Fiskarna på dörren.

När vi var på nyårsmiddag i Changzhou på Mikaels jobb fick jag dessa fiskarna av tjejerna på kontoret. De tyckte att jag oxå behövde en present den dagen.
På nyårsmiddagen så får de anställda presenter eller pengar, oxå är det "lucky draw" (där de dra olika nr så har varje anställd ett nr). Av naturliga själ så fick jag inget paket av företaget för jag är ju respektive som det så vackert heter, men jag fick de här fiskarna.
Fiskarna skulle ge mig rikedom och endel mer som jag inte rikigt fattade. Först trodde jag att vi gick från råttans år till fiskens år för att jag fick fiskar men fiskarna har man tydligen jämt för då blir man rik. Jag har gått och kännt efter vart enda dag men inte har jag blivit rikare.
Men har jag dem uppe ett tag till så kanske turen kommer även till mig, vem vet?

Fiskarna hänger på vår lägenhetsdörr.


Höghuset som syns i bakgrunden är hotell Howard Johnsson.


Promenad i solskenet

Efter att Mikael legat inne några dagar så fick jag med honom ut på en promenad.
Gick ner och tittade på Porsches utställningshall och vilade ögonen på läckerheterna en stund innan vi rundade huset och hamnade i gamla kineskvater. Har fortfarande inte lärt mig att kontrasterna är så stora här nere.
Vi gick rakt norr över innan vi vinklade av, när vi skulle vända hem kände jag igen mig och sa att här i närheten ligger Qipu market (en hysterisk marknad där man kan fynda om man orkar leta bland allt). Så vi gick igenom området, det var jätte lugnt pga det kinesiska nyåret och dess ledighet men för Miakel var det nog. Han behöver inte besöka stället någon mer gång sa han.
Sen var det bara att ta sig över floden och knata hemmåt innan våra gäster skulle dyka upp.

I ett gammal kineskvater.


Nintendo Wii kväll.

Vi började hela tillställningen med kaffe och kaka kl 16, sen var vi redo att börja spela.
Den enda tjejen som var på g var Emelie, vi andra klarade oss bra med bara att titta på de andra stollarna som boxades, spelade tennis, körde bil spel eller spelade fotboll.
Det var en kul kväll med en del öl, vin och hämt pizza.

Dancing queen, Marita.


Nintendo Wii kväll, publiken i soffan.


Meningen var.......

Meningen var att:
Vi skulle åkt till ett par kompisar och gått till deras gym som "gäster" till dem för att vårat gym är stängt nu under ledigheten när vi har tid att träna.
Kl fyra skulle vi ha varit hos Stefan & Carola, tagit oss en promenad och ätit gott.
Men:
Mikael fick feber så istället för allt det här roliga så blev det en lat dag hemma. Jag var tvungen att gå ut en runda i det fina vädret, inte för det  blev någon lång runda men till mat affären och en sväng till iaf. Mikael låg på soffan och gick igenom alla TV kanaler och spelade nintendo wii. På kvällen lagade vi lite met och tittade på "Let´s Dans". Tyvärr så hade inte hela programet blivit nerladdat så de sita tre paren blev vi utan, men vi såg resultat showen. Få se till att ladda ner nästa program nu så vi kan se det i sin helhet. 

Bowling kväll!


Bowling kväll.

När många här nere är iväg på solsemester så är vi ju tvugna att göra något skojigt oxå. Så det blev bowling kväll på ett typiskt kines ställe. Med det menas att det är fruktansvärt mycket ljud, högtalarna spruta ut någon slaggs musik, TV.n stod på, spelmaskinerna kablade ut sina olika melodier och allt annat som låter i en salig röra.
Vi som gjorde upp i denna hårda kamp var: Mikael & jag, Reneé & Urban, Robert, Marita & Emelie.
En av de banorna vi fick var det bara krångel med så efetr en stund fick vi byta banor, de var bättre men helt ok var de dock inte.
Vi hade super kul men för min del gick det allt annat än bra, näst sist. Mikael var en hejare på spelet men bäst var helt klart Marita. Lugnet själv sopade banan helt coolt lungt! Robert var oxå super duktig, tro allt ni har tränat en massa i smyg utan att ni vågade avslöja det!
Efter det hårda spelet gick vi och åt jätte god kines mat, ingen av oss var speciellt hungriga men när vi väl började äta så åt vi tills vi höll på att sprick för det var så gott. Det var ett nyt ställe för oss, men vi har många gånger gått förbi det och tyckt det sett coolt ut och nu har vi oxå provat det. Det ska bli fler gånger dit.

Tack för en kanon kväll allihopa!

Emelie in action!


Detta var Urbans grej!


Fam Klaren på South Beauty efetr bowlingen.


Jätte god kinesmat på South Beauty efter bowlingen.


Film inlägg

Hade tänkt lägga ut en liten film om hur det var här vid tolv slaget på nyårsaftonen, men filmen var visst för stor eller så var det handhavar fel för någon film vill inte läggas ut.
Inte för att filmen är av högsta kvalite men bara att höra ljudet är rätt coolt och så hade ni kunnat föreställe er resten, men det får bli en annan gång.

Vi hade perfekt utsikt från vår balkong!


Kinesiska nyåraftonen på Sas Radisson tillsammans med Robert, Marita & Emellie.


Utsikten från Sas Radisson mot Pudong.


Kinesiska nyårsafton.

Beroende på månen så varriera datumet på det kinesiska nyåret, i år var det den 25 jan. Förra året var det nyårsafton den 6 feb.

Det har varit mycket lungare med smällare veckan innan nyår i år. Förra året var det ett konstant muller från skymmning till sov dags en vecka innan, men så har det inte varit i år, skönt!

Men på nyårsafton så började de lägga smatterband på em och när det väl mörknat så såg man raketer hela tiden.

Vi bjöd Robert, Marita och deras dotter Emmelie på drink här innan vi tog taxi till Sas Radisson. Vi var där förra året oxå och utsikten är kanon, så vi gjorde en repris, bytte bara ut sällskapet.

Åt en mycket god nyårsmeny bestående av:

Carpazzo

Hummersoppa

Sorbet

Kalv

Creamé bulé

Kaffe & choklad


Som ni förstår så mådde vi fint och var mätta och goa när vi lämnade stället ett par timmar senare, då hade vi snurrat ett varv och sett hela stan.

Åkte hem till oss, tävlingsmänniskorna ( Mikael, Robert och Emmelie) spelade nintendo Wii en stund innan vi ställde oss på balkongen och tittade på fyrvarkerier. Det smällde hela kvällen men vid halv tolv började det på riktigt och kl 23.45 brakade helve.. lös! Herre gu vad det smällde och vart man än tittade så var det underbart fina raketer.

Tur att vi inte bodde på våning 20 i detta huset för då hade vi nog haft raketer på balkongen, nu stod vi där uppe och kunde titta ner på dem, men hade man haft dem i jämnhöjd med sig själv hade man inte varit så kaxig.

Vi uppskattade de som hade de extra höga raketerna för de nådde över höghusen, de där som vi har hemma orkar inte så hög så de såg man bara att det var ljussken mellan husen.

Vi satt och spånade om hur mycket pengar de kunde sjutit upp under gårdagen? Om här bor ca 18 miljonger människor så kankse det är ca 10 miljoner människor som är kineser som inte lämnat stan för att åka hem och hälsa på sina fam.

Om hälften av dem handlat för ca Y100 så blir det ganska mycket pengar!

Nedanför vår balkong är det ett stort gammalt kineskvater, riktigt charmigt. Där i de trånga lanerna skjöt de av smatterband tjocka som trossar, stckars de människorna som bor där. Det måste ju ha ekat något fruktansärt! Men visst de kankse är lyckliga för det för då har ju alla onda andar skrämnts iväg och det är ju bra!


Tolv slaget.


Årets första semla!


Fredagens mini pärlgrupp/ semlefika.

I normala fall så är det pärlgrupp på fre em, men i fre så var de flesta bortresta, de passar på att åka iväg på semester nu när det är ledighet.

Men det är vissa som är kvar här och då tyckte jag att vi kunde ju träffas iaf, så därför blev det en mini pärgrupp med semlefika.

Bakade semlebullar på fm och de blev helt ok. Hade med mig laktosfri grädde ner och den är öronmarkt till just semlor. Gick till affären och köpte grädde till de andra, 2 dl för Y29.90 (ca 36 kr)

Vi hade det jätte trevligt, pärlade inte så mycket men vi fikade och pratade desto mer!


Semlefika tillsammans med Reneé, Ingrid, Emellie och Marita.


Kinesiska nyåret!

På söndag kväll är det nyårsafton och på måndag då den första dagen på det nya året. Tro nästan måndagen är lika viktig för dem som nyårsaftonen är för oss, men jag kan ha fel.
Vi går från råttans år till oxens år, är man född i oxens år så ska man bära något rött tex ett haslband, armband, tröja eller något annat hela nästa år. Men då måste man först ta reda på i vilket "tecken" man är fördd.
Många fabriker, markander och andra arbetsplatser stänger igen en vecka eller två nu under det kinesiska nyåret. Det är deras viktigaste helg/ledighet på hela året. Då åker de hem till sina fam, köpt presenter och de pengarna de har kvar köper de raketer för.
Vissa ställen har stängt lite extra länge i år pga de dåliga tiderna som råder, då passa de på att stänga igen och att de kan få lite mer tid med sina fam.
Vi market förra helgen när vi var på tågstationen att de var mer folk än vanligt så de hade nog redan då börjat förflytta sig. Där satt och låg människor utmed väggarna och antagligen bara väntade på att få en tågbiljett, guu så hemskt.
Mikael är nu ledig, ledig och ledig, han ska vara hemma hela nästa vecka så vi ska väl försöka hitta på lite saker med de få paren som är kvar här i stan. De fleska åker i väg på semester under ledigheten.

Förmaningar inför det nya året.

HAPPY NEW CHINESE YEAR


Four Bloopers to Avoid On Chinese New Year


With Chinese New Year supposedly a pivotal time for dictating fortunes over the coming months, there's a list of do's and don'ts as long as your arm.


Here's our quick pick of the bigger bloopers:


* Don't wash your hair on New Year's Day.

Yes, that's right; hold the shampoo till the next day, or you could wash away all your luck for the year.

* Don't cry on New Year's Day -

After all, you don't want to spend the whole year crying, do you?

* No money lending on - you've guessed it - New Year's Day

No lending anything in fact. And you have paid off all your debts before Chinese New Year, haven't you?

* Don't go out meeting people on ... the fifth day of the new year.

A good one if you have horrible in-laws, this. You stay home, rather than pop out and meet friends and relatives - for if you met them today, you'd bring bad luck on

both them and you.


Vår till vinter

När vi kom tillbaka hit ner efetr jul i swe så var här kallt och rått (fruktansvärt), men förra veckan så vände det och det blev vår i luften. Tempen låg någonstans mellan 10- 13 grader och solen tittade nästan fram ibland. Riktigt skönt var det.
Men när jag vaknade idag så var det nästan som det var små, små flingor i luften och när jag tittade på tempraturen så låg den på +1 grad.
Mikael har för sig att det ska kunna bli -10 någon natt nu frammåt och på dagen inte gå över 0, undra om vi klara att hålla varmen då eller vi behöver iväg och köpa element?

Elände hemma i swe

Bland det första man gör på dagen är att kolla mailen, alltid lika kul att läsa det som kommit hemmifrån under natten. Det brukar vara något iaf. Mamma har varit lite dålig på att skriva nu när hon har ena handen i paket, men idag var där ett ganska långt mail, men inte blev man glad när det  var slut läst.
Sitter här och mår lagom pyton och det är väl inget mot vad de gör där hemma.
Mamma och pappa har goda vänner som heter Gerd & Sven-Olof, de bor på andra sidan Kulltorp, han har eget företag och kör kranbil. Har gjort det så länge alla kan minnas, kan sin sak och är super duktig. Men så hände det som inte får hända, eller ska kunna hända.
De lyfte takstolar i Halmstad och han gick därifrån och en balk kom och klippte han i nacken. De andra hade gjort allt vad de kunnat men det var försent.

Finns inte mycket att säga mer än att livet är orättvist...........
Han som blev morfar till en liten Ida för knappt ett år sedan.

Det är vår i luften och termometern visar +13 grader så det blev lite blommor till balkongen oxå.


Tyckte vi kom på ett nytt sätt att ha tulpaner på när vi var på blomstermarknaden, de tyckte vi var jätte konstiga.


Hel dag.

Reneé kom upp på en snabb kopp kaffe, det vara bara det att chaffören var tvungen att åka och fixa en sak innan vi kunde fortsätta så den snabba koppen kaffe blev lite längre, men det gjorde inget.
Så var det Metro, tro att det är ett danskt företag. De säljer mat, porslin, städsaker, kläder, kontprsmatrial och lite allt möjling men vi åkte dit för matens skull.
Jag har inte varit där så många gånger för åka taxi dit, handla och reskera att man inte får tag i någon taxi hem, nej tack. Har varit där några gånger men Mikael men det har slutat varje gång med att han har sagt: aldrig mer. Därimot har han handlat i Changzhou på metro där, tydligen är det strörre och mycket lungare än här i stan.
Reneé bara skrattade åt mig för min kasse vägde apa, men jag passade ju på att köpa alla de där tynga sakerna som jag inte vill släpa på, jätte smidigt tyckte jag.
Sen var det Ikea, det var det dagen gick ut på. Jag hade frågat henne inann i veckan om hon inte skulle med till Ikea, vi behövde lite saker till lg som vi missade sist. Där blev oxå lunchen och när vi ändå hade ångan uppe så tog vi oss en sväng till blomstermarknaden. Det är ju ledighet nästa vecka och då är det ju trevligt med lite blommor tyckte vi, undra om våra män oxå tycker detsamma?

Grå & rengig onsdag.

När jag sog upp ögonen och tittade ut genom våra stora sovrumsfönster så var det alldels grått och regnet rann utmed fönstret. Under täcket  var det varmt och skönt så jag hade allvarliga funderingar på om man skulle ta och ligga kvar. Men så funka det ju inte riktigt, det var bara till att palla sig upp och börja på. Snitt blommorna behövde nytt vatten, de fina rosorna jag fick av Mikael på födelsedagen hade nästan givit upp hoppet men några kunde jag klippa av och sätta i annat, några hade redan colat av helt. Mr Svempa fick epert utlåtande av Carola i tis så han rök ut på balkongen och jag sprayade honom med instekts döda medel. Det är visst några små larver som kläcks var fjortonde dag, så man behöver inte göra som Mikael gjorde i höstas att spraya honom varje dag med döda medel för det har liksom ingen effekt.
Sen var det sängklädsbyte, dammning, damsugning och torkning av golv. Nöjd med mig sälv så bakade jag en kaka inför em.
På med svensk jackan ( har nästan matrial som en oljerock och är toppen) och så gick jag ner på gatan och köpte mig 4 damplings till lunch. Jag hade velat ha fem och sa det samtidigt jag hade pengar i handen men expediten bara skakade på huvudet, gav mig en 50 öring tillbaka och ett kvitto så fick jag stå i kön till maten. Kom inte på det förrens jag gick hem att pengarna jag hade i handen räckte inte till fem st så i stället för att säga att det kostade mer än de pengarna jag hade i handen så fick jag bara fyra istället, men men.
Sen kom Anna på fika, de hade inte möjligheter att komm ai lör då det var fest utan hon kom på fika istället. Vi hade det jätte mysigt och när hon gått sydde jag lite och sen var det dags för gymmet. Var tyungen att rasta mig lite nu när jag fikat så många ggr denna veckan ( eller det gör jag varje vecka så...)
Tänkte jag skulle ringt till hedvägen på kvällen medans jag strök men då hade de hunnit koppla ner sig från skypen så det för jag ta och göra en annan dag i stället.

Visst är han söt! Står i hallen.


Hallen, till höger är vardagsrummet och till vänster köket & extra rummet, rakt fram sovrummet.


Vardagsrummet.


Vardagsrummet


Vår toalett, det finns en gäst toa oxå. Lite mystiskt med galsdörrarna.


Sovrummet


Sovrummets bänk


Köket, innanför ligger ett föråd.


Köket.


Matplatsen, till höger ligger extra rummet.


Utsikten från vår balkong. Huset med spetsen upptill heter Marriot och är väldigt känt här i stan.


Utsikten från vår balkong.


Gamla tidningar

Förra året så skickade Inga-Lill ner lokal tidningarna hit, mycket bra tyckte jag.
Det var kvar några nu när vi flyttade som var olästa och jag tyckte att de kunde få följa med till nya stället för det spelar ingen roll tyckte jag att nyheterna är lite gamla. Något nytt får jag väl reda på och så är de lite sällskap när man äter själv på dagarna.
Men häromdagen läste jag något om sportlov, det är väl ett tag till ändå? Fattade först inte men när jag läste på datumet på tidningen så var den från feb 08. Den hade hamnat längst ner i högen och nya hade kommit över hela tiden så där låg den. Men då var den till och med för gammal för att läsa för min smak så den hamnade i pappers korgen. Idag läste jag en från okt, älgjakten var hög aktuell i det nr.

Grattis

Grattis Thomas & Linda till er förlovning!
Antar att ni valde platsen med omsorg, Viktoriafallet.
All lycka till och njut av er återstående semester!

GRATTIS!!!!!

Hälsning till Öland

Hörde att det finns goa glada människor på Öland som sitter och läser den här bloggen ibalnd, himla skojigt!
Vissa av er har jag träffat och snudd på känner, andra har jag inte träffat, men nästan känner ändå. Har hört så mycket om er (bara possitift, jag lovar!) så även att man inte träffat er så vet jag både det ena och det andra om er varken ni vill eller inte.
Det kan ju vara bra för er att kolla denna sidan ibland så ni kan hålla koll på de "gamle" ja för de var äldre än vad jag trodde, det avslöjade hon idag innan vi gick på massage.
Hoppas ni alla har det bra på ön och att ni inte blåser bort i rusket.

Lör mys på costa coffee innan vi gick & köpte min födelsedags present!


Lunch från stans populäraste dumpings ställe, 5 min från vår lg.


Födelsedagskalas/ inflyttningsfest

Födelsedgskalas/ inflyttningsfest var det i lör kväll, en toppen kväll!
Kl 19 dundarde de in, jag åkte hiss fyra ggr upp och ner för vi har inte fattat hur vår porttelefon funka så det fick bli att de ringde på våra mobiler, så tog man hissen ner, släppte in dem i huset, upp med hissen och så var de på plats. Man kommer inte in i huset utan kort, kan inte heller åka hiss utan att ha aktiverat hissen med ett kort och slutligen så har vår dörr en nyckel oxå, tala om säkerhet.
Vi bjöd på en varriant av planka (tack Carin, det var du som tipsade mig om vad vi skulle bjuda på!), gjorde egen pot.sallad i fre fm och den blev helt ok, gästerna frågade om jag köpt den på hotell Sherraton, tack för den!
När alla ätit så flyttade vi in hela skaran till soffan så vi fick sitta tillsammans. Där blöds på öl & vin och endel nötter av olika slag. Sen var det kaffe, avec, chokladmuffins och jordgubbar.
Det var första året som jag inte hade några tulpaner på min födelsedag men oxå den första med jordgubbar, det är sesong för dem nu.
Paket ficj jag oxå,jätte fina orkideér, kallor och en häftig vas av, blommor till balkongen, toppen! Mikael fick två vinflaskor, det var till  han och lägenheten sas det.
Tiden bara försvann och hux flux var kl 02.00 och gästerna försvann, kvar var bara disken och vi. Men med en gemensam insats så löstes även det problemet och kl 02.30 dammsög och moppade vi golven. Jag frågade Mikael om det var ett tecken på att man började bli gammal när man städade så innan man gick till kojs.

Fullt hus var det här i lör kväll, här sitter de & äter runt martbordet i köket.


Vi som inte fick plats runt matbordet.


Trångt & hjärtligt var det runt TV bordet i lör kväll.


Senare på kvällen satt vi alla runt soffbordet.


Spana in entsusiasmen i Robrets ögon när de skulle spela Nintendo Wii här på natten i lör.


Stora som små pojkar älskar att spelar Nintendo Weii.


Så här tunga var väskorna och ytterrocken när Robert gick på Munchens flygplats.


Så här sur ser man ut när det inte går som man vill.


Fre kväll

Fredags kvällen hade vi planerat in så bra.
Mikael var på möte i kl 13 mellan Changzhou och Shanghai så han skulle nog vara hemm alite eftr fyra, jag var på pärlgruppen och på vägen hem gick jag med Kate hem och lånade tallrika och bestick inför lör fest. Var hemma kl 18, då kom även Mikael, det hade tagit honom över tre timmar hem, stackarn.
Han skulle fixa till datorn så vi kunde ladda ner "på spåret" eller "let´s dance" som vi kunde titta på efter att ha varit på gymmet, ätit gott och intagit soffan. Så blev det inte riktigt, inspelningsprogrammet vägrade att hoppa ista, raouten vägrade vara med och efetr flera timmars fixande så la internett av. Då trodde jag nästan herr Andersson expolderade. God mat fick vi i oss, pallarna blev monterade (av mig) men sen blev det inte så mycket mer av denna härliga fre kväll.

Inför lör fest behövde vi extra sittplattser, då är pallar bra. Tro jag ska döpa om mig till fixar Jenny.


Överskåtts färg

Igår var jag och Reneé ute på blomstermarknaden, jag behövde lite blommor för att lätta upp det här vita och kala som råder i denna lägenhet.
Nån gång förra ret köpte jag en snygg (tycker jag iaf) tvättkorg i råtting, nu behövde vi även små sophinkar till badrummen. Och några plastiga pedalhinkar blir det inte, så jag spanade på det oxå igår och fann en likadan som tvättkorgen men mindre, toppen. Jag tog två, en till varje badrum och en liten korg som minihandukarna skulle ligga i på gäst taoan.
Väl hemma städade jag och plockade runt på grejorna så det skulle se ok ut, plaserade ut de nya soptunnorna, la handukarna i korgen, fixade med annat och så kände jag en oehört stark doft i gäst toan. Rena rama kemikalierna! Skulle jag tänkt en tändsticka så hade det nog sprängts känndes det som. Trodde kankse det kunde komma från en nymålad bambustav som jag köpte med blommor i på marknaden, att luften sirkulera och då kankse hamnar i det badrummet. Gick till gymmet och tog med mig en av de där små handukarna och den lukatde oxå helt fruktansvärt illa. Väl hemma luktade jag på handukskorgen och sophinken, jo visst det var de som spred den hemska doften, men inte den som vi har på vårt badrumm, konstigt.
Tänkte att skura jag de så kankse sanken försvinner, men det behövdes inte för när jag själde av dem så forsade överskåtts färg av dem. Tro jag lät vattnet rinna på dem i minst 30 min då jag var så trött på att höra det där porlande ljudet så jag tappade upp halva dadkaret med vatten och lät dem ligga i det, efter en timme så var vattnet alldels röd/ brund. De luktar fortfarande, är inte riktigt lika fina men står nu på tork.

Bra väder!

Vi har haft strålande sol sen vi kom ner, temparturen visar runt + 2 grader och ibland är det under nollan. Tyvärr kan man inte få den där goa varmen innomhus som man är van vid hemmifrån. Här susar ac,n så man är alldeles yr i huvudet och visst kommer det varme från det susande aggrigatet men den är torrare än torrast. Fundera på att ställa ut några glas med vatten här och var som kan fukta till tillvaron. Golvvarmen som vi hade i den förra är nu ett minne blått, här är stengolven IS kalla! Köpte en liten matta till toan för att kunna sätta fötterna på när man sitter på toan på morgonen. Tur att man gillar att ha inneskor på sig! Har även köpt en enklare varriant för besökare.

Gymmet är nu invigt.

Efter att ha städat och fixat hela em så var det då dags för gymmet, det var 1.5 månad sedan sist så det blev ett ganska lungt pass men jag mistänker att jag kommer ha träningsverk i hela kroppen imorgon.
I hissen upp till gymmet stod oxå två herrar, då de frågar varandra på svenska om de varit hemma över jul. Så jag var ju tvungen att ge mig till känna och prata lite med dem. Det fanns visst fler svenska i hus nr 1. Vi bor i hus nr 2 men det är inte många meter mellan dörrarna.
Skulle strykt endel nu men kl visar mycket så det får bero som konstaplen Wallander brukar säga.

Goo natt!

Månads fika med Swedladies

Lämnade kaoset som fortfarande rådde på tis fm och åkte på swedladies månadsfika som var på starbauxe en bit bort. Jag och Kate tog en taxi dit, satt och tjötade med de andra tills klockan visade tolv och jag kännde mig manad att åka hem och fortsätta röja.
Handlade lite mat på vägen hem, åt och fortsatte röja.
I förra lg hade vi vårt dricksvatten i en liten separat kran men det finns inte i denna utan här får man beställa stora dunka som de leverera till oss. Jag beställd ei repan och killen kom med en av tre dunkar så sa han en massa och självklart fattade inte jag ett enda ord. När han sagt samma sak flera gånger och jag fortfarande inte fattade så hängde jag tvätt i stället. Det dröjde några minuter så kom det upp en tjej och frågade vad problemet var, inte vet jag det är han som vill något. Det vara att jag skulle lämna tillbaka vattendunkarna för att få nya. Men jag har ju inga så hur ska jag kunna göra det? Näähää, då kunde jag lägga en deposition så kunde jag få mina tre dunkar vatten. Ojojo så omständigt det kan vara. Så skulle jag ha gym kort oxå, det löste sig förhållande snabbt iaf. De kopierade våra pass ocg dyligt innan det kom fram till att de inte hade några kort förtillfället med det gick bra för mig att komma ändå (det var ju snällt av er). Undra vad de ska ha våra kopior av passen till, sitta och titta på dem när de har långtråkigt?
Nu är här nästan färdigt röjt, ska försöka få igång damsugaren innan jag går till gymmet. Sen får jag nog ta fram strykbrädan och skryka skjortor. Tvättmaskinen jobbar hårt, Mikael hade inte tvätta inna han åkte hem och så har vi köpt handukar och sänglinnen nu så den får bevisa vad den går för.
Det är en kartong som jag fortfarande saknar, undra vad den kan ha blivit av? Annars är det ganska ok i lg nu. Ska iväg någon dag och köpa blommor och det bruka ju piffa till det.

Hem från Changzhou

Vi var inte tuppe med tuppen om man säger så i mondags morgon, då kom tröttheten och det känndes att man flytta och hållt igång hela helgen.
När vi väl kom till kontoret så visade det sig att Mikaels dator inte ville vara till hjälp så han var en aning frustrerad. Jag hade tänkt låna en av datorerna och maila lite men bara för att hans inte funkade så blev det ingen över till mig. jag tog min goda bok och läste ett par kapittel istället innan det var dags för lunch tillsammans med Stefan.
Efter lunchen packade vi ur allt från bilen och in i firmans bil så körde chafören hem mig.
Var inte hemma förrens vid fem på em och då möttes man av ett kaos med katonger och grejor överallt.
Så det var bara till att sätta igång att diska och försöka få ordning på kaoset medans Mikael jobbade vidare i Changzhou.

Nyårsmiddag med Lesjöfors Kina

Direkt efter Ikea besöket satte vi oss i bilen och åkte till Changzhou (inte vad man var sugen på just då, men men...) Jag fick mig en tupplur i bilen så jag ska inte klaga.
Turbo omklädning till något bättre än shoppingkläderna och så taxi till resturangen.
Tillställningen varade i 2.5 timme, då var de flesta tillräckligt runda under fötterna, vissta hade väldiga problem att ta sig därifrån själva.
Vi satt runt runda bord med en snurrbrick i mitten där maten stäldes fram och så fick man ta av vad man ville. Under tiden vi åt så hade de "lucky dry" = lotteri. Alla fick ett nummer och drog de deras nr så vann de olika summor med pengar. I vanliga fall så är det presenter men detta året så var det kontanter.
Denna middagen är den viktigaste för kineserna, men i våra ögon mätt så var det inget direkt party eller fästligt över det hela.
Förutom att de fick mat och hade lotteri så var nog det viktigaste att försöka få någon annan onykter av det dåliga rödvinet som bjöds på. De tyckte det var super kul om någon började bli lite för full och gick stebhårt in för att få VD,n och Mikael fulla.
Jag kände mig mest som ett utställningsobjekt, de tittade och fnissade åt mig så jag gladde nog en och en annan. Det var några lite senare under middagen som vågade skåla med mig och så skrattade de gott.
Efter middagen var det några från kontoret och vi som åkte till ett KTV ställe, där hyr man ett enskillt rum och sjunger karioke. Si så där kul men kineserna tycker det är bland det roligaste man kan göra så det var ju kul att få ha sett även detta. De som inte sjöng spelade ett tärningspel som var ganska kul, men även där gick det ut på att dricka. Den som förlorade en omgång fick ta sig en klunk öl.

Både resturang marknad och Ikea

Då var det söndag, jet legade som vi var så hade man betalat dyrt för att kunna ligga kvar i sängen men så var det inte. Utan vi tog en taxi till en hotell & resturang marknad, skulle kalla det kall trevånings affär.
Där finns allt vad man kan tänka sig behöva till en resturang eller hotell, det enda som inte finns är täcke, kuddar, sänglinnen, möbler och lite dyligt. Men i porslinsforat,bestick, glas, kaffebryggare, joucepressare, soptunnor, stekbord, stekpannor, grytor, stimmkittlar, städredskap, bar tillbehör finns där vad man kan tänka sig behöva. Vi köpte tallrikar, bestick (självklart fanns inte den skeden vi skulle ha så det blir till att åka dit en gång till).
Jag var där en gång med ett par finska tjejer, två av dem skulle flytta hem och köpte sig varsin ny komplett servis. Jag bestämde mig redan då för att om vi någon gång här nere skulle behöva köpa porslin så skulle det ske där och inte på Ikea.
Vi hade glas sedan innan, de som fanns i den andra lg var så tråkiga så det köpte vi till förra, men inte det andra som vi nu behölvde kompletera med. Hem och dumpa det, ännu en snabb lunch på Burger King ( nu behöver vi inte äta där på flera månader, tre dagar i sträck räcker!) Vi hade tänkt äta på Ikea men misstänkte att det var jätte kö så vi avstod.
Bilen till Ikea och självklart var det trafikköer även denna dag, dock ingen kö in i pakeringshuset. Men väl där så var det proppat med folk. Vi handlade efter vår lista och lite till, hittade inte riktigt allt så det får bli en vända dit til någon dag framöver, men då tar jag nog taxi så Mikael slipper dit.

Handla

När man flyttar från servic lägenhet till icke servic så står man där utan, tallrikar, bestick, täcken, lakan, handukar, vattenkokare, damsugare, måpp och en massa annat som saknas.
Men i lör fm lade vi tid på att hitta en lampa tillsammans med mäklaren.
När vi tittade på denna lg så tittade vi även på möbler i en som de använde som visningslägenhet, där fanns en fräck lampa i vardgsrummet som vi ville ha. Men de sa att kankse fanns inte exakt den här och vi sa OK men något liknande. När vi väl flyttade in så stod här en lampa som inte hade den minsta likhet med den vi ville ha. Mikael sa att det var som att beställa en BMW och få en Skoda.
Mäklaren tog oss till ett femvånings hus med bara lampor, där hittade vi rätt efter bara ett par minuter men sen tittade vi runt, det blev den första. Så nu har vi då den där lampan som inte gick att få tag på.
Väl tillbaka i lg fanns där vissa saker att anmärka på, hade det varit hemma så hade man sagt vad det var och hantverkarna sagt: det fixar vi. Nu började de tjafsa hit och dit och jag stod och hoppade jämfota för klockan bara gick och gick. Tillsist tjafsade de om vilket borr de skulle använda när de ska sätta upp en lampa, då..........
Klockan var mycket och jag behövde mat! Ännu en dag på Burger King som ligger i samma hus som vi bor i, sen skulle det bli Ikea. Natruligtvis så var det trafik köer på vägen dit och inga små häller men väl där. Härre guu, hade vart enda Shanghai bo tagit sig dit ut eller? Vi skulle svänga vänster in till pakeringshuset men polisen bara vinkade att vi fick köra rakt fram. Insåg ganska snabbt att det här funka inte, det var en bil kö på minst 1.5 km. Vi försökte ta oss till en stor mataffär istället och det var inte den enklaste saken det häller, det tog oss nära 1 timme att ta oss de ca 5 km som vi skulle. Humöret var  inte på topp när vi väl skulle börja handla, men jag hoppade ur  och började shoppingen medans Mikael turligt nog hittade en pakingsplats.
Raka vägen hem, Mikael hoppade in i duschen, jag plockade in kylvarorna och sen var det språng march upp till Kate & Stefan som var snälla nog att bjuda oss på middag kl 20. Det var så gott och så skönt att få sitta ner och bara vara hemmahos dem och slippa gå ut och äta! Det blev lite sent, men kul hade vi!

Byta lägenhet

Aldrig att vi flytta själva en gång till här nere om det skulle bli aktuellt!
Mikael hade varit toppen duktig och packat en massa innan så vi körde mest hela fredagen.
Bilen vi har är en sedan, därav ur usel lastförmåga, tacka vet jag combi! Där kan man fälla säterna och bara hiva in en massa! Här fick vi med fem katonger och lite smått i varje runda som tog minst 1 timme. Enkel väg är sträckan ca 1.5 km men med tanke på trafiken, så.......
Skillnaden mot att flytta hemma är ju oxå, här skulle man igenom ytterdörren, igenom ännu en dörr innan vi nådde hissen, in med allt i hissen, ner till källaren, ut med allt ur hissen, igenom en dörr innan vi nådde bilen och då var det "bara" arr få in allt i bilen oxå.
Nu är äntligen allt på plats i lg men här ser ut som fa........

Till Kina

Flyget gick från Köpenhamn kl 14.15 men Mikael lämnade Siggebo redan vid halv sju tiden då han kunde åka med Martin till V-mo för att jobba ett par timmar.
Vis åtta tiden åkte jag till V-mo och sjukhuset för att säga hejdå till mamma.
Sen var det tåg till Köpenhamn, alla flyg gick som de skulle så vi landade vid 11 tiden (Kinesik tid) på tor här nere i Shanghai.
Planet var inte riktigt fullt så vi hade tur så den harren som skulle sitta vid fönstret på vårt tre säte bytte så han fick sitta vid sin fru som letade rätt på en plats till honom så vi fick ett extra säte.
Efter middagen och en stunds läsning i min julklapps bok som jag fick av mamma intog jag fönster platsen och sov ganska bra. Mikael sov nog nästan inte något och tittade på både en och två filmer.
Väl i Kina var det kallt! Rått och kallt! Väl i taxin kom mikaels trötthet så vi somnade båda två i taxin.
Städerskorna hade varit "duktiga" och stängt av både golvvarmen och ac,n i lägenheten så det var kyllskåpskallt i lg, trodde jag skulle dö av kölld!
Det blev en dusch och sen kröp vi ner i sängen och sov ett par timmar.
Kl 18 skulle vi titta in den nya lg, som alltid är det alltid saker att anmärka på även att man gjort upp allt i förväg. Så det hela tog tre timar, vi som trodde det skulle ta typ ca 30 min.
Marks att man varit ifrån det hela nu ett tag för fy sjutton vad jobbigt allt var, kallt, trångt, massor av folk, de kör som idioter och jag vet inte allt. Hoppas jag komer in i det snart för annars står jag inte ut!

Mamma är opererad

Mamma bröt som sagt handleden på julafton och blev gipsad. det var ett ganska kompilicerat brott och de befarade att hon skulle behöva opration, så blev det den 6 jan, röd dag och allt. Vi var i V-mo och firade jul med Mikaels kusiner och hade det trevligt när hon låg där.
Orationen gick bra men hon mådde super dåligt efter den då narkosen släppte så hon fick ligga kvar på sjukhuset över natten. Så när vi lämnade släktmiddagen tog vi oss en runda till sjukan. Hon låg kvar på uppvaket och igentligen var det stängt för besökande men tack vara Mikaels moster Ewa-Maria så kom vi in och fick träffa henne.
Hon har bytt ut gipset mot en bökig ställning, den såg allt annat än smidig ut men vad hade hon att välja på?
Hoppas allt kommer att gå bra!

Mikaels "små" kusiner Jenny & Kristin


Jul firande hos Ulla-Britt

Mikaels moster Ulla-Britt har inför en rolig tradition! Middag hemma hos henne med alla släktingar, middagen var som vanligt jätte god och alla på strålande humör!
Det var inte alls fel med en liten promenad innan vi fick kaffe och kakor fast det var kallt ute och inte så där klart och fint som vi haft ett par dagar nu.
Vi hoppas att du fortsätter att bjuda på middag hemma hos dig i framtiden oxå, Ulla-Britt. Det är super kul att träffa alla!

Ella tar reda på att hennes mage är kvar.


Killarna försjönk sig i slalom på TV.n.


Förtidigt födelsekalas, här var det tårt dags.


Förtidigt fördelsedagskalas

Kvällen den 5,de jn var det förtidigt födelsedagskalas hemma i Siggebo.
Vi blev ganska många, tro vi var 17 st + tre barn så det var fullt.
Det bjöds på soppa med lite olika bröd till bla ett hembakt (Ewa hade med sig ett så gott ner hit i höstas när de kom så det var jag tvungen att prova att baka).
Mamma Inga-Lill bistod med tårta, jag fick önksa mig, så det blev den där goda med maräng och kräm. Hur smarrig som hällst.
Fick en massa fina paket oxå, bla champangeglas som jag har börjat samla på, resegodis av Frida (det var gott att ha på planet, det är nästan slut nu), ett stekfat, en ljuslykta som är med hit ner och en massa annat fint.
Det var en toppen avslutning på julvistelsen hemma i svedala!

Stina & Mikael spelade "Bolimompa" spel på nätet.


2-5 jan

Fre den 2 jan var det åter "Klacke jackten", där är alla med som har mark i bergskedjan Klackerna eller är inbjudna av någon av dessa. Jag blev inbjuden av far min och det var lika kul som vanligt. Men korven som grillades och det glada sällskapet var det bästa för det var så kallt! Kallaste dagen denna vintern och just den skulle man stå stilla i skogen och frysa. Första såtet såg ingen något men efetr korvgrillningen var det flera som såg rådjur, dreven gick fint och Wilma gjorde bra ifrån sig.
Efter jakten åkte vi till Göterborg och träffade Martin, Elli och lilla Alva. Vi fick ett par mysiga dagar tillsammans bla så vi Elli när hon spelade turnerng i beatch wollyboll. Mikael hittade en rock på rea och framför allt så passade den bra. Han har provat så många här nere och ingen har passat.
En poker kväll hos Peter & Jessica blev det den 3,de på väg hem från Göteborg. Den 4,de tog vi oss en promenad i skogen och njöt av att allt bara var tyst, på em kom fam Andersson på fika. Mikael provade sina långfärdsskridskor nu när det äntligen var så fin is.
Den 5,de var det jobba dag för Mikael, jag rev ner julgrdinerna och städade efter oss.

Tre brudar som är på G!


Fyra stiliga herra på väg till nyårs fest!


Nyårsafton!

Nyårsafton!
På dagen så var vi inte hyper effektiva, en skön promenad var väl allt innan vi åkte till Calle & Camilla för att basta och varma upp oss inför kvällens fest som var hos Peter & Jessica och de hade fixat och donat. Maten hjälptes vi åt med, vi hade gjort desserten som bestod av ljummen choklad kaka, mjölkchoklad mousé och hallonsås. Allt smakade toppen!
Klockan gick fort och snart var det då dags för raketer och skumpa. Vi hade ett fint fyrvarkeri och skumpan smakade bra, det var många som sköt runt omkring oss så man kunde stå och titta en lång stund på alla ljussken.
När vi hade spenderat några timmar på det nya året så traskade vi hem till Hedvägen och kröp ner för att vakna lite lagom sent dagen efter då solen strålade och vi tog oss en jätte härlig promenad utanför Anderstorp. Nyårsdagen är kebabdag så det fick det bli innan vi tittade på TV och åt godis.

God tre-rätters middag avnjöt vi innan vi firade med skumpa.


Gott Nytt År!


Vid tolv slaget.


Mellandagarna

Man tro att de där stackars mellandagarna är så många och långa men de går otroligt fort, särskilt när man ska hinna träffa å många som möjligt. Tyvärr så hann vi inte med alla vi hade tänkt och velat. Bla hade vi tänkt åt till Bor och träffat det nygifta paret och tittat på en massa kort från det tillfället men tiden räckte liksom inte till. Fam Ida i Forsheda låg i inflensa i skift och hennes kära sambo var nära döden och sen fick hon samma symtom. Hoppas ni mår bättre nu.
Men vi hann med att åka till Växjö och träffa Frida, Håkan och Klara. Klara var på strålande humör hela dagen och vi busade järnet tills klockan blev mycket och vi åkte direkt till Robban och Jenny och fick en god middag. Provade även deras nyrenoverade gäst rum. Det har vi provat förr men nu var det extra fint oxå.
Vi har nog snikit till oss en och annan middag både lite här och var, bla hos fam Rudolfsson. Som vanligt var det super trevligt där och Lukas visade alla sina speedway prylar han har.
Tredje dagen i rad fick vi ännu en middag i Gislaved och då var det hos carin, Micke (Charlie) och lilla Nellie, ja hon är inte så liten längre utan börja närma sig året. Vi spelade monopol på natten så det blev riktigt sent. För mig gick det ok, men hur gick det för dig carin?
Lite vedhuggning, några promenader och några besök för Mikael på fotverksatden i Gislaved för att få nya sulor att ha med sig ner hit hanns oxå med innan det blev nyår.

Ella & mamma Jenny öppnar paket på "gummikaka dagen"


Gummikaka

Vad ordet gummikaka betyder kan jag inte riktigt förklara men det innebär:
Faddrarna, som i Ellas fall är Nicke, Mikael och jag ska fira Ella speciellet den 23. Då ska hon fåtre paket, en ska innehålla en samlar sak, den andra ska innehålla en rolig sak och den tredje en nytto sak. Sen ska barnet också få en vetekrans och på den ska det ligga en massa godis.
Nicke jobbade den 23 så vi tog vårat firande på em och kvällen den 26 dec, och igentligen så är det ju en bättre dag för i normala fall så har man ju häcken full den 23.
Ella tyckte dock att snöret och pappret var det roligaste detta året, men jag tro att storasyster och mamma uppskattde vad som fanns i paketen.
Som samlar sak fick hon ett snyggt orrefors glas, som rolig sak fick hon ett ur mjuk gose får och som nyttig sak blev det en ljusrosa kofta. Vetelängden vet jag inte vem som åt upp, det kan vara hennes mamma och pappa? Vi kankse ska fråga henne?
Vi hade en jätte mysig dag tillsammans och Stina var som en sugpropp på Mikael som mer än järna ställde upp som lek kompis. När jag gick upp för att kolla vad de gjorde och kankse oxå få vara med och leka fick jag reda på av Stina att jag störde så det var bara till att gå ner igen och lämna dem i fred.
Jag hade ju druckit öl och whisky på berget så jag fortsatte även med vin till maten, till sist var det bara jag och Patrik kvar som drack starkt, de andra bangade (jaja Mikael skulle ju köra hem oss så det var  ju bra att han inte drack något).
Nästa år så kankse paketens innehåll oxå intresera Ella och inte bara snörerna.

Fullt ös på Bergsgatan 10, här fick Stina prinsessockar av tomten.


På väg upp på berget tillsammans med hundarna.


Whisky på berget.

När "farfar" Arvid fyllde 60 år fick han en Whisky av pappa, den skulle spras till något högtidligt tillfälle sa han då. Pappa försökte många gånger att han skulle öppna den så de fick dricka va den, men det där högtidliga tillfället kom tydligen aldrig och Arvid lämnade oss för ett par år sedan.
Tack vare Arvid så kunde pappa köpa gården i Siggebo och där rigga de nu för fyra st vindkraftverk. Två av fyra bottenplattor är nu gjutna och därför samlades vi alla fm den 26 för att grilla, umgås och dricka whisky.
Det var hela klanen Natzén, Rune & Vera, deras döttrar med respektive.
Kul hade vi, korven var god, ölen var kyld och framför allt: Vi firade med Arvids Whisky!

Grillning på berget vid ett av vindkraftverken.


25 dec

På fm var vi ute och rastade oss i skogen,Mikael, Jag, Nicke, Macke och hundarna,  upp på berget och då får man pulls. Solen sken och det var jätte härligt men när vi nådde toppen mulnade det på och när vi väl skulle fika blåste det och var riktigt ruggigt. Det måste varit riktigt kallt för Nicke sa: - Nu fika vi fort så vi inte förfryser.
Han som aldrig fryser i normala fall.
Kaffe  var gott och likaså tilltugget. Självklar så fick hundarna oxå av matsäcken.
På em grillade fam Andersson vid gläntat och efter det så varmed de sig hemma på hedvägen med kortspel.
Jag var med och firade jul med grannarna i Högshult & N.Siggebo som vi gjort i mång år nu. Paketerna har vi slopat men att äta middag och umgås gör vi fortfarande och vi hade det jätte trevligt.
På kvällen tittade jag & Inga-Lill på sista avsnittet av "Bonde söker fru", killarna kunde inte fatta varför vi tittade på det, men men allt kan man inte förstå sig på.
Ännu några partie kortspel blev det innan vi somnade.

I sedvalig ordning så spelade bröderna Andersson monopål på kvällen.


Ella & jenny.C på Hedvägen på julaftonskväll.


Jenny.M fick ny väska i rätt märke & Robban skjorta & tröja.


Martin fick mössa & halsduk av svärmor.


Många paket blev det i Siggebo, vi måste varit väldigt snälla allihopa!


Julafton

Julaftonen började enligt tradition med kaffe kl 10 i Siggebo, förr var vi många kusiner men de fira på eget håll nu förtiden men faster och den familjen hänger fortfarande kvar och kom.
Efter en stund kom även Robban & Jenny och vi delade ut julklappar i stora lass, måste varit väldigt snäll i år med tanke på hur många jag fick.
Dopp i grytan och Kalle Anka, fika och städa bort allt omslagspapper, en normal julaftons em.
På kvällen skulle mamma & pappa sitta ensamma när alla barnen åkt till deras respektives håll, sist iväg var jag & Mikael. Vi hade ingen isskrapa i bilen och mamma hade sagt innan att hon hade flera i Volvon som vi kunde ta. Medans vi klädde på oss ytterkläderna skulle hon vara snäll och springa ut och hämta en isskrapa till oss. Men 1 meter innan hon nådde garaget så halkade hon omkull och bröt handleden så de firade julaftons kväll på akuten de stackarna.
Det komiska eller vad man nu ska kalla det så stod mamma vid spisen på fm och säger: -
Tänk så mycket de har att göra på akuten en sådan här dag när det är så halt.
Så kan det gå.
Vi hade en mycket trevlig julaftons kväll på Hedvägen med den tyska tomten som kom med en massa julklappar och Inga-Lill serverade god mat!

23 dec

Vi hade någon enstaka julklapp kvar som skulle klaras av och det fixade vi till i G-ved. Lunch med Robban & Jenny på thai ställe innan de fortsatte på egete hål och vi fortsatte med att lomma runt och titta in läget och prata med folk som vi stötte på. En mysig dag.
Kvällen den 23 dec är helig inom fam Andersson, då äts det julbord på Hedvägen- jätte mysigt men i år fick visst de ygnsta i skaran bestämma att det skulle vara hemma hos dem och så blev det. Trevligt hade vi men det är inte samma sak som på Hedvägen.

RSS 2.0