Tigerns år.

Inlägget är lånat av Sara.L



I dessa dagar är detta en vanlig syn i Shanghai. Överallt har man pyntat med röda saker då rött är nyårsfärgen. Även guld är poppis. Då nästa år är tigerns år finns det även alla typer av tigrar överallt.

 Som numera boende i Kina går det inte att missa att det kinesiska nyåret närmar sig med stormsteg, stora nyårskvällen är på lördag. Det kinesiska nyåret jämnförs bäst med vår jul. Det har skyltas, förbereds och pratats om nyåret i veckor. Alla ska återförenas med sina familjer, äta massor med mat och byta presenter. Det ska även smällas massor av fyrverkerier, min kinesiskalärare berättade idag att hon köpt 5000 smällare att smälla in det nya året med. Enligt tradition ska man vara den första som smäller in det nya året för att få lycka och skrämma bort onda andar. Det är alltså 22 miljoner Shanghaineser som alla ska smälla årets första smällare. Ryktet säger att det är ett oljud utan dess like. Jag får återkomma med mina betraktelser.

 I samband med det nya året verkar det finnas hundratals traditioner, de flesta verkar vara kopplade till "lycka", "tur" och "att bli rik". Ett exempel kan jämnföras med vår mandel i gröten. Kineserna lägger istället ett mynt i en dumpling (kinesiskt degknyte med diverse fyllning). Den som får myntet blir rik. Lovar att återkomma med fler betraktelser om det kinesiska nyåret.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0