hade de börjat riva husen, inte riktigt riva utan mer montera ner dem. De återanvände säkert det mest av matrialet. Trä bjälkarna tog de om hand och nu när de börjat riva på riktigt så såg jag hur de gick och samlade ihop tegelstenar, tala om återanvändning!
Vi håller tummarna om att de "bara" ska riva en remsa utmed gatan och att resterande av husen i området ska få vara kvar för de ser mycket bättre ut och de är så skärmiga.
En em förra veckan då jag gick hem så var allt som vanligt men dagen efter på morrgonen så var de i full gång med grävmskinen och rev hejvillt. I helgen var det lugnt men igå var de på G igen och nu mura de upp en fasd ut mot vägen.
De där fsaderna är ganska vanliga i stan, vi ser en öde tomt från vår balkong. Där har de murat upp en fasd av ett jätte fint hus, så kommer man och åker på vägen så tro man att där ligger det ett hus, men i själva verket så är det vara en tom plätt.
Utemed de ruffiga husen är "lyx" fasaderna vanliga. Skänns lite töntigt att de ska göra ytan finare än den igentligen är, för vrider man på huvudet så ser man ju hur det igentligen ser ut.
Varför försköna allt?
Ska jag säga som använder make up.....  
Rött
Idag har jag fått lära mig något nytt om röda underkläder. Låt oss ta det från början.

 

Varje kinesiskt år är tilldelat ett djur, i år är det som jag tidigare nämt tigerns år. Djuren återkommer i cykler om 12 år, det vill säga det finns tolv djur. Kolla nedan för att ta reda på vilket djur du är.

Hundens år

1910

1922

1934

1946

1958

1970

1982

1994

2006

Grisens år

1911

1923

1935

1947

1959

1971

1983

1995

2007

Råttans år

1912

1924

1936

1948

1960

1972

1984

1996

2008

Oxens år

1913

1925

1937

1949

1961

1973

1985

1997

2009

Tigerns år

1914

1926

1938

1950

1962

1974

1986

1998

2010

Harens år

1915

1927

1939

1951

1963

1975

1987

1999

2011

Drakens år

1916

1928

1940

1952

1964

1976

1988

2000

2012

Ormens år

1917

1929

1941

1953

1965

1977

1989

2001

2013

Hästens år

1918

1930

1942

1954

1966

1978

1990

2002

2014

Fårets år

1919

1931

1943

1955

1967

1979

1991

2003

2015

Apans år

1920

1932

1944

1956

1968

1980

1992

2004

2016

Tuppens år

1921

1933

1945

1957

1969

1981

1993

2005

2017

 

Jag är hund. De år som det är hundens år löper jag större risk för att drabbas av otur. För att klara sig utan den potentiella risken för otur tar kineserna en mängd åtgärder. En av dessa är relaterade till underkläder :-). Under ditt år bör du bara bära röda underkläder. Rött är nämligen en tursam färg. Fördelaktigt är om du fått underkläderna som gåva av någon annan. Detta gäller män, kvinnor och barn. Enligt mina kollegor följs detta av de flesta kineser. Mina kollegor bär bara röda underkläder under deras år. Min chef är född i tigerns år, alltså i år. Därmed vet jag färgen på min boss underkläder, hihi. Vet du vilken färg det är på din chefs trosor eller kallingar?!

Inlägget lånt av Sara.L


Var är våren?

Var har våren tagit vägen?
Här är grått & det regnar! I över en vecka har det kommit en massa blött från åvan och allt var varit mörkgrått.
Vet att ni där hemma har det kallt och jobbigt men valet är lätt om man får välja mellan 50 cm snö, blå himmel och sol el 2 grader, regn och rått.
Kineserna är ju sådana som tro på andra och allt vad det nu kallas. Har man ont i knäna ska man äta kycklingknän, har man ont i huvudet ska man äta ko hjärna, det finns hur mycket sådana sägner som hällst och det är många som lever efter det.
Därför tänkte jag att då kanske man oxå kan framkalla våren!
Om jag plockar fram påskpyntet och låssas att det är vår så kankse den kommer, hoppas kan man ju...

   
Hönorna har kommit fram.

    
Påskliljor både på köksbordet & balkongen + daliablommor.


Årets påskduk.


Så här fint blev det när duken kom på plats.


Karl Magnusson


Så här ser han ut det lilla livet: Karl Magnusson.
Han har nog "sötat" till sig ordentligt tills jag kommer hem om ett par månader.
Hoppas hans far kan maila över lite mer bilder på "underverket" så man har något mer att titta på.


Skyddande klänning

Skyddande klänningNär man ser denna klänning så vet man: hon är gravid!
Det är sydd i något skyddande tyg som ska skydda barnet från strålning från datorer och gu vet allt.
Väldigt omtänksamt mot det lilla barnet, men inte allför snygg.
Damen som uppfann denna klänning har gjort grova pengar på denna klänning.


Kvinnodagen.


Det har varit kvinnodagen, är lite osäker på vilken dag det var, tro det var i måndags. Då var alla tjejer lediga en em, den lediga em var igår måndag.
Tro att detta är ganska uppmarksammat här i Kina, tyvärr fick de ur dåligt väder, ös regn hela dagen!
Jag missade det här med kvinnodagen, jag pysslade på som vanligt och kurade inomhus.


Vasaloppet

Förra året kunde vi titta på vasaloppet, kopplade upp datorn mot TV.n, nu är datorn el nätet så dåligt så det är knappt man kan lyssna på radio.
I går kunde vi inte titta på loppet, surt! Det är alltid lite mysigt att de det. Vi fick lysna på en hel taskig radio linje men som ur var så kunde vi gå in och kolla hur de tappra låg till.
Helt enormt! Hur orka de?
Här är resultatet från några "kändisar":

Peter Andersson: 7 timmar 3 min
Martina Heijel: 8 timmar 25 min
Ulrik Härenstam: 5 timmar 44 min
Mats Svensson: 7 timmar 6 min
Henrik "Simon" Simonsson: 8 timmar 5 min

Grattis till bra genomförande!

Smyckersskåp!

Nu äntligen är mitt smyckersskåp beställt!
I lördags efter att vi gymmat en liten runda och klippt en go frukost hämtade vi upp Kate & Stefan i ös regnet och gav oss ut till Hongquoi blomstermarknad. Tittade runt lite först innan själva beställningen skulle ske, bara att beställa tänkte jag, så är det ju inte alltid utan det hela tog en lång stund. Men det var delvis vårt eget fel för vi ändrade om bland lådor och hade oss och hoppas att mannne som tog emot beställningen uppfattade allt rätt, det får vi se om en månad!
Jag längtar så!
Vet att det låter lite knäppt med ett skåp bara för smycken, men man behöver ju inte bara ha smycken i de där lådorna. Kan väl lägga bälten, scarfsar och allt annat små "krafs" man har. Samla allt på ett ställe.
Fånigt el ej, jag är så nöjd!

Lost Heaven.

Dagen efter nyår var vi ett par stycken som skulle ut och äta och då kom Ingrid med den briljanta ideén att vi skulle gå på Lost Heaven, problemet var bara tt det var stängt uder ledighteten så då var vi ju tvugna att ta detta vid senare tillfälle, det tillfälet var i lördags.
Vi började hemma hos Janne & Ingrid med lite vin, sen var det proemmenad ner till resturangen. Det är farligt att gå där och tjöta när man ska till något nytt ställe, jag vet på ungefär var vi var, men släppa mig fritt så "vett i sjttsingen" om jag tar mig dit. Men som tur är så finns det visitkort!
Vi åt gott & hade det trevligt, sen tog vi kaffe på ettt annat ställe men vad det heter, det står i stjärnorna det.


 
Hemma hos Ingrid & Janne.


Tjejligan!

     

 
Små barn roa sig själva.


 
Toan var lite rolig, det var ingen spegel utan där kunde det dyka upp en man. Tyvärr fick jag ingen "man spegelbild".


Stackas cyklist!

Härrom kvällen när jag stod och väntade på en taxi så fick denna stackars cyklist problem med sin cykel. Hela navet hade hoppat ur på något sätt, men det kanske hade hänt förr för han såg inte så förtvivlad ut utan la sig på alla fyra och började fixa.
Jag blev mer nervös att han var halft ut i vägen där han låg och fixade. Varför inte vara vid vägkanten så är ju chansen större att ingen kör på en. Ja att bilarna inte kör på en men då kankse moppedisterna kör över en?


Sushi lunch!I fredags spö regnade det och allt var grått, men Kristina & jag hade bestämt att äta lunch innan vi gick till Charlotte på pärlorn så det var bara att klä på sig gore tex kläderna, hoppa i gummistövlarna & på med kepsen och ge sig ut. När man väl är ute så är det ju inga problem, ganska skönt att komma ut. Torr & go vad man ju!
Vi åt sushi lunch och tjötade en massa skit, Charlotte bjöd på en smarrig kardemumma kaka och sen var det bara på med kläderna igen och ge sig av hemmåt.

Jag förundras så över dessa kineser, det ös regnar som det gjort nu i en vecka och de ser lika oberörrda ut där de kommer och gå med sina paraplyer som om solen skinit. Lika välklädda och snygga som vanligt i "vanliga" skor.
Där kom jag i regnkläder, stövlar och keps för att skydda mig mot regnet i möjligaste mån. För jag vet att jag blir alltid blöt om fötterna och det gillar jag inte!
Men de verkade helt torra under sina paraply, jag försökte spana in deras fötter, om de var torra där oxå, vissa såg lite små blöta ut men damen i spets strumpbyxor & balerina skor såg så torr och fin ut där hon gick på den blöta tottoaren. Det skulle jag aldrig lyckats med.
Få nog be om en kurs av dem: Hur man är ute i regn och ändå är torr.


FASTER!

Den 5 mars hade jag & min lillasyster Annie tänkt att vi skulle börja titulera oss med en ny titel: Faster.
De där första gångarna bruka väl gå över en del så jag hade inga stora förhoppningar att det skulle ske just denna dag, men idag kl 06.15 fick jag ett sms av storebror Robban att Karl Magnusson, 3415 g, 53 cm föddes kl 22.23. Alla mår bra.
22.32 svensk tid var kl 05.23 här, alltså, du var ganska snabb ut och skickade sms!
Jag sover som en stock, men idag vaknade jag av sms,et coh sen hade jag svårt att somna om. Skrev ett blogg inlägg i huvudet och funderade allmänt, efter en stund så kom jag på att: Karl föddes på  min (jaja, vår) mormors födelsedag. Hon hade lite coolt födesedags datum 040304, Karl får 100304, gaska coolt det oxå men mormors är nog coolast.
Det var bland det första mamma sa när Robban & Jenny berättade att de vänstade barn i början av mars, att det kunde ske på just mormors födelsedag.
Nu måste jag nog ta och göra ett litet sött kort och i helgen blir det nog lite shopping till vår nya familjemedlem!

Robban: ta nu hand om din lilla fam och ha det så gott!

Kram på er alla tre!

Ladies night på Brick.

I går tor var det åter dags för ladies  night tillsammans med Sara x 2, Ellinor, Nat, YiFang & Zussanna.
Som alltid hade vi jätte trevligt, åt och drack gott och bara hade det väldigt bra!
Brick


Pilgrimsmusslor & bacon


   
Nat, Zussaanna, Sara & Ellinor

 
Massa god mat åt viGrattis Casper!

Grattis Casper på 3 års dagen!
Hoppas du får en massa paket och tårta idag!

Kram

Grattis Inga-LillGrattis Inga-Lill på 60 års dagen!

Hoppas du får en toppen dag i Egypten, att solen skiner på dig och att både Bengt och dina systrar är extra vänliga & snälla mot dig en dag som denna!

Grattis kramar!


IKEA food.

 IKEA food, vad hade vi gjort utan detta ställe?
Antagligen sparat pengar.
Det är det inte det billigaste stället på vår jord, men skillanden är nog oxå att hemma handlar man lite då och då, här handla man mer på en gång och varje gång tänker man: men harre guu, hur kunde det bli så dyrt?
När osten kommit in så går ryktet som en löpeld, OST PÅ IKEA. Som tur är så har vi haft ost hemmifrån, tills nu, nu äter även vi Kloster ost.
De har knäckebröd, skorpor, sylt, lingonsylt, marmelad, sprit, öl, lax, kaviar, gravlaxsås, algrensbilar, choklad, (pepparkakor & glögg runt jul) och en massa annat gott!

Tack Kamprad för denna fina shop!
(Du tackar säkert oss oxå för att vi spenadera en massa pengar hos dig)


Att få jobb i Shanghai.

(Inlägget är lånat av Sara.L)

Jobba i Shanghai

Titt som tätt trillar det in ett mail från någon av er bloggisar med frågor om livet som svensk i Shanghai. Underbart kul och nästa lite smickrande! Många undrar hur tusan man bär sig åt för att flytta och finna ett jobb i Shanghai. Tänkte dela med mig av hur jag och några av mina vänner har gått till väga.
Jag fick jobb efter bara två veckor i Shanghai, jag träffade rätt person vid rätt tillfälle helt enkelt! Jag satt på en middag med några kollegor till Micke och andra IKEA folk. Vi pratade om livet, karriär, framtidsplaner… Efter ett tag inser jag att det är just IKEA Shanghais finanschef jag suttit och pratat med… Hihi, passande! Dagen efter mailade jag över mitt cv till honom. En vecka senare ringde han in mig för en intervju till ett jobb jag sedan fick.


Jag har två vänner som fått jobb den lite mer hårda vägen. Båda flyttade hit med sina respektive och började söka jobb på plats i Shanghai. De kontaktade helt enkelt företag med en profil/business som matchade deras drömmar och mål. De såg till att bygga upp relationer med personer inom intressanta företag, regelbundet höra av sig etc. Det tog ca 6 mån för båda att till slut få drömjobbet.


En av mina vänner studerade i Shanghai, via skolan fick hon nys om ett inernship som hon sökte och fick.


En kille jag känner är nyutexad arkitekt. Han fixade en intervju hemifrån och åkte en vecka  till Shanghai för intervju. Väl på plats kontaktade han fler företag och gick till sist på 5 intervjuer. Han fick tre jobberbjudandet och arbetar numera i Shanghai.Värt att notera är att alla personer jag känner som velat jobba har faktiskt fått jobb. Om du inte kan kinesiska får du nog räkna med att det tar lite längre tid än hemma. Dock är det lokala kontrakt som gäller med lokal lön. Jag arbetar numera för en betydligt lägre summa än hemma. Du måste även tänka på saker så som pension, försäkring och sjukvård.


Enklaste
och kanske det mest ekonomiskt lönsamma sättet att flytta hit på är dock att göra som Micke. Att se till att bli utskickad av sitt företag hemma. Då får man ofta en svensk lön, försäkring, pension sjukvård, boende, hemresor… Ofta får även din partner/familj ta del av alla förmåner. Sanningen är att utan Mickes expat-kontrakt hade jag aldrig vetat hur det är att söka jobb i Shanghai :-).

 

 

Lycka till!


Onsdags historia.

Ett gäng grabbar spenderade helgen med att planera inför nästa gemensamma golf resa.

 2 dagar före kompisarna skulle resa så säger Jannes fru ifrån och talar om att han inte får följa med.


 Jannes vänner blir ganska irriterade, men vad kan de göra.

 2 dagar senare så anländer kompisarna till golfbanan och ser att Janne
 redan checkat in, varit på driving rangen och höll nu på att träna
 puttning

 Vad i helvete säger kompisarna, hur länge har du varit här och hur gjorde du för att övertala din fru att du skulle få åka.

 Jag har varit här sedan igår! Jag satt i min fåtölj framför Tv:n då min
 fru smög upp bakom mig och höll sina händer för mina ögon och sa gissa vem?

 Jag tog bort hennes händer och såg att hon hade köpt ett nytt
 genomskinligt nattlinne.

 Hon tog min hand och drog med mig till sovrummet. I sovrummet hade hon tänt minst 2 dussin ljus och spritt ut rosor över hela sovrummet. På sängen hade hon lagt ett rep och ett par handbojor!

 Hon beordrade mig att sätta på henne handbojorna och binda fast henne i sängen, sedan sa hon
 ” Gör vad du vill ” ………..
 Och här är jag !!!!!


Rätt klädd?"Designed workout clothes that are breathable and wich sweat, not only help you to protect you from the exercise injury, also protect the environment for yourself and other members. Exercise shoes (casual shoes), those with stability. We would like to remind our members that appropriate attire is the best for an exercise day"

 

På många ställen ger de råd om hur man ska se ut, el vad man bör ha på sig. Ofta i sådana sitvationer som vi tycker är helt självklara, det är det inte för alla kineser.


En sockerbagare han bor i staden........

 

.......han bakar nudlar mest hela dagen....


Regnkläder.


Det är ju tur att det är något som färgsätter en grå & regnig dag som denna.
När regnet kommer ryker dessa cykel/moped käpar på, de är snabba som blixten att få på dem så vill man se om det reganer el ej så är det bara att titta ut genom fönstret och se vilken färg gatorna har.


Tisdags historia.

En gammal man satt på en parkbänk och grät högljutt:
- Vad är det med er? Frågar parkvakten.
- Jag är nygift.
- Det är väl inget att gråta över i er ålder. Är hon gammal, ful och elak?
- Nej, hon är tjugofyra år, vacker och snällast i världen.
- Har hon kanske lurat av er alla pengar?
- Nej, hon har egen förmögenhet och spenderar allt på mig.
Jag får den godaste maten, de bästa vinerna och jag får älska så
mycket jag vill.
- Då måste ni ju vara en lycklig man. Vad sitter ni då här och gråter för?
- Jag hittar inte hem.

Smällare

Att de har smällt en massa smällare här under det Kinesiska nyåret har väl även ni där hemma nu förstått.
Att skjuta raketer förstår jag till fullo, de är fina och det är mysigt på många plan, festiligt och allt. Men att bara skjuta en lång rad med smatterband, vad ger det? Men än ont i öronen då?
De ska skrämma bort onda andra, skjuta upp sina sista pengar för att penga guden ska bli extra givmild kommande år och allt vad det nu är, men ändå....
Har aldrig sett sådana feta smatterband som finns här nere, det är då inga 1 öres smällare som pappa bruka prata om.
Naturligtvis så händer det olyckor även här, men det är inget man hör om. Vet att det var en svensk tjej som råkade stiga på en osmälld förra året och förlorade några tår, så himla onödigt.
Tycker väldigt synd om alla dessa gatusopare, de har då ingen ledighet! De hinner knappt smälla klart innan det är uppsopat. Vet förra året, då gick Åsa ut tidigt dagen efter för att fota allt det röda pappret men då var allt rent och snyggt.  De är helt otroligt flitiga!

Kopior.

Att kineser är experter på att kopiera saker är väl ingen nyhet för någon av oss, skor, kläder, väskor, smink och guu vet allt. Varje gång jag ser någon ny kopia så förundars jag alltid, varför? Varför inte hitta på något eget, varför bara göra kopior?
BMW X5, har en kopia här på gatorna, den är ful. Men det sysn ändå tydligt vem som har stått modell till denna bil. Vet att BMW stridit mot det kinesiska market men tor inte det gått så bra för dem i den tvisten. En annan är väldigt lik Audis A3, det komiska är att de döpt den till A3 oxå. Ok om de nu kopiera en snygg bil, varför då döpa den till samma, det är väl lite för uppenbart el?
Sen är det ju inte det att man är bättre än någon andra för visst är det ganska kul att köpa kopior ibland och de blir väldigt fina presenter (sorry alla där hemma som trott att ni fått äkta saker).
Nu har vi upptäckte en ny kopia, nu är det en kopia på starbucks coffee, vi upptäckte det i Harbin. Gick in på ett fint köpcenter för att uppsöka toaletten och där fanns det ett mysikt fik, taget! Jag försökte få en soyalatte, det har de på alla starebucks (här iaf), försökte med alla teckenspråk jag förmådde  och ändå såg de ut som levade frågetecken. Ja ja, det var bara att lägga ner soyalatten och ta en expresso, det var ju gott det oxå men inte riktigt samma sak. När vi satt där och tittade så gick det upp ett litet ljus, detta är ju inte Starebucks, det är ju en kopia!
Funderade lite innan för bakverken var annorlunda mot Starbucks i Shanghai och det borde ju vara lika dant över hela världen, men men tänkte jag, det kan väl vara olika.
Möbler, inredning, förkläden, skyllten allt var lika.
De är roliga!Riktiga Starbucks coffee

Kopia Starbucks


Inredning, möbler, förkläden, allt var kopia av Starbucks


Våren är som bortblåst.

Vart tog våren vägen?
Ja den frågan kan man gott ställa sig? Igår var jag ute i höst/ vinter jackan och hade inte tillräckligt under och guu vad kallt. Här är ju inte kyla som hemma, utan den här hemska råa kylan som man knappt kan klä sig mot.
Hade bara solen visat sig så hade väl tempraturen inte spelat så stor roll, men när det är grå yllefilt framför fönstret för femte dagen i rad så känns det lite motigt.
Det blev ju inte bättre av att prata m Reneé i HongKong, där var det bara 25 grader och blå himmel, vad är det för ställe i bor i? Inga stränder, varmt el kallt, lagom i två veckor på våren och två veckor på hösten, som tur vet vi inte hur mycket föroreningar vi får i oss............
Nää, nu var det vädret som var målet för detta inlägget och som sagt: våren är borta för denna gången men vi har ändå tänkt åka till blomstermarknadne till helgen och köpa bommor till balkongen (hoppas inte de fryser ihjäl bara) bara för att trotsa kylan och kankse få lite vår kännslor.

Orättvisor

 

Nyhetsartikel, av www.epochtimes.se

En fabrik i Hunanprovinsen (södra Kina) har släppt ut giftiga metaller som förgiftat vattenkällor på mer än tio orter. Trots att cancerfallen har ökat dramatiskt och över 50 000 barn har befunnits ha för höga nivåer av bly och kadmium i blodet kan offren inget göra eftersom företaget är statsägt.

 


Antimony Metallurgical Factory tillhör företaget Hsikwangshan Twinkling Star och byggdes i maj 2003. Sedan dess har nästan 24 000 hektar åkermark, frukt- och grönsaksodlingar, fiskdammar och dricksvatten för människor och boskap på mer än tio orter längs den nedre delen av Zijiang-floden förorenats allvarligt. Över en halv miljon människor har drabbats. Cancerfallen har ökat med över 28 000 i häradet och ligger högt över riksgenomsnittet enligt Zeng Peigui som bor i området.


Zeng intervjuades av Sound of Hope
Radio och beskrev hur fiskar i floden dör varje gång fabriken släpper ut sitt avloppsvatten. De boende på platsen blir också sjuka eftersom vattnet är förorenat med zink, bly, arseknik, kadmium och andra skadliga ämnen.


Det lokala miljöskyddet ignorerar det hela eftersom, som Zeng uttrycker det, "kinesiska ämbetsmän är vana att skydda officiella intressen". De boende har ansökt om hjälp hos myndigheterna, men utan resultat eftersom "myndigheterna inte bryr sig om vanligt folks liv", enligt Zeng.


I augusti 2007 borrade fabriken i hemlighet tre djupa brunnar, vilket allvarligt förgiftade dricksvattnet i flera andra byar. Dessutom har fabriken samarbetat med byns partikadrer för att tvinga fiskodlarna att lämna sin a odlingar för att kunna använda området till sina avloppsdammar.


Lokalinvånarna sände in en
petition, men:


- Det fungerade inte alls. Vi skickade in en stämning mot dem för flera år sedan, men domstolen har inte gett något svar än. Det här företaget är en intressegrupp, sade Zou Yanhong, som också bor i området. Hon tillade att lokalinvånarna egentligen inte har råd att driva en process mot företaget.


- Regeringen tycks bara fokusera
på att skydda näringslivet, sade Zeng Peigui.


Petitionen, som togs till Peking, påpekade också att Xinhua-häradets miljöskyddsbyrå tog 34 prover på industriavsloppsvattnet som illegalt släppts ut i dricksvattnet och att resultaten visade att nivåerna av giftiga ämnen som arsenik, bly, kadmium, ammoniak, kväve, klor och fenol översteg gränsvärdena man satt och även PH-värdet på vattnet låg utanför det acceptabla


Skottskärror


Träning.

Hej!

 

Träningssäsongen har börjat  för 2010…..

Jag tänkte dra igång ett ambitiöst träningsprogram för att stolt kunna  

visa  upp mej mycket slankare och snyggare när sommaren kommer. 

Jag tänkte först vänta till det blev lite varmare ,  men jag kände mig  

så   taggad att börja direkt. Hoppas det är fler som vill vara med.  

Det är  så   skönt med lite stöttning ibland.

Vi tar det lite lugnt i början och trappar upp det efter hand eller  

vad säger du?

Ok, häng på nu...

Scrolla ner...
ÅSSÅ SCROLLAR VI UPP IGEN!

Såja, det kan räcka för idag.

Glöm inte att stretcha efteråt!

 

 


15 dagar.

Det kinesiska nyårsfirandet håller på i dagarna 15 och igår var det den sista.
Vi försökte titta på film men det var svårt för utanför skjöt de som tokar, igen! Nu hopas jag på att det dröjer ett år tils detta oväsen är här igen.

FEST i timmarna 12.

INVITATION

 

We herewith invite you and your partner to an informal Saturdayafternooncocktail , on

the 27th February between 13:00 and 16:00.

 

Serving drinks, fingerfood and some entertainment.

 

Venue: Lakeville Regency Club House.

168 Shunchang rd. close to Xintiandi

 

Looking forward to seeing you.

 

Annika och Kjell Tangen

* * * * * *

I lördags var det fest!
Jo man får väl kalla det så när man håller igång i 12 timmar, ja ni läste rätt!
Satt och funderade igår om det finns någon anna gång man hållt på så länge och då kom jag inte på något tillfälle men nu kom det, midsommarafton. Då börja man kankse med en styrkande nubbe till sillen och har man tur så är det livat ända inpå natten.
Annika & Kjell har/ ska fylla 60 år och till sommaren lämnar de Shanghai för att vara pensionärer i europa. De ville nog inte riktigt erkänna sin ålder så istället sjöng vi för en ett åring, jag vågar mig inte på att skriva hans namn för det var inget lätt, tro han var fransman el något liknande.
Den svenska kören som Annika leder sjöng, jätte duktiga! Det serverades vin, snittar och annat flytande.
Tillställningen var slut vid 16, då var det en timme kvar tills swedladeis har sin lördgasdrink så den timmen slog vi ihjäl hos Anna-Lena & Per.
Sen, sen var det Sahas, där var vi 31 personer, inte illa! Där åt och drack vi och sen ville vi dansa, el jag & Katarina ville iaf dansa så efter lite letande så hamnade vi på Zaptas och där rockade vi loss (ja pappa, det var sådan där dans där man står och hoppa upp och ner och håller på att bli döv på kuppen). Vissa av oss dansade även på bardisken, det var inte jag!
Efter 13 timmar var vi åter hemma och somande gott efter en mycket trevlig dag!

Tack Annika & Kjell för denna trevliga em!
Kjell & Annika


Svenska kören, leds av Annika

    


Födelsedagsbarnet.

   


Drinkar i alla dess former


 
Rock on!

 


Fredagslunch & föreläsning.

I fredags var det swedladies lunch med föreläsning om vad en coatch gör, mer än att träna fotbolls lag.
Man kan tydligen både läsa sig till och jobba som coatch inom en massa områden, det kändes mer lågiskt att tex tränings coatch, hälso coatch. Men Susanne är bara (förlåt mig) coatch, till henne kan man komma och prata om vad just jag vill och tillsammans med henne sätta upp mål med livet och guu vet allt.
Jag är inte helt på det klara med allt vad det innebär, men det är säkert jätte bra.
Efter coatch insikten så åt vi lunch tillsammans, jätte gott och stämningen var hög för man kände sig nästan döv när man lämnade resturangen (tänk er själva, ca 30 tjötiga damer i en lokal som har ljudisolerad, noll).


RSS 2.0