Om det kinesiska nyåret.

I tisdags var det swedladies "möte", de hade hyrt in en föreläsrae om kinesiska nyåret som står för dörren och han gjorde en del jämnföreler, mellan det kinesiska och det västerlänska och hur vi tro de olika kulturerna är. Han var diplomat barn och hade därför bott i Bryssel i några år, men var född i Hongkong. På det viset visste han en hel del om vår kultur och hur det kunde vara att vara utlands svensk.

Om det kinesiska nyåret:
* Nyåret infaller olika år från år, det beror på månen. I år är det den 14 feb.
* De använder "vår" västerländska kalender men oxå den traditionella "Luna" kalenden, den har också 12 månader men någon gång ibland har den 13 månader. Som förra året (el enligt Luna kalendern, detta året) Då var det maj två gånger. Ungefär som vi har skottår. Muslimerna använder oxå Luna kalendern.
* Det finns tolv djur i den kinesiska kalendern, varje år har sitt djur och vart tolfte år kommer djuret tillbaka, då är det "mitt" år och det året är extra bra. Vi går från oxens år till tigerns år. På det sättet behöver man inte fråga om någons ålder utan fråga vilket djur som är deras år, fiffigt varre.
* Man hänger upp röda, avlånga pappers banderoller på dörren under nyår,det bringa lycka till huset och att då gå igenom dessa dörrar ger en lycka.
* Om inte alla redan visste det så: RÖTT är BÄST! Det ger lycka och välstånd.
* De köper och lagar en massa mat inför nyåret och ser till att få det välsignat av köksguden. En hel del desserter, sött och gott. Man vill att köksguden ska rappotera till högre gudar och tala om att fam gjort en massa bra och sött under årets gång.
* Det finns mat på två bord, ett till de levande som man äter och ett bord med mat till de döda, det äter man inte upp men vart det tar vägen hade han aldrig tänkt på. Känns ju lite konstigt om man bara slänger det.
* För många är det enda gången de kan resa hem till sina fam är under nyåret, därför är denna ledighteten den absolut den VIKTIGASTE under hela året!
* Månag byggarbetare får ingen lön under hela året utan får allt till det kinesiska nyåret, snudd på slaveri. Inte konstigt att personalen inte sluta på höstkanten om de jobbat från feb.
* Det viktigatse transportmedlet i kina är TÅGET, därför är biljettsystemet nära kollaps under denna tiden, med tanke på hur många det är som tar sig runt i landet.
* Man ska hålla i sin plånbok extra hårt nu veckorna innan nyåret, de som inte tjänat in tillräckligt med pengar för att åka hem fixar det på annat sätt. Att inte kunna/ ha råd med att åka hem är att tappa ansiktet för fam och det GÖR man inte!
* Det finns oxå extra många gatuförsäljare under denna tiden, ett annat sätt att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna åka hem och under denna tiden. Polisen och regeringen är inte lika hårda med att de inte få vara på gatorn aoch sälja utan de tycker det är lite mer ok att ha dem där nu. Bättre att de får ihop pengar på "lagligt" sätt än att stjäla ihop dem och det är väl sant.Vår föreläsare.


Efter föreläsningen åt vi lunch på ett klassiskt kinesställe, ljudvolymen var så fruktansvärt HÖG! Men maten var god och sällskapet trevligt och det är väl det viktigaste men det hade ju inte gjort något om man inte blev döv på kuppen.


Kommentarer
Postat av: Anneli

Första gången för mig på detta dumplingsställe, maten var verkligen god. Fast jag väljer dumplingsstället runt hörnet hos er, så länge det nu är kvar......dom är super

2010-01-22 @ 13:19:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0