Flyg, torsdag.

Normal flygtrafik från torsdag

2010-04-19 22:48

Nu är Köpenhamnsflygplats öppen för trafik söder och öster över så vi håller tummarna på att Janne kan ge sig av i em (svensk tid), då får han flyga via Tokeyo, tala om rsa.
Nu har våra IT-tekniker biljetter på lördag, de kommer dock bara till Athen och sen då? Ja det kan man fråga sig.
Vet ännu inte hur det går med Stefan som ska till Kastrup i kväll, men jag håller tummarna för att han kommer hem till Öland som planerat.


EU:s transportministrar bestämde sig i kväll för att lätta något på flygrestriktionerna från och med i morgon. Enligt den europeiska gemensamma luftfartsmyndigheten Eurocontrol väntas flygtrafiken åter fungera normalt från torsdag.

"Från i morgon bitti bör vi undan för undan få se fler plan börja flyga", sa EU:s transportkommissionär Siim Kallas efter transportministrarnas videokonferens.



Enligt vad det
irländska Luftfartsverket uppgav efter mötet rör det sig om ett tillfälligt, gemensamt europeiskt agerande i fråga om flygrestriktionerna.

"I områden med liten nedsmutsning bör regeringarna tillåta flygbolagen att bedriva trafik", skrev den irländska myndigheten.

Under tiden upprätthålls en "begränsad flygförbudszon" som inkluderar buffertområden runt områden där vulkanaskan gör flygningarna riskabla.

Det spanska ordförandeskapets förslag går ut på att dela upp i luftrummet i tre zoner. I zon ett tillåts inget flyg. I zon två kan finnas spår av aska och viss flygning tillåts. I zon tre finns inga restriktioner.

Den här indelningen ska i princip gälla direkt. Nyheten är enligt Sveriges representant, infrastrukturminister Åsa Torstensson, att det nu ska bli möjligt med en mer noggrann precision av var de starkaste restriktionerna ska finnas.

Koordinationen sker via ländernas myndigheter, i Sverige Transportstyrelsen som i morgon ska diskutera med svenska aktörer.

Åsa Torstensson kan inte nog understryka att flygsäkerheten står över alla andra prioriteringar.

"Alla prognoser och analyser ska uppdateras var sjätte timme", säger hon till TT.

Beslutet att hålla luftrummet söder om en tänkt linje mellan Strömstad och Nyköping stängt står fast. Detta enligt LFV:s beslut under kvällen.

"Det gäller fram till klockan åtta i morgon bitti, till att böja med. Då görs en ny prognos", säger Björn Stenberg på LFV:s pressjour.

Askmolnet kommer inte att göra några tvära kast, enligt den senaste prognosen från brittiska Vulcanic Ash Advisory Centre.

"Det är inga större förändringar från de tidigare kartorna", säger Linda Eriksson, meteorolog på SMHI.

Det betyder att den norra gränsen ligger i norra Götaland, i höjd med norra Gotland. Prognosen gäller fram till klockan 14 i morgon, svensk tid.

Beskeden om att allt fler luftrum kunde öppnas i dag innebar i praktiken att omkring 8.000-9.000 flygturer kunde äga rum i Europas luftrum under dagen - en normal måndag är motsvarande siffra omkring 28.000.

I och med att flygförbudet hävdes kunde allt fler charterturister återvända hem genom luften. För åtskilliga hundra andra gick det långsammare i bussar genom hela Europa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0