Guidad vandring i gamla stan.

I torsdags morsse tog jag järnhästen och trampande ner till gamla stan, det vi kallar Yuan garden. Igentligen är det lite fel att benämna hela området för Yuan garden för det är bara den gamla parken som heter Yuan garden igentligen och området runtomkring benämns under gamla stan.
För länge sedan så fanns där en ringmur kring en del av stan, den ursprungliga stan för Japanarna kom med sina skepp upp på floden och plundrade stan så därför byggdes en ringmur för att de skulle kunna försvara sig. Muren finns inte kvar men man kan se hur den gått för en del av vägen som var runt muren finns kvar, där har man åkt många gånger men inte visste man att det var den gamla vägen runt muren.
Vi var 6 st, 5 svenkor och en amrikanska i gruppen och guiden var tyska men left i asien i 25 år så hon pratade bra kinesiska och kunde väldigt mycket. Hon var en gald och enargisk prick.
Vi fick en väldigt bra fm, kallt var det men det brode ju vi nordbor klara av?!
För ca 20 år sedan bodde en hel fam på ca 5 personer på 5 m2, nu är snittet ca 15 m2. Lika stort som mitt flickrum. Så finns det ju de som bor i lyxvåningar och de som bor i ruckel naturligtvis. De har bara englasfönster och ingen varme, fatta inte att de överlever men de kaga aldrig. De har så mycket ont bakom sig i sin historia så de tänker att de skall vara glada och tacksamma över att de har det så bra som de har det nu. Och visst det ligger väl mycket i det, men ändå!

   
Detta var en av fyra          Detta är ett gammalt apote
 ingångar till den               men har brunnit tre gånger
gamla stan i ringmuren.     så bygnaden är inte så gammal men där har 
                                       legat ett apotek sedan 1700-talet.
    

Här låg ett gammal bostadsområde till för några år sedan, nu är det rivet men det bor fortfarande folk kvar i området. I detta rucklet bor en familj.


Detta är familjens kök, så ser de flesta köken ut. jag är mycket taacsam att inte vi har det så!

                 
En inång till en lägenhet.       Detta är nog en hall till en familj.


   
Inne i det gamla apoteket, där inns ett särslit rum där man tillbejer sina gudar så man får en bra hälsa.
Även de gamla medesin skåen används fortfarande.
 

    
Inne i en "vårdcentral". Här kan man välja vilken dr man önskas besöka och även tillbeja de gamla gudarna så man får en bra hälsa.


Denna pottan använder de på nätterna så de ska slippa springa ut på dasset. Nu finns det modernare i plast men de gamla i trä är fortfarand ei bruk. Det visades sig att en av tjejerna köpt en och hade blommor i, hon visst inte vad den användes till igentligen.


De gamla i stan får fortfarande mjölk varje dag gratis från regeringen. Mjölken sätts i detta lilla skåpet.


Innanför en av dessa dörrarna står en tvättmaskin som en ung tjej köpt och hyr nu detta lilla båset så tvättar hon grannarnas kläder mot en liten slant och på så sätt drar hon in några kr om dagen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0