Kinesiska muren.

Muren började byggas för första gången 400 talet f.Kr. De små kungadömmerna i norr ville skydda sig mot anfall dels från varandra & från nomaderna.
Under 200 talet f.Kr enades sex av dessa kungadömmen under kejsare Qin Shi Huangdi. Muren som då fanns byggdes ihop och förstärktes.
Det tog tio år för 300 000 människor, varav många krigsfångar att fullfölja arbetet.
Den muren vi möter i dag fick till utsende under Mingkejsaren som på 1470-talet förstärkte & förlängde muren. Man uppförde bla 800 vakttorn som på vissa ställen låg så tätt som var 500 meter.
Den viktigaste funktionen för muren hr nog inte varit att skydda landet utan att vara en kommunikationsled i det stora riket. Man kunde både rida, köra med häst & vagn och frakta trupper på den.
Avlida tre myter om Kinesiska muren:
* Kinesiska muren kan inte ses från månen.
* Var inte  Kinas gräns under Mingdynastin, snarare en sist försvars linje.
* Det stod inte en soldat var 10,de meter på muren, de flesta odlade grönsaker för sin överlevnad.

Vi valde att åka till Jinshanling, det är en ny öppnad del av muren som ligger ca 12 mil från Beijing, där är få turister och inte riktigt lika mycket renoveras som de två "stationerna" som ligger närmare Beijing.
Vi hade sådan tur med vädret, de andra två dagarna i Beijing hade varit sådär, lite små regn och grått men i dag sken solen från blå himmel!
Här var ur coolt!

    
Nere vid pakeringen.
Karta över Jinshanling området.
Vi tog linbana upp till muren.

 
Fika pause i ett av vakttornen med fin utsikt.


 


Pappa & jag på muren!


Det var bara jag som ville ha lite mer spääning och tog en del själv, det var lite brant men guu vilken utsikt man fick! Lite spänning måste man ju ha!

 
Titta noga på kortet för man ser muren ända bort i högra hörnet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0